Mødedato: 30.05.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til tillæg 1 til lokalplan nr. 494 ”Enghave Brygge”, Sydhavnen

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til tillæg 1 til lokalplan nr. 494 ”Enghave Brygge” i høring. Forslaget vil ændre bebyggelsesplanen for område IV, så der bliver mulighed for at bygge 17.000 m2, som fastsat i lokalplanen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget

  1. at godkende forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 494Enghave Brygge” (bilag 1) med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger

Problemstilling

Ejer af boligø O i lokalplan nr. 494 ”Enghave Brygge” ønsker at sælge deres ejendom med henblik på byudvikling af området, der tidligere blev omtalt som ”Radiatorland” efter den virksomhed, der lå på ejendommen. Et udviklingsfirma overvejer at erhverve ejendommen og har i den forbindelse behov for en afklaring af, hvad der kan bygges på grunden. Den uafklarede situation er opstået som følge af, at ejer ved vedtagelse af lokalplan nr. 494 ikke havde ønske om, at lade grunden indgå i byudviklingen. Lokalplanen muliggør derfor 17.000 m² for boligø O, mens bebyggelsesplan for området giver mulighed for at bygge 2-3.000 m² mindre. Udvikling af området kræver derfor tillæg til lokalplanen, der sikrer en bebyggelsesplan i overensstemmelse med de muliggjorte m². 

Løsning

Lokalplanen for Enghave Brygge blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 27. november 2014. Da lokalplanen blev udarbejdet, havde ejeren af boligø O ikke aktuelle ønsker om at medvirke til en byudvikling, fordi Radiatorland stadig var i drift.  

Lokalplanens bestemmelser om byggeret for ejendommen er derfor udarbejdet, så de svarer til byggeretten for de øvrige grundejere i området, men uden at der er indarbejdet egentlige ønsker, herunder om etageantallet, fra ejerens side til byggeriets udformning. Der var således en forventning om, at når ejeren var klar til at bygge, eller ejendommen var solgt kunne der blive tale om at ændre på bebyggelsesplanen. 

Ejendommen indgår ikke i den byudviklingsaftale, der er mellem kommunen og de øvrige udviklere i området. Ejendommen skal dog indgå i den grundejerforening, der skal anlægge og drifte de fællesanlæg, som lokalplanen fastlægger.   

Byudviklingsaftalen omhandler etablering af almene boliger, kommunale institutioner, miljømæssig bæredygtighed, park, arkitektonisk kvalitet, procedure for lokalplanfravigelser i forbindelse med fællesanlæg, bro over Frederiksholmsløbet, kommunal finansiering af anlæg for adgang til vandet og parkering. 

Den mulige køber har haft drøftelser med de øvrige ejere i udviklingsområdet om deltagelse i den grundejerforening, der er under dannelse. Det forventes, at der mellem de øvrige ejere i området og ejeren af boligø O samt den eventuelle kommende ejer kan opnås enighed om fordelingen af udgifterne til fællesanlæggene.  Endvidere er der i 2014 indgået aftale mellem Københavns Kommune og en række grundejere i området om medfinansiering af en bro over Frederiksholmsløbet fra Enghave Brygge til Teglholmen. Den kommende ejer af matr. nr. 1600 Udenbys Vester Kvarter, København, ønsker at bidrage til broen i tråd med de øvrige grundejere.  En aftale om bidrag til broen forventes forelagt Borgerrepræsentationen samtidig med den endelige vedtagelse af nærværende lokalplan.

Den eventuelle køber har fået udarbejdet en skitse til et byggeri, der rummer 17.000 m². Den forudsætter mindre ændringer i placeringen af byggeriet og desuden, at der visse steder tillades et byggeri i 7 etager, i stedet for 4-5 etager, som lokalplanen giver mulighed for. Etageantallet nedtrappes mod vandet. Desuden er der forslag om en mindre ændring af trafikstrukturen på øen.  

Denne løsning vil være i overensstemmelse med de principper for placering af bebyggelse og fastlæggelse af etageantal og samlede bygningshøjder, som er grundlag for de bestemmelser, der gælder for de øvrige boligøer i Enghave Brygge-området.  Bygningshøjden overstiger ikke, hvad der må bygges på de øvrige øer, hvor der flere steder må bygges i 7-8 etager. Desuden kan friarealprocenten stadig overholdes. Salget af ejendommen er betinget af vedtagelse af ændringerne. 

Der henvises i øvrigt til bilag 2, faktaark.

Byliv

Planforslaget følger bylivsprincipperne for Enghave Brygge og er således i overensstemmelse med lokalplan nr. 494. Der etableres en syd-vestvendt kvarterplads og træbrygge. Både den sydvendte promenade og store træbrygge skaber gode muligheder for bylivet.

Bæredygtighed

Planforslaget følger bæredygtighedsprincipperne for Enghave Brygge og er således i overensstemmelse med lokalplan nr. 494. Der er fastlagt bestemmelser om, at alle tage skal udføres med beplantning, og landskabsplanen sikrer naturlig, lokal afledning af regnvand.

Parkering

I lokalplanen for Enghave Brygge er der fastsat en parkeringsnorm for område IV på mindst 1 plads pr. 200 m² og højst 1 plads pr. 150 m² etageareal. Der er ikke ændringer i det, fordi der ikke sker en udvidelse af etagearealet, men alene en præcisering af fordelingen. 72 p-pladser placeres i kælder og maksimalt 15 procent på terræn, svarende til 13 pladser på terræn placeret på nordsiden af bygningen. Der ændres heller ikke ved normerne for cykelparkeringen, der bestemmer, at der skal etableres mindst 2,5 cykelparkeringspladser pr. 100 m² bolig og 1,5 pr. 100 m² erhvervsetageareal.

Miljøvurdering

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i 8 uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 12. november 2015.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen i efteråret 2016.

 

                                  Pernille Andersen

                                                                        / Jakob Møller Nielsen     

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. maj 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi mener, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig”

Til top