Mødedato: 29.03.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Teknik- og Miljøforvaltningens deltagelse i frikommuneforsøg 2016-2019

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens deltagelse i nyt frikommuneforsøg i perioden 2016-2019.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med forslagene i bilag 2 i forbindelse med nyt frikommuneforsøg i perioden 2016-2019.

 

Problemstilling

Social- og Indenrigsministeriet har inviteret kommunerne til at deltage i et nyt frikommuneforsøg, jf. bilag 1.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om de nævnte forslag i bilag 2 inden for Teknik- og Miljøforvaltningens ressort skal indgå i Københavns Kommunes forslag til emner i frikommuneforsøget.

 

Løsning

Regeringen og KL har aftalt at igangsætte et nyt frikommuneforsøg i perioden 2016-2019, hvor de valgte kommuner får mulighed for at afprøve nye måder at varetage de kommunale opgaver på. De valgte kommuner kan søge fritagelse fra regler eller ændre regelgrundlaget med det formål at opnå ny viden og erfaring, som kan bidrage til at forenkle de statslige regler og dermed give en bedre og mere effektiv lokal styring.

Kommunerne skal ansøge i kommunale netværk om at lave forsøg inden for et fælles tema. Frikommunerne i netværk skal ikke nødvendigvis gennemføre de samme forsøg, men de skal løbende inspirere hinanden og udveksle erfaringer. Formålet med netværkene er således at fremme fælles ideudvikling og videndeling mellem kommunerne. Ministeriet forventer at udpege 5-7 frikommunenetværk med op til 6 kommuner i hvert netværk. KL vil koordinere netværkene, så der inden fristen til ministeriet kan samles et antal interesserede kommuner omkring de indmeldte forslag.

Ministeriet vil ved udvælgelsen lægge vægt på ambitionsniveauet med fokus på beskrivelsen af målsætninger, forventede resultater og forsøgenes landsdækkende perspektiv i forhold til at kunne omsætte erfaringerne til praksis i alle kommuner.

Teknik- og Miljøforvaltningens indmeldte forslag, jf. bilag 2

Teknik- og Miljøforvaltningens bidrag er 16. marts fremsendt til Økonomiforvaltningen med forbehold for Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse. Økonomiforvaltningen har indmeldt Københavns Kommunes foreløbige bidrag til KL, som koordinerer netværkene op til kommunernes ansøgningsfrist den 1. maj til ministeriet.

Forvaltningens forslag omhandler forskellige indsatser inden for forvaltningens ressort, fx; inden for trafikområdet med det formål at nedbringe luftforureningen og trængslen i byen; inden for cykelparkeringsområdet med det formål at kommunen kan opnå en generel adgang til at etablere forbud mod parkering af cykler i tidsmæssigt og geografisk afgrænsede områder; og inden for skybrudsområdet, hvor der ses på muligheden for at anlægge fælles skybrudsprojekter på privat grund.

Teknik- og Miljøforvaltningens forslag kan ses uddybende i bilag 2. Oversigt over forslagene fremgår nedenfor.

  1. Øget kontrol af firmaudlejning

  2. Regelforenkling af lovgivning, der regulerer urban biltrafik

  3. Øget mulighed for at anlægge skybrudsprojekter på privat grund og finansiere tiltag på private bygninger i forbindelse med skybrudssikring

  4. Forøgede muligheder for at arbejde med midlertidighed i den kommunale lokalplanlægning

  5. Ændring af den kommunale rammelovgivning med henblik på at muliggøre udvikling af Business Improvement Districts (BID) i Danmark

  6. Mulighed for at arbejde med pant på emballage, samt mulighed for at udskrive bøder på renholdelsesområdet

  7. Inspicering af private stikledning som en del af rottebekæmpelsen

  8. Forsøg med regulering af cykelparkering

  9. Effektivisering af godkendelser af skilte og vejafmærkning

  10. Ændring af betalingsregler for administrationsgebyrer for erhvervsaffald

    Såfremt den gennemførte nationale evaluering af affaldssektoren bliver fulgt op af regelforenklinger, vil der ikke være behov for forslaget. 

     

Socialforvaltningen ønsker at indgå i frikommunenetværket om boligløsninger, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen vil bidrage med at afdække problematikken fuldt ud i forhold til bl.a. planforhold, lovgivning om almene boliger mv. Der forventes derfor nedsat en arbejdsgruppe af Socialforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen, hvor bl.a. følgende kan drøftes:

 

  • Mulighed for midlertidige huslejetilskud til at understøtte housing first, udflytning fra botilbud mv.

  • Flytbare boligløsninger med midlertidig placering

  • Mulighed for etablering af deleboliger med kun to beboere

  • Mulighed for indgåelse af anvisningsaftaler med private udlejere

  • Kopiering af boligløsninger til flygtninge til f.eks. hjemløse

  • Inddragelse af alle boligformer i forhold til f.eks. boliger til flygtninge og udslusningsboliger.

 

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser for Teknik- og Miljøudvalget.

 

Videre proces

Den 26. april behandler Økonomiudvalget Københavns Kommunes samlede deltagelse i frikommuneforsøget.

 

        Pernille Andersen

                             /         Peter Søndergaard

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. marts 2016

Indstillingen blev godkendt med otte stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C og V.

Til top