Mødedato: 29.04.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Godkendelse af frivillighedsrapport

Se alle bilag

Københavns Kommunes frivillighedsnetværk har udarbejdet en rapport om arbejdet med frivillighed i København. Rapporten skal nu godkendes af alle de politiske udvalg.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

At Teknik- og Miljøudvalget godkender rapporten fra Københavns Kommunes frivillignetværk (2012)

Problemstilling

I den vedtagne frivillighedspolitik for Københavns Kommune 2011-2014 (Borgerrepræsentationen 25-08-2011 - bilag 1) indgår, at det etablerede frivillighedsnetværk på tværs af alle forvaltninger skal udarbejde en årlig rapport om arbejdet med frivillighed og komme med forslag til nye tværgående initiativer (bilag 2).

Teknik- og Miljøudvalget skal i overensstemmelse med den vedtagne frivillighedspolitik  ligesom de øvrige politiske udvalg godkende rapporten.

Løsning

Rapporten peger på, at der i øjeblikket sker en positiv udvikling på frivillighedsområdet i Københavns Kommune, og at der inden for alle forvaltninger er mange innovative samarbejder, hvor frivillige og borgere, enkeltpersoner, foreninger, og virksomheder går sammen med kommunen om at løfte samfundsopgaver.

Dette gælder også for Teknik- og Miljøforvaltningen, hvor borgere bidrager til f.eks. at holde byen ren og fremme den biologiske mangfoldighed i byens grønne områder.

Rapporten peger dog også på, at potentialet ved frivillighed stadig er stort, og lægger op til en række tiltag, der vil gøre det nemmere at yde en frivillig indsats. Tiltagene handler primært om, at den viden og de erfaringer, der allerede er i Københavns Kommune, skal udrulles og gøres bredt tilgængelige. Rapporten peger konkret på 4 initiativer:

1) En intern frivilligguide: Guiden skal være et let lettilgængeligt hæfte for Københavns Kommunes medarbejdere, der beskæftiger sig med frivillighed. Guiden forventes at udkomme til august og kommer til at indeholde retningslinjer for frivilligsamarbejde. Mere konkret kommer den til at indeholde afsnit om f.eks. ansættelse og fyring af frivillige, afgrænsning mellem frivillige og ansatte og forsikring af frivillige. Guiden bliver kun tilgængelig elektronisk

2) Kurser i frivilligsamarbejde: Kurserne kommer til at være workshops af en ca. 3 timers varighed og kommer til at handle om at give et overordnet indblik i potentialet og problemstillingerne omkring samarbejde med frivillige.

3) En kampagnesite til intranettet. Siden skal indeholde frivillighedsguiden, gode cases med mindst en fra hver forvaltning og det forventes yderligere at hver forvaltning supplerer med minimum to historier årligt, og erfaringsdeling. Det forventes at kampagnesitet bliver præsenteret samtidig med frivillighedsguiden

4) Ny hjemmeside for frivillighed. Udadvendt vil der blive arbejdet med kommunikationen til borgerne via kk.dk. Formålet er at få en mere klar og entydig indgang for frivillige personer, organisationer og virksomheder til Københavns Kommune.

Teknik- og Miljøforvaltningen deltager aktivt som projektdeltager i dette arbejde og arbejder samtidig målrettet mod at udvikle frivillighedsarbejdet i forvaltningen. Konkret kan af nyere initiativer nævnes, at Områdefornyelsen Skt. Kjelds kvarter arbejder aktivt med at udvikle en frivillighedspolitik, Center for Renhold har lavet redskabspakker til udlån og Center for Park og Natur arbejder på at opstarte ”parkens venner” til forskellige parker.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen vil i 2013 bidrage aktivt til udviklingen og gennemførelsen af de initiativer, der er foreslået i frivillighedsrapporten. De fire initiativer i rapporten er: Intern frivilligguide til institutioner og ansatte i Københavns Kommune, kurser i frivilligsamarbejde, kampagne site på intranet, ny hjemmeside for frivillighed.

 

 

         Pernille Andersen

                                                                  /Jon Pape

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 29. april 2013:
Indstillingen blev godkendt.
Til top