Mødedato: 29.03.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for lokalplan ”Kornblomstvej II”, Amager Vest

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes en lokalplan, der muliggør opførelse af et byggeri ud til Sundholmsvej og af et beboerhus, der opføres i forbindelse med omdannelsen af en ny kvarterpark i Sundholmskvarteret.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan ”Kornblomstvej II” på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1

Problemstilling

Bygherre ønsker at opføre en boligbebyggelse ca. 10.400 m2  i 6 etager ud til Sundholmsvej, heraf ca. 3.000 m2 almene boliger for den almene boligforening VIBO og 500 m2 dagligvarebutik samt mulighed for at indrette café i stueetagen. Samtidigt ønsker VIBO (grundejer) sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen at opføre et ca. 600 m2 b stort beboerhus, hvor stueetagen indrettes til Københavns Kommunes bemandede legepladser. Lokalplanen omfatter i alt 11.000 m2

Opførelsen af en del af boligbebyggelsen og af beboerhuset forudsætter en ny lokalplan, da den gældende lokalplan nr. 4 udlægger projektarealerne til ubebygget areal med fælles parkering og grønt friareal.

Løsning

I dag består arealet til boligprojektet af en tomt, med et enkeltstående bevaringsværdigt etagehus og af en tankstation med mindre bygninger, der danner en fysisk barriere mellem den kommende kvarterpark og Sundholmsvej. Projektarealet støder op til yderligere to bevaringsværdige bygninger og til en uafsluttet stor karré (almene boliger, VIBO). Området fremstår i dag broget, uafsluttet, og nedslidt.

For at realisere boligprojektet fjernes tankstationen, der åbnes en ny forbindelse for fodgængere mellem den kommende Kornblomstpark og Sundholmsvej samt Sundholmsvejs nordøstlige bygningsfront afsluttes ved at skabe en bebyggelsesmæssig sammenhæng mellem de bevaringsværdige bygninger og områdets øvrige randbebyggelse.

Lokalplanområdet ligger i det udsatte byområde Amager-Sundby, hvor den boligsociale helhedsplan for Sundholmskvarteret omfatter omdannelsen af et ca. 3.500 m2 grønt, offentligt tilgængeligt areal ved Kornblomstvej og Øselsgade til en ny kvarterpark – Kornblomstparken. Beboerhuset er en integreret del af parkprojektet, og lokalplanen skal muliggøre opførelsen af beboerhuset i parkarealet, der i stueetagen kan indeholde en bemandet legeplads.

Boligprojektet medfører ikke en indskrænkning af den allerede anlagte fælles parkering og det grønne friareal (Kornblomstparken). Forvaltningen vurderer at realiseringen af resten af det areal lokalplanen udlægger til fælles parkering og grønt friareal (på bygherrens matrikel) vanskeligt kan realiseres med de nuværende ejerforhold og uden nedrivningen af et bevaringsværdigt hus, hvorfor boligprojektet fremstår som et godt alternativ for færdiggørelsen af lokalplanområdet. Forvaltningen vurderer ligeledes at den mindre indskrænkning af det grønne friareal (Kornblomstparken), som beboerhuset medfører, opvejes kvalitativt, da beboerhusets bemandede legeplads vil tilføre Kornblomstparken øgede tryghed og brugbarhed.

Der henvises i øvrigt til bilag 2 (faktaark). 

Byliv

Det er forvaltningens vurdering, at samspillet mellem den bemandede legeplads, beboerhusets aktiviteter og de publikumsorienterede funktioner boligbebyggelsens stueetage vil bidrage til at gøre området mere levende og trygt.

Bæredygtighed

I den videre planlægning vil mulighederne for at håndtere regnvand lokalt (LAR) blive adresseret. Derudover vil de nye boligers solorientering og dagslysforhold være i fokus.

Almene boliger

Lokalplanområdet ligger i Amager Fælled Skole skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør 20-30 %. Det betyder, at der i henhold til kommuneplanens retningslinjer kan stilles krav om almene boliger efter en konkret vurdering af det enkelte projekt. Lokalplanområdet og nærområdet indeholder primært almene boliger og ligger i et udsat byområde, hvorfor der ikke stilles krav om 25 % almene boliger. Bygherres projekt indeholder dog opførelse af ca. 3.000 m2 nye almene boliger, der ikke forventes at påvirke andelen af almene boliger i skoledistriktet negativt, da boligprojektet også omfatter en større andel private boliger. Af hensyn til de nærliggende uddannelsesinstitutioner, kan det være oplagt at etablere en del af projektet som almene ungdomsboliger. 

Parkering

Kommuneplan 2015 fastsætter, at der skal etableres mindst 1 (bil)p-plads pr. 200 m2 og højst 1 pr. 100 m2 til boliger, dog indenfor 300 m fra en station mindst 1 pr. 250 m2 og højst 1 pr. 100 m2, samt 1 plads pr. 100 m2 til butiksformål. Parkeringen skal etableres i konstruktion. Herunder skal der etableres et passende antal handicappladser på terræn.

Parkeringskravet vil blive fastlagt under lokalplanudarbejdelsen, hvor der tillige skal tages stilling til boligtyper og størrelser, samt tilkørselsforhold, herunder renovation og varelevering. I alt udløser beboerhus og boligbebyggelsesprojekterne i størrelsesordenen 55-110 p-pladser.

Med hensyn til cykelparkeringen fastsætter Kommuneplan 2015, at der til bolig og butiksformål skal etableres 4 pladser pr. 100 m2, derudover 2 pladser pr. 1.000 m2 til særligt pladskrævende cykler. Begge projekter udløser i størrelsesordenen 400- 500 cykelparkeringspladser. Cykelparkeringen skal anlægges så de er let tilgængelige for brugerne og placeres i umiddelbar nærhed af indgangspartierne. Min 50 % af pladserne til butiksformål skal være overdækkede.

Kommuneplan

Kommuneplan 2015 udlægger området til en B4 ramme, som giver mulighed for boligformål, serviceerhverv, samt andre sociale, uddannelsesmæssige, kulturelle, sundheds- og miljømæssige servicefunktioner, som er forenelige med anvendelsen til boliger. Endvidere kan der tillades erhvervs- og fritidsundervisning samt håndværk. Der kan etableres en enkeltstående dagligvarebutik på maks. 500 m2 til lokalområdets forsyning. Områdets maksimale bebyggelsesprocent er 150 og friarealsprocenten er 40 for boliger og 10 for erhverv. Den maksimale bygningshøjde er 24 m.

Byggeønskerne er i overensstemmelse med kommuneplanrammen.

Anbefalinger til den videre planlægning

Forvaltningen vil i det videre lokalplanarbejde særligt lægge vægt på følgende temaer:

  • Kornblomstparken: Arealet mellem eksisterende almenboligbebyggelse og Kornblomstvej/Øselsgade fastholdes som et offentligt tilgængeligt grønt areal. Trærækker, som gør parken synlig og definerer parkens rekreative opholdsarealer, bevares og styrkes.
  • Tværgående rekreative forbindelser: Passagen mellem Lerfosgade og Romsdalsgade fastholdes, og fortovet langs eksisterende almenboligbebyggelse ud mod Kornblomstparken videreføres til Sundholmsvej.
  • Nyt beboerhus: Beboerhuset opføres i Røsågades facadelinje i op til 3 etager. Stueetagen bearbejdes så visuel og fysisk adgang til parken fra Amagerbrogade styrkes. Facader begrønnes, så bygningen fremstår grøn og opleves som en integreret del af parken.
  • Ny bebyggelse ud mod Sundholmsvej: Nyt byggeri mod Sundholmsvej opføres som sluttet randbebyggelse, så Sundholmsvejs i øvrigt ensartede og sammenhængende bygningsfront i 5½ etager styrkes. Desuden skal nyt byggeri på harmonisk vis formidle overgangen til de bevaringsværdige ejendommes materialeudtryk, detaljer og mindre skala.
  • Bevaringsværdige huse: Bygningerne på Sundholmsvej 57, Sundholmsvej 67-69 og Telemarksgade 3- 5 skal bevares. Desuden skal nyt byggeri forholde sig til dem, og en evt. sammenbygning skal begrundes arkitektonisk.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Projektet ”Kornblomstparken – ny kvarterpark i Sundholmskvarteret” er en del af Budget 2014 (BR 3. okt. 2013) (A, B, F, O og Ø). Der er afsat 5,0 mio. kr. til parken og 3,6 mio. kr. til lokalerne til den bemandede legeplads i beboerhusets stueetage.

Videre proces

Når udvalget har godkendt startredegørelsen, gennemfører forvaltningen en intern høring af relevante instanser - herunder Amager Vest lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget.

Når planarbejdet sættes i gang, vil Teknik- og Miljøforvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).

Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan ”Kornblomstvej II” for Teknik- og Miljøudvalget i tredje kvartal 2016, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 12. november 2015.

 

    Pernille Andersen

                             /Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. marts 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.


Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Der skal i det videre arbejde med lokalplanen tages behørigt hensyn til de tidligere budgetbeslutninger i forhold til udvikling af Kornblomsparken, herunder at der sikres et grønt og anvendeligt område og at de tidligere beslutninger respekteres mest muligt.”

Til top