Mødedato: 30.01.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Legalitetsgodkendelse af HOFORs vand- og spildevandstakster for 2023

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til legalitetsgodkendelse af HOFOR’s takster og bidrag for vand og spildevand i 2023. Indstilling om HOFORs takster behandles hvert år. Indstillingen for HOFORs takster for 2022 blev vedtaget på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 28. februar 2022.

Taksterne for vand og spildevand for 2023 har ikke tidligere været genstand for politisk behandling. Taksterne skal følge ”hvile-i-sig-selv”-princippet og de holdes inden for Forsyningssekretariatets udmeldte økonomiske ramme for 2023.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at de fremlagte takster og bidrag for vand og spildevand for 2023 er i overensstemmelse med ”hvile-i-sig-selv”-princippet, og at taksterne og bidragene holdes inden for Forsyningssekretariatets udmeldte økonomiske ramme for 2023.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal legalitetsgodkende HOFOR Vand København A/S’ s og HOFOR Spildevand København A/S’ s takster for vand og spildevand for 2023. Godkendelsen sker i henhold til vandforsyningslovens § 53, stk. 1 samt betalingslovens § 3.

Legalitetsgodkendelse indebærer alene, at kommunen skal sikre, at taksterne, som fastsættes af HOFOR’s bestyrelse, formelt er i overensstemmelse med ”hvile-i-sig-selv”-princippet og overholder de udmeldte økonomiske rammer for 2023 fra Forsyningssekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Forsyningssekretariatet udmeldte den økonomiske ramme for 2023 for de to forsyningsselskaber i september 2022. HOFOR ansøgte kommunen om legalitetsgodkendelse af taksterne den 15. november 2022. Selskabernes bestyrelser har efterfølgende den 1. december 2022 godkendt taksterne.

Løsning

Borgerrepræsentationen delegerede den 15. december 2005 myndighedsgodkendelse af vand- og spildevandstakster til Teknik- og Miljøudvalget. Udvalgets legalitetsgodkendelse indebærer ikke godkendelse af selve niveauet af taksterne eller bidragene. De fastsættes af de respektive selskabsbestyrelser.

Overholdelse af ”hvile-i-sig-selv”-princippet

Efter gældende lovgivning skal økonomien i vand- og spildevandsforsyningen hvile i sig selv. Dette betyder, at indtægter og udgifter skal balancere over en årrække.

HOFOR Vand København A/S og HOFOR Spildevand København A/S har oplyst, at de forventer en neutral udvikling af egenkapitalen over en 10-årig periode. Over- og underdækning af den økonomiske ramme afvikles løbende, hvorfor egenkapitalen forventes uændret og ”hvile-i-sig-selv”-princippet overholdes (se bilag 2).

Overholdelse af den økonomiske ramme for 2023

Forsyningssekretariatet udsendte de økonomiske rammer for 2023 hhv. den 14. september 2022 til HOFOR Vand København A/S og den 1. september 2022 til HOFOR Spildevand København A/S. For hvert forsyningsselskab skal de samlede indtægter fra takster, bidrag og afgifter være under eller lig med den økonomiske ramme fra Forsyningssekretariatet.

For at vurdere dette har forvaltningen – ud fra den udmeldte økonomiske ramme – beregnet en maksimal takst for hhv. vand og spildevand som må opkræves, og sammenlignet med HOFOR’s fastlagte takster (se bilag 3). Resultatet viser, at HOFOR’s fastlagte takster er identiske med det, de maksimalt må opkræve, og derved overholder selskaberne deres økonomiske ramme.

Takstændringer 2023

Det er selskabernes bestyrelser, der fastsætter taksterne inden for den økonomiske ramme, som Forsyningssekretariatet udstikker og ud fra ”hvile-i-sig-selv”-princippet. Den samlede vand- og spildevandstakst for 2023 bliver 38,96 kr./m3 vand inkl. afgifter og moms. I 2022 var den samlede pris 38,64 kr./m3, dvs. der er tale om en stigning på 1 % svarende til 0,32 kr./m3. Selve vandprisen falder med 0, 46 kr./m3, mens vandafledningsbidraget stiger med 0,72 kr./m3. Sidste år faldt den samlede vand- og spildevandstakst med 2 %. Prisudviklingen for de seneste 10 år fremgår af bilag 4.

Prisfald for drikkevand skyldes afvikling af overdækning fra tidligere år. Prisstigningen for spildevand skyldes generelt stigende priser til drift og øgede anlægsudgifter til tunneller og andre opgaver, hvori indgår opgaver efter Københavns spildevandsplan. HOFOR’s betaling til BIOFOS for spildevandsrensning udgør 7,29 kr./m3, mens den udgjorde 7,26 kr. /m3 i 2022.

Den samlede vand- og spildevandstakst i Københavns Kommune er stadig lav i forhold til de øvrige HOFOR-ejerkommuner (Albertslund, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, Rødovre, Vallensbæk). Det skyldes bl.a., at der i tæt befolkede områder er færre kilometer vand- og kloakrør, som skal anlægges og vedligeholdes pr. kubikmeter leveret vand. Det giver en relativt lavere udgift, også selvom en meter rør ofte er dyrere at anlægge og vedligeholde i de tætte bydele i København. I bilag 5 er en københavnsk forbrugers årsregning sammenlignet med omkringliggende kommuner.

Forventede takster de kommende år

I de kommende år har HOFOR behov for øgede investeringer på både drikkevands- og spildevandsområdet (bilag 6), og der forventes derfor en tilnærmelse mellem den samlede pris i København og priserne i omegnskommunerne. På drikkevandsområdet udbygges vandværkerne med anlæg til blødgøring af drikkevand. På spildevandsområdet er årsagen dels, at anlægsudgifter til klimasikring er dyrere i tætbefolkede områder som København, dels at der arbejdes med høje krav til sikkerhed mod oversvømmelse i gaderne i København.

Ifølge HOFOR’s foreløbige prognose frem mod 2032 forventes en årlig stigning på mellem 7-8 % drevet af klimasikring af København, implementering af den nye spildevandsplan, renovering af vandværker og kildepladser samt blødgøring af drikkevandet. Dertil kommer en generel prisstigning på el og varer. 

I forhold til investeringsprognosen for sidste år, så forventes på spildevandssiden især, højere anlægspriser på skybrudstunnellerne, forårsaget af stigende stål- og betonpriser og de generelt højere el-priser.

På drikkevandssiden er renoveringen af vandværkerne ligeledes påvirket af de stigende anlægspriser. Endvidere planlægges der en forøget renovering af kildepladserne, samt ny råvandsledning til Værket ved Islevdal. Endeligt er det nødvendigt med en gennemgribende renovering af de store beholderanlæg ved Tinghøj (Gladsaxe).

Politisk handlerum

Udvalget skal, som beskrevet i problemstillingen, legalitetsgodkende HOFORs vand- og spildevandstakster for 2023. Udvalget kan træffe afgørelse om ikke at godkende takstbladet. Det skal ske ud fra en saglig begrundelse om, hvorfor ’hvile-i-sig-selv”-princippet’ vurderes ikke at være overholdt eller at de udmeldte økonomiske rammer for 2023 fra Forsyningssekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er overskredet. Teknik- og Miljøudvalget har ikke hjemmel til at ændre eller fastsætte de takster, der er fastsat af vand- og spildevandsforsyningen.

Økonomi

Indstillingen angår alene legalitetsgodkendelsen af vand- og spildevandstaksterne for 2023 for de to selskaber HOFOR Vand København A/S og HOFOR Spildevand København A/S.

Udgifterne til forbrug og afledning af vand for borgerne og for kommunens bygninger vil stige i 2023 som følge af, at taksterne stiger med 1 % i forhold til sidste år (2022).

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, oplyses taksterne for vand og spildevand sammen med taksterne for de øvrige forsyningsarter på HOFOR’s hjemmeside, så borgerne i København kan se deres udgifter for 2023 til fjernvarme, bygas, vand og spildevand i deres helhed.

Søren Wille

  / Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. januar 2023

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top