Mødedato: 29.08.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Bydelsplaner for sorteringspunkter på Nørrebro og Østerbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens plan for placering af sorteringspunkter på Nørrebro og Østerbro samt proces for udrulning af sorteringspunkter.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at ’Bydelsplan for placering af sorteringspunkter på Nørrebro’ danner grundlag for færdigprojektering og anlæg af sorteringspunkter på Nørrebro, jf. bilag 2a, 2b, 2c og 2d.
  2. at ’Bydelsplan for placering af sorteringspunkterØsterbro’danner grundlag for færdigprojektering og anlæg af sorteringspunkter på Østerbro, jf. bilag 3a, 3b, 3c og 3d.
  3. at sorteringspunkter, der ikke forudsætter nedlæggelse af parkeringspladser, og sorteringspunkter der forudsætter nedlæggelse af parkeringspladser etableres samtidigt i hver enkelt bydel, såfremt der bevilliges servicemåltal for 2023 og frem til dækning af provenutabet fra de nedlagte parkeringspladser i betalingszonerne. Dette vil gælde for Nørrebro og Østerbro, såvel som for de kommende bydele.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 46 mio. kr. i 2023 til anlæg af sorteringspunkter på Nørrebro og Østerbro på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Takstfinansieret anlæg jf. økonomiafsnittet. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af økonomiafsnittet.

Problemstilling

I Cirkulær København, Ressource- og Affaldsplan 2024, indgår et initiativ om opstilling af op til 750 sorteringspunkter på vej og offentlige arealer. Initiativet er et vigtigt element i planens mål om, at 70 % af husholdningsaffaldet skal indsamles til genanvendelse. Det er målet, at alle borgere vil opleve en bredere vifte af muligheder for at sortere deres affald, eksempelvis plast, papir og tekstiler. Sorteringspunkterne forventes samlet set at bidrage med sortering af 12.100 tons affald til genanvendelse årligt, svarende til ca. seks % af husholdningsaffaldet. Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 26. oktober 2020, at placering af sorteringspunkterne skal fastlægges via bydelsplaner for Københavns ti bydele, som skal godkendes af udvalget. Teknik- og Miljøudvalget besluttede desuden, at udrulningen af sorteringspunkterne skal ske i tre faser: 1) I Amager Øst uden nedlæggelse af parkeringspladser, 2) I Københavns øvrige bydele uden nedlæggelse af parkeringspladser og 3) I alle Københavns bydele med nedlæggelse af parkeringspladser.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet bydelsplaner for sorteringspunkter på Nørrebro og Østerbro.

Nørrebro

 Bydelsplanen for placering af sorteringspunkter på Nørrebro beskriver placering af 60 sorteringspunkter. Sorteringspunkterne udgøres af samlet set 146 affaldsbeholdere, fordelt på 58 nedgravede beholdere, 52 kuber og 36 affaldsskjul.

Nørrebro Lokaludvalg, Miljøpunkt Nørrebro og Nørrebros borgere har været inddraget i arbejdet med at finde placeringer i bydelen, herunder gennem afholdelse af fælles borgermøde. Miljøpunkt Nørrebro og flere borgere har desuden fremsendt forslag til placering af sorteringspunkter til forvaltningen, og det har været muligt at imødekomme flere af dem. Nørrebro Lokaludvalg har ligeledes fremsendt deres bemærkninger (se bilag 2d). Heraf fremgår det blandt andet, at lokaludvalget ser positivt på, at en stor del af forvaltningens forslag til placeringer med nedgravede beholderløsninger. Hertil ønsker lokaludvalget, at forvaltningen ser på mulighederne for at flytte private affaldsløsninger fra gården til gaden og sammentænke disse med de offentlige sorteringspunkter. Baseret på bemærkningerne fra Nørrebro Lokaludvalg samt beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 20. juni 2022 om nedgravede affaldsbeholdere på og uden for egen matrikel vil forvaltningen parallelt med etableringen af sorteringspunkter undersøge muligheden for at gennemføre en forsøgsordning på Indre Nørrebro, hvor et antal sorteringspunkter sammentænkes med nedgravede miljøstationer og eksisterende private affaldsløsninger.

Østerbro

 Bydelsplanen for placering af sorteringspunkter på Østerbro beskriver placering af 52 sorteringspunkter. Sorteringspunkterne udgøres af samlet set 126 affaldsbeholdere, fordelt på 56 nedgravede beholdere, 36 kuber og 34 affaldsskjul.

Østerbro Lokaludvalg, Miljøpunkt Østerbro og Østerbros borgere har været inddraget i arbejdet med at finde placeringer i bydelen, herunder gennem afholdelse af fælles borgermøde. Lokaludvalget har fremsendt konkrete forslag til placering af sorteringspunkter til forvaltningen. For de fleste af forslagene har det været muligt at placere et sorteringspunkt nær ved eller i umiddelbar nærhed. Forvaltningen har desuden besigtiget tre placeringer sammen med repræsentanter fra lokaludvalget og foretaget justeringer af sorteringspunkter (se bilag 3a og 3d) på baggrund af modtaget inputs.

Placering af sorteringspunkter

Udpegning af placeringer til sorteringspunkter er foretaget ud fra en samlet afvejning af en række forskellige forhold, såsom kapacitetsbehov, byrumskvalitet, bevægelsesmønstre, renovatørhensyn, trafikale forhold samt anlæggets kompleksitet. Sorteringspunkternes placering udpeges efter fem principper, som er godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 26. oktober 2020, og som findes beskrevet i de to bydelsplaner.

Inddragelse af københavnere, lokaludvalg og miljøpunkterer er sket gennem en informationskampagne og inddragelsesproces, der omfatter pressemeddelelse, skiltning i lokalområderne, annoncer på Facebook og i lokalaviser, opstilling af prototyper i byrummet, løbende dialog og møder med lokaludvalg og miljøpunkter, borgermøde samt en digital kortløsning, hvor københavnerne har kunne angive ønske om placering af et sorteringspunkt.

Etableringsrækkefølge

Teknik- og Miljøudvalget besluttede i forbindelse med vedtagelse af bydelsplan for placering af sorteringspunkter på Amager Øst, at sorteringspunkter, der ikke forudsætter nedlæggelse af parkeringspladser på Amager Øst og sorteringspunkter, der forudsætter nedlæggelse af parkeringspladser uden for betalingszonen på Amager Øst, kunne etableres samtidigt, Teknik- og Miljøudvalget (6. december 2021).

Af bydelsplanerne for Nørrebro og Østerbro fremgår, at der skal etableres henholdsvis 60 og 52 sorteringspunkter. Ud af disse sorteringspunkter forudsætter 56 sorteringspunkter på Nørrebro og 33 på Østerbro nedlæggelse af parkeringspladser for at kunne blive anlagt (heraf ligger 0 parkeringspladser uden for betalingszonen på Nørrebro og syv på Østerbro), imens fire sorteringspunkter på Nørrebro og 19 på Østerbro kan anlægges uden nedlæggelse af parkeringspladser. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer på baggrund af den foreløbige erfaring fra etablering af sorteringspunkter Amager Øst, at man kan forbedre planlægning og økonomi i anlægsarbejdet, skabe hurtigere resultater, samt reducere generne for københavnerne i forbindelse med anlægsarbejdet, såfremt sorteringspunkter, der ikke forudsætter nedlæggelse af parkeringspladser, og sorteringspunkter, der forudsætter nedlæggelse af parkeringspladser, etableres samtidigt.

Politisk handlerum

Udvalget kan vælge,

  • at bede forvaltningen om at afsøge muligheder for alternative placeringer af sorteringspunkter, eventuelt med konkrete ønsker til arbejdet.
  • at der ikke skal nedlægges parkeringspladser i betalingszonerne, ved ikke at bevilge servicemåltal til dækning af provenutabet fra de nedlagte parkeringspladser i betalingszonerne.
  • ikke at godkende, at sorteringspunkter, der ikke forudsætter nedlæggelse af parkeringspladser, og sorteringspunkter, der forudsætter nedlæggelse af parkeringspladser, etableres samtidigt i hver enkelt bydel. Dette vil forlænge etableringsprocessen.

Gør udvalget brug af det politiske handlerum, vil det få konsekvenser for projektet i form af en længere etableringsproces, som kan medføre øgede anlægsomkostninger, forsinke opnåelse af resultater, betyde øgede gener for københavnerne i forbindelse med anlægsarbejdet, samt øge risikoen for manglende målopfyldelse.

Økonomi

Der er med vedtagelsen af Cirkulær København bevilget 385 mio. kr. til etablering og drift af sorteringspunkterne i planperioden, som finansieres af affaldsgebyrerne. Af disse er ca. 270 mio. kr. allokeret til etablering af sorteringspunkterne. Omkostningerne til etablering af sorteringspunkter på Nørrebro og Østerbro, herunder bl.a. produktion af affaldsbeholdere og anlæg af sorteringspunkter, anslås ud fra en nøgletalsberegning til ca. 46 mio. kr. Dette beløb er behæftet med usikkerhed. Beløbet ligger inden for den økonomiske ramme allokeret til etablering af sorteringspunkter på Nørrebro og Østerbro. Forvaltningen vil, i takt med at sorteringspunkterne detailprojekteres, løbende holde styr på, at den samlede projektøkonomi holder sig inden for den økonomiske ramme allokeret til indsatsen. Med denne indstilling frigives i alt 46,0 mio. kr. i 2023 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg, funktion 1.38.60.3, til etablering af de sorteringspunkter på Nørrebro og Østerbro, jf. tabel 1:

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

2023

TMU

RAP24, initiativ 1.4

2020 – Takstfinansieret anlæg

1.38.60.3

46.000

I alt

-

-

-

46.000


I forbindelse med vedtagelsen af Cirkulær København blev det specificeret, at implementering af sorteringspunktindsatsen forudsætter yderligere finansiering i kommende budgetforhandlinger, svarende til nedlægning af 760 parkeringspladser. Etablering af sorteringspunkterne på Nørrebro og Østerbro forudsætter nedlæggelse af 87 parkeringspladser på Nørrebro og 49 parkeringspladser på Østerbro – i alt 136 parkeringspladser, hvoraf 129 parkeringspladser ligger inden for betalingszonerne. Nedlæggelsen af de 129 parkeringspladser medfører årlige mindreindtægter på 0,7 mio. kr. i 2023 og 0,8 mio. kr. i 2024 og frem. En fuld realisering af bydelsplanen forudsætter, at provenutabet fra de nedlagte parkeringspladser inden for betalingszonerne skattefinansieres. Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et budgetnotat på nedlæggelse af parkeringspladser inden for betalingszonerne til budget 2023.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen igangsætte detailprojektering af sorteringspunkterne på Nørrebro og Østerbro. I den forbindelse kan der blive afdækket eksempelvis anlægs- eller driftstekniske forhold som medfører, at forvaltningen vil være nødt til eksempelvis at justere en placering eller sløjfe et sorteringspunkt. Forvaltningen forventer at påbegynde anlæg af sorteringspunkterne på Nørrebro og Østerbro ultimo 2022 eller primo 2023. Idriftsættelse af sorteringspunkterne i Nørrebro og Østerbro forventes at ske medio 2023. Teknik- og Miljøforvaltningen har opstartet udarbejdelse af bydelsplaner for placering af sorteringspunkter for Københavns øvrige bydele. Forvaltningen forventer løbende at kunne indstille disse planer til godkendelse hos Teknik- og Miljøudvalget frem mod medio 2023.

 

                           Søren Wille

                                                       / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. august 2022

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. og 2. at-punkt:

 

”dog således at sorteringspunkterne placeres så de ikke resulterer i nedlæggelse af træer eller parkeringspladser.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C og V.

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 2. at-punkt:

 

”dog således at sorteringspunkt 23-008 (Langelinie Allé ved nr. 25B, Østerbro) fjernes fra planen for sorteringspunkter på Østerbro.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C og V.

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.

 

Indstillingens 1.-3. at-punkt blev godkendt med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å.

Imod stemte: C og V.

 

Indstillingens 4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, Ø og Å.

Imod stemte:  C og V.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti ønsker at fremme affaldssortering og genanvendelse, men mener, at dette sagtens kan gøres uden at skulle tage pladsen fra anden offentlig infrastruktur. Endvidere mener vi, at sorteringspunkterne i størst muligt omfang skal placeres på privat grund, for dels at minimere den del af de offentlige arealer, der udnyttes til dette samt for at minimere omkostningerne for borgerne.”

Til top