Mødedato: 30.03.2020, kl. 15:00
Mødested: Via Teams

Placering af billetsalg i Nyhavn til havnerundfart, Indre By

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til placering af billetsalg til havnerundfart i Nyhavn.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med den anbefalede placering af et billethus på den eksisterende anløbsbro, som udvides. Se placeringen i bilag 2.
  2. at der dermed er gjort op med medlemsforslaget fra Det Konservative Folkeparti om billetsalg for havnerundfart i Nyhavn, som blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 27. januar 2020.

Problemstilling

Forvaltningen har siden august 2019 været i dialog med Havnens Skibsreparationer A/S om et nyt billethus til Netto-bådene. Det eksisterende billethus på promenaden på Nyhavns sydside strider mod lokalplan nr. 512, Nyhavn og Gammelholm, bekendtgjort den 10. februar 2015, og der skal derfor findes en løsning for placering af billetsalg. Havnens Skibsreparationer har en besejlingsaftale i Nyhavn frem til 2037. Et oversigtskort over Nyhavn kan ses i bilag 2.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 27. januar 2020 et medlemsforslag stillet af Det Konservative Folkeparti om at pålægge Teknik- og Miljøforvaltningen at undersøge mulighederne for at muliggøre faciliteter til billetsalg for havnerundfart i Nyhavn (bilag 3).

Løsning

Forvaltningen har vurderet forskellige løsninger. Forvaltningen indstiller, at der arbejdes videre med en løsning, hvor et billethus placeres på Havnens Skibsreparationers anløbsbro, som udvides. Havnens Skibsreparationer er umiddelbart positivt indstillet over for denne løsning. Et af kriterierne for vurderingen af de overvejede løsningsforslag har været at undgå dispensation fra lokalplanens bestemmelser om frie promenader langs Nyhavn til etablering af en bygning på kajkanten. Dette skyldes det hidtidige politiske ønske om at friholde kajkanter, og som for Nyhavn også fremgår af Byrumsstrategi for Nyhavnsområdet fra 2009. Desuden lægger forvaltningen vægt på hensynet til det historiske gaderum og til det bevaringsværdige kig mellem by og havn ved pladsen med Mindeankeret.

Billethus på anløbsbro

For at gøre plads til både billetsalg og på- og afstigning skal anløbsbroen udvides. Fordelene ved løsningen er, at billethuset placeres tættere på vandet og dermed får en mindre dominerende placering i det historiske byrum. Billethuset placeres på Havnens Skibsreparationers anløbsbro ligesom Strömmas billethus, og Københavns Kommune skal ikke udleje offentligt areal til formålet. Ulempen er, at anløbsbroen skal udvides og dermed optager et større område af kanalen. Desuden er løsningen afhængig af tilladelse fra andre myndigheder. Forvaltningen kan derfor ikke garantere, at denne løsning kan realiseres. Derudover skal det undersøges nærmere, hvordan løsningen kan udformes i forhold til tilgængelighed.

Løsningen kræver, at By & Havn giver fuldmagt til yderligere brug af vandarealerne. By & Havn har oplyst, at de på grund af de besejlingsmæssige og sikkerhedsmæssige forhold i Nyhavnskanalen ønsker, at anløbsbroen bliver udvidet, så der er mulighed for at lægge to både til anløbsbroen. Fredningsnævnet for København skal give dispensation fra fredningen af Nyhavnskanalen, og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skal give tilladelse til udvidelse af anløbsbroen.

Alternative løsningsforslag fra Havnens Skibsreparationer

Havnens Skibsreparationer havde foretræde for Teknik- og Miljøudvalget forud for behandlingen af medlemsforslaget den 27. januar 2020. Der blev præsenteret en løsning med opstilling af et billethus på pladsen med Mindeankeret ved siden af elevatortårnet og i samme dimensioner. Københavns Kommune ejer pladsen med Mindeankeret, og på nuværende tidspunkt er der en stadeplads ved siden af elevatortårnet. Tilladelsen til stadepladsen udløber i 2021.

Den foreslåede løsning vil kræve en dispensation fra lokalplanens § 8, stk. 10, som fastsætter, at der ikke må foretages ændringer af pladsen ved Mindeankeret uden forvaltningens godkendelse. Det er en del af lokalplanens formål at sikre det bevaringsværdige kig mellem by og havn ved pladsen med Mindeankeret.

Forvaltningen har tidligere været i dialog med Strömma om opførelse af et billethus til havnerundfart på pladsen med Mindeankeret. Forvaltningen afviste dette, da en bygning på pladsen ville begrænse det bevaringsværdige kig mellem by og havn. Strömma har oplyst, at deres eksisterende billethus enten skal renoveres eller udskiftes, og det er endnu ikke afklaret, hvordan et evt. nyt billethus skal udformes.  

Havnens Skibsreparationer har foreslået følgende yderligere løsninger:

  • Det eksisterende billethus lovliggøres ved, at der gives dispensation for lokalplanens § 4, stk. 4, om friholdelse af en 2,5 m bred promenade langs kajkanten, eller at der på samme sted gives dispensation til opførelse af et nyt billethus med en anden udformning. Løsningen vil altså kræve dispensation fra lokalplanen, og forvaltningen vurderer, at en bygning på promenaden vil virke dominerende og fremmed i det historiske gaderum.
  • Der opføres et billethus på den eksisterende anløbsbro, som udvides. Billethuset opføres, så det er muligt at hæve selve huset fra anløbsbroen i åbningstiden, så salget af billetter kan ske fra kajkanten som i dag. Uden for åbningstiden sænkes billethuset, så det står på anløbsbroen og derfor er mindre synligt. Forvaltningen vurderer, at billethuset vil virke dominerende og fremmed i det historiske gaderum i åbningstiden. Løsningen er afhængig af tilladelse fra andre myndigheder.

  • Strömmas anløbsbro eksproprieres, og anløb til havnerundfartsbåde samles i bunden af Nyhavn. Forvaltningen vurderer ikke, at denne løsning er mulig efter planlovgivningen, da lokalplanen ikke gælder for vandområderne, og da der ikke er tilstrækkeligt samfundsmæssigt grundlag for at ekspropriere.

Møde med Havnens Skibsreparationer

Forvaltningen har på et møde den 20. februar 2020 med Havnens Skibsreparationer A/S drøftet de forskellige løsningsmuligheder.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil forvaltningen arbejde videre med løsningen.

Søren Wille

/ Hans Christian Karsten


Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. marts 2020

Det samlede udvalg stillede ændringsforslag til nyt 1. at:

”at forvaltningen arbejder videre med placeringen af billethus med henblik på at opfylde lokalplanens mål om, at udsigt til det fredede bolværk og perspektiv fra Mindeanker ikke skæmmes”.

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev godkendt med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Imod stemte: C og I.

 

Jakob Næsager (C ) standsende sagen i medfør af kommunestyrelseslovens § 23, og sagen indbringes dermed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.

 

Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Forvaltningen skal arbejde for at sikre, at der aldrig befinder sig mere end en turbåd fra hvert af de to selskaber i Nyhavn. Forvaltningen skal arbejde for et forbud mod at turbådene går i tomgang, mens de har lagt til - og at selskaberne skal rapportere, når det ikke sker. Forvaltningen skal arbejde for den hurtigst mulige omstilling til elektrisk drift. Forvaltningen skal arbejder for at flytte turistbussers af- og påsætning af passagerer til turbåde væk fra Nyhavn til en anden anløbsplads. Forvaltningen skal arbejde for en løsning i dialog med de to rederier, Nyhavnsforeningen, By & Havn og andre parter.”

 

Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Forvaltningen skal i det videre arbejde med den langsigtede løsning tage udgangspunkt i at der er eksisterende anlægsbroer og et eksisterende billethus”.

Til top