Medlemsforslag om mindre trængsel ved vej- og anlægsarbejder
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, Teknik- og Miljøforvaltningen
- at Teknik- og Miljøudvalget tager Teknik- og Miljøforvaltningens redegørelse om mindre trængsel ved vej- og anlægsarbejder til efterretning.
- at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at medlemsforslaget om mindre trængsel ved vej- og anlægsarbejder hermed er behandlet.
Problemstilling
Med henblik på at mindske trængsel ved vej- og anlægsarbejder stillede Venstre på mødet i Borgerrepræsentationen den 1. november 2012 (punkt 22) medlemsforslag om, at Teknik- og Miljøforvaltningen intensiverer samarbejdet og dialogen med selskaberne bag større anlægsopgaver i København og undersøger mulighederne for at benytte afgifter til entreprenører ved inddragelse af vejareal. Venstre har ligeledes foreslået, at forvaltningen udarbejder retningsliner, der sikrer, at forvaltningens egne projekter påvirker trafikafviklingen mindst muligt.
På Borgerrepræsentationens møde den 1. november 2012 blev medlemsforslaget henvist til behandling i Teknik- og Miljøudvalget. Medlemsforslaget er vedlagt som bilag 1.
Løsning
Samarbejde og dialog med selskaberne
I Københavns Kommune er der ca. 10.000 registrerede gravninger om året, og med de mange store anlægsprojekter i byen derudover, er der behov for, at forvaltningen er i tæt kontakt med selskaberne og bygherrer.
Forvaltningen har derfor oparbejdet et tæt samarbejde med de store bygherrer, som står for størstedelen af gravearbejderne i Københavns Kommune. Forvaltningen har aftalt faste kvartalsvise ledningskoordineringsmøder, hvor bl.a. gravearbejde i videst muligt omfang koordineres på tværs.Etablering af Det strategiske Vejnet er ved at tage sin begyndelse. Transportministeren og Vejdirektoratet har i et samarbejde med repræsentanter fra kommunerne og Rigspolitiet igangsat et arbejde for at etablere Det Strategiske Vejnet i Danmark. Det Strategiske Vejnet består af de veje i landet, som har den største samfundsøkonomiske betydning. Når en aftale er på plads skal samarbejdet bidrage til at forbedre planlægningen og koordineringen af vejarbejderne på tværs af kommunegrænser og ansvarsområder. En samlet aftale om samarbejdet i Det Strategiske Vejnet forventes at kunne fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget i efteråret 2013.
Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 11. oktober 2012 (pkt. 6) at udvide den normale arbejdstid for bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune med en time på hverdage til kl. 19 samt til også at gælde lørdage mellem kl. 8 og 17. Tidligere var hele weekenden uden for normal arbejdstid. Herved blev arbejdstiden udvidet, så anlægseksekveringen kunne forøges, samtidig med, at hensynet til borgernes nattesøvn kunne prioriteres. Forvaltningen er opmærksom på mulighederne for at udvide spærretiden, hvis det vurderes, at vejarbejdet vil have store trafikale konsekvenser og mindre konsekvenser støjmæssigt.
Forvaltningen er således opmærksom på trængselsproblematikken og tilstræber en balance mellem fremkommelighed og det modstående behov for gennemførelse af en række anlægsprojekter i København.
Afgifter i forbindelse med brug af vejareal
Med de gældende regler er det ikke muligt for Københavns Kommune at opkræve afgifter for brug af vejareal, udover afgifter i forbindelse med råden over vej (container, stilladser mv.). I forbindelse med forberedelsen af forslag til ny lov om offentlige veje er forvaltningen i løbende dialog med Transportministeriet og Kommunernes Landsforening, herunder om mulighederne for at benytte afgifter til entreprenørerne for inddragelse af vejareal. Lovforslaget er ikke endelig udfærdiget, men forventes fremsat i denne eller næste folketingssamling. Forvaltningen forventer, at den ny lovgivning vil styrke kommunen muligheder for at reducere trafikale gener ved vejarbejde.
Forvaltningen vil orientere udvalget konkret, når loven træder i kraft.
Forvaltningens egne projekter påvirker trafikafviklingen mindst muligt
Teknik- og Miljøforvaltningen er den største bygherre i Københavns Kommune, og det er nødvendigt kontinuerligt at finde de bedste løsninger, så de mange anlægsarbejder påvirker trafikafviklingen mindst muligt.
Både interne og eksterne arbejder meldes ind til en fælles koordineringsliste, hvorfra større anlægsprojekter bliver tildelt ekstra opmærksomhed med hensyn til at finde den bedste trafikafviklingsmæssige løsning.
Forvaltningen stræber efter så tidligt i projektfasen som muligt at sikre, at de trafikale konsekvenser omkring selve anlægget i marken er afklaret og belyst, og at den rette løsning er fundet og pålagt entreprenørens arbejde. I nogle situationer vil en meget indgribende byggeproces være at foretrække, hvis anlægsarbejdet så til gengæld går hurtigt. I andre situationer vil hensynet til ikke at reducere trafikale funktioner veje tungere.
Som eksempel har forvaltningen koordineret mange projekter på indre Vesterbro, som har gjort trafikafvikling i bydelen mulig. Her er tale om trafiksikkerhedsprojektet på Gammel Kongevej og cykelprojektet på Gasværksvej, hvor opstarten er rykket til efter afslutningen af fjernvarmearbejdet på Gammel Kongevej og Istedgade-projektet.
Økonomi
Videre proces
Intet under dette punkt.
Pernille Andersen
/Niels Tørsløv
Beslutning
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.