Opfølgning på Københavnertingets arbejde 2023
Med Overførselssagen 2021-2022 blev Københavnertinget besluttet som et toårigt pilotprojekt. Økonomiudvalget har, på baggrund af input fra fagforvaltningerne, besluttet det overordnede tema for Københavnertinget i 2023. Med denne indstilling skal udvalget tage stilling til det udvalgsspecifikke underspørgsmål, som udvalget vil modtage Københavnertingets anbefalinger til, ligesom der skal udpeges to medlemmer af udvalget til at indgå i en politisk følgegruppe. Derudover skal udvalget tage processen for det videre arbejde og de politiske forpligtelser, der følger af denne inddragelsesmetode til efterretning.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at ”…flere har mere indflydelse på og tager medansvar for, hvordan byens rum og bydele udvikler sig” benyttes som udvalgsspecifikt underspørgsmålet jf. løsning.
- at udvalget udpeger to medlemmer af udvalget til at indgå i den politiske følgegruppe til Københavnertingets arbejde.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,
- at Københavnertingets politiske mandat tages til efterretning jf. løsning.
Problemstilling
Københavns Kommunes borgerting blev besluttet som et toårigt pilotprojekt i perioden 2023-2024 med kommunens Overførselssag 2021-2022 (BR 5. maj 2022) (A, B, C, F, O, V, Ø og Å). Borgertinget benævnes fremover ”Københavnertinget”. Det sker i overensstemmelse med kommunens terminologi omkring inddragelse, som fremgår i kommunens formål og principper for københavnerinddragelse og -dialog.
Økonomiudvalget besluttede den 25. oktober 2022 ”Vores fælles København – trivsel og plads til alle”, som tema for Københavnertinget i 2023. Temaet er en sammenfatning af fem fagudvalgs temaforslag, herunder Teknik- og Miljøudvalgets eget forslag: ”Brugen af pladsen i byen” (TMU 22. august 2022). Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til det udvalgsspecifikke underspørgsmål samt udpege to medlemmer af udvalget til den politisk følgegruppe.
Løsning
Københavnertinget fungerer i en toårig periode, hvor der for hvert år rekrutteres nye medlemmer, som behandler et nyt tema og udarbejder anbefalinger, der lanceres og behandles i de berørte fagudvalg inden udgangen af 4. kvartal. Afhængigt af anbefalingernes karakter, kan de evt. efterfølgende behandles på et møde i Borgerrepræsentationen. Jf. bilag 3 skal en række eksterne og interne interessentgrupper bidrage til Københavnertingets arbejde, herunder bl.a. en ekspertgruppe bestående af uvildige eksperter inden for temaet om en inkluderende by. Eksperterne udpeges af projektet, men er endnu ikke kendte. Yderligere beskrivelse af Københavnertinget samt tidsplan fremgår af hhv. bilag 3 og 4.
Kernespørgsmål og udvalgsspecifikt underspørgsmål
Temaet ”Vores fælles København – trivsel og plads til alle” er en sammenfatning af fagudvalgenes nærtbeslægtede temaforslag, der kan ses i bilag 5. Temaet er efterfølgende formuleret til et kernespørgsmål, som Københavnertinget kan besvare og tage udgangspunkt i. Kernespørgsmålet lyder: ”Hvordan udvikler vi sammen København med trivsel og rum til alle?”
På baggrund af kernespørgsmål har de involverede fagforvaltninger udarbejdet forslag til udvalgsspecifikke underspørgsmål under følgende hensyn: 1) at de kan besvares af Københavnertinget, 2) at de har samme grad af kompleksitet og sigte mod kernespørgsmålet og 3) at de vurderes at være i overensstemmelse med de beskrevne udfordringer i fagudvalgenes oprindelige temaforslag og -spørgsmål.
Det foreslås således, at Københavnertinget udvikler anbefalinger til de fem nedenstående, ressortspecifikke underspørgsmål i behandlingen af kernespørgsmålet: Hvordan udvikler vi sammen København med trivsel og plads til alle, så:
- ingen udsættes for uhensigtsmæssig forskelsbehandling? (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)
- vi skaber plads til idræts- og kulturfaciliteter i det tætbefolkede København? (Kultur- og Fritidsudvalget)
- vi skaber bedre rammer for godmental sundhed? (Sundheds- og Omsorgsudvalget)
- så mange som muligt har mulighed for at deltage i byens liv? (Socialudvalget)
- flere har mere indflydelse på og tager medansvar for, hvordan byens rum og bydele udvikler sig? (Teknik- og Miljøudvalget)
Børne- og Ungeudvalget er ikke repræsenteret i det videre arbejde med tema eller spørgsmål for Københavnertingets arbejde, men bliver løbende orienteret og inviteret med til at kvalificere arbejdet gennem den nedsatte styregruppe.
Politisk følgegruppe – Københavnertingets ambassadører
Der nedsættes en politisk følgegruppe, som skal være med til at give Københavnertinget demokratisk tyngde, skabe opmærksomhed omkring og sikre organisatorisk forankring af metoden og anbefalingerne. For hvert fagudvalg skal der udpeges to udvalgsmedlemmer, der sammen skal udgøre den politiske følgegruppe. Følgegruppen forventes at skulle mødes i alt ca. 3-4 gange, som observatør og/eller med partsindlæg ifm. 1-2 konkrete møder i Københavnertinget samt ifm. forberedelse, afvikling og afslutning af Københavnertingets arbejde.
Københavnertingets politiske mandat
Det politiske mandat, der er givet med Borgerrepræsentationens beslutning om at nedsætte Københavnertinget, og som følger af OECD’s princip om politisk forpligtelse jf. bilag 2, indebærer følgende for fagudvalgene:
- De involverede fagudvalg har givet Københavnertinget 2023 mandat til at udarbejde uvildige anbefalinger til det kerne- samt underspørgsmål, som Københavnertinget er blevet stillet.
- Fagudvalgene støtter op omkring Københavnertingets arbejde og udfald af anbefalinger – uanset andre politiske dagsordner og strategier.
- Anbefalingerne behandles i de involverede fagudvalg på minimum ét udvalgsmøde i løbet af november-december 2023 og at fagudvalgene i den forbindelse redegør for, hvordan anbefalingerne bliver fulgt – og ikke fulgt.
- Fagudvalgene er forpligtet til at give en status på den politiske behandling af anbefalingerne via mail til Københavnertingets medlemmer samt offentligt via Københavns Kommunes egne kommunikationskanaler. Det sker inden for de første tre måneder efter anbefalingerne er overleveret fra Københavnertinget, samt igen inden for tolv måneder med henblik på at Københavnertinget orienteres om status på fremdrift og/eller implementeringen af deres anbefalinger.
- Fagudvalgene ikke er forpligtet til politisk at følge eller vedtage alle anbefalinger.
Politisk handlerum
Udvalget kan beslutte et andet udvalgsspecifikt underspørgsmål. Spørgsmålet skal dog leve op til de hensyn, der står beskrevet i løsning.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt underspørgsmål til Københavnertingets arbejde og udpeget to medlemmer til den politiske følgegruppe, orienteres Økonomiforvaltningen herom. Økonomiforvaltningen vil, når alle fagudvalg har behandlet deres respektive underspørgsmål primo 2023 sende invitation til potentielle deltagere på vegne af de fem fagudvalg og Overborgmesteren. Udkast til invitation er vedlagt i bilag 6. Herefter udtrækkes 36 deltagere til Københavnertinget, som arbejder i perioden april-august 2023. Københavnertingets anbefalinger forventes at blive lanceret på rådhuset for politikere og presse medio september. Herefter behandles de på fagudvalgsmøder i november-december 2023.
Søren Wille
/ Thomas Højlt
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. januar 2023
Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 2. at-punkt:
”at udpegning af to udvalgsmedlemmer til den politiske følgegruppe henvises til valggrupperne.”
Ændringsforslaget blev vedtaget af et samlet udvalg.
Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.