Mødedato: 29.01.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan "Ny Islands Brygge Skole", Amager Vest

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan ”Ny Islands Brygge Skole” i høring. Forslaget muliggør at opføre en udskolingsbygning til Skolen på Islands Brygge med et etageareal på ca. 10.000 m2 på hjørnet af Artillerivej og Drechselsgade.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til lokalplan ”Ny Islands Brygge Skole” (bilag 2) godkendes med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 13. oktober 2016 Børne- og Ungdomsforvaltningens indstilling om en anlægsbevilling på 455,8 mio. kr. til udbygning af Skolen på Islands Brygge (bilag 1). Udbygningen af skolen sker bl.a. ved, at der på ejendommen Artillerivej 126 opføres en syvsporet udskolingsbygning, der dækker 6.-9. klassetrin samt en idrætshal. Børne- og Ungdomsforvaltningen forventer, at skolen tages i brug ved skolestarten i 2020. Det ønskede nybyggeri er ikke muligt i den gældende lokalplan nr. 303-1 & 2 ”Islands Brygge Syd”, og derfor udarbejdes en ny lokalplan.

Løsning

Økonomiforvaltningen har som bygherre valgt, at et projektforslag med et etageareal på ca. 10.000 m2 danner grundlag for lokalplanforslaget. Lokalplanforslaget, der omfatter ejendommen matr.nr. 122 Eksercerpladsen, København samt dele af de tilstødende vejarealer af Drechselsgade og Artillerivej, fastlægger anvendelsen til offentlige formål, herunder skole. Bebyggelsen er overvejende i fire etager plus en teknikbygning og indhegnede boldbaner mod Drechselsgade. Bygningshøjden er varierende fra 8,5 meter til 22 meter. Mod nord og øst er bygningen i én etage med sportshal og spiseom­råde. Der etableres tagterrasser med opholds- og idrætsarealer i tre niveauer samt brede trappe­forløb, der ligeledes kan bruges til ophold. Friarealet inklusive tagterrasser og trapper hertil udgør omkring 50 % af etagearealet. Omkring 80 % af friarealet etableres på tagterrasserne, mens godt 20 % af friarealet etableres på terræn. Lokalplanområdets størrelse muliggør ikke yderligere friareal på terræn. Der skal etableres støjskærme, der beskytter tagterrasserne mod trafikstøj fra Artillerivej (bilag 3).

Byliv

Skolens stueetage etableres med store vinduespartier for at skabe en visuel kontakt mellem personer udenfor og indenfor i stueetagen, hvilket øger trygheden i byrummene. Ifølge lokalplan 410 for Artillerivej syd kan Drechselsgade lukkes i den sydlige ende og benyttes som privat fri­are­al i form af en plads. Drechselsgade er en privat fællesvej, og det forventes, at pladsen etableres af private senest i forbindelse med skoleåbningen. Derfor sikrer dette lokalplanforslag, at der etableres et åbent areal (fortov) syd for skolen, der knytter sig til den kommende plads.

Miljø og bynatur

Lokalplanforslaget fastlægger en beplantningsplan med træer på Drechselsgade og Artillerivej samt på arealerne langs nordskellet og tagterrasserne. Lokalplanforslaget sikrer, at der kommer mindst 28 træer i området. Herunder skal der etableres 22 træer på terræn og mindst seks træer på tagterrasserne (bilag 2). Der kan desuden etableres yderligere beplantning på tagterrasserne. Idet Økonomiforvaltningen er bygherre, gælder miljøkrav fastlagt i kommunens ”Miljø i byggeri og anlæg”. Ved lokalplanforslagets udarbejdelse er der registreret tre træer langs Drechselsgade og syv træer langs Artillerivej. Ingen af de eksisterende træer vurderes bevaringsværdige, og de syv træer ved Artillerivej vil blive fjernet i forbindelse med skolebyggeriet (bilag 4). Med udgangspunkt i ovenstående sikrer lokalplanforslaget, at der kommer 18 træer mere i området, end der er i dag.

Sikker skolevej og parkering

Der er foretaget en ekstern trafikanalyse af sikker skolevej. I analysen fremhæves det, at de eksisterende forhold i krydsningen mellem Islands Brygge og Drechselsgade samt krydsningsmuligheder på Artillerivej bør forbedres i forhold til sikker skolevej.

Bilparkeringsdækningen fastsættes efter en konkret vurdering, jf. kommuneplanen. Ud fra erfaringer fra andre tilsvarende skoler i den tætte by vurderes behov for 14 bilparkeringspladser til den nye skolebygning (bilag 5). Lokalplanfor­slag­et sikrer, at der etableres 14 parkeringspladser på Drechselsgade, idet der vurderes at være ledig parkeringskapacitet på den anden del af skolen på Artillerivej, som ligger ca. 1 km længere mod nord på Artillerivej. Det vil dog ikke være muligt at reservere de 14 pladser på Drechelsgade, da de etableres uden for skolens ejendom, og Drechelsgade er privat fællesvej. Det er praksis andre steder på Islands Brygge, at parke­ringspladser på privat fællesvej er med til at dække par­keringskravet for både offentligt og privat byggeri, bl.a. på den anden side af Drechsels­gade. Det er baggrunden for, at lokalplanforslaget ikke stiller krav om bilparkering på skolens egen ejendom. Københavns Kommune er medejer af Drechselsgade på lige fod med de øvrige grundejere langs vejen, og derfor skal ændring­erne i vejens profil og etablering af parkeringspladser til skolen på vejen ske efter aftale med grundejerne langs vejen. Aftalen skal indgås inden den endelige vedtagelse af lokalplanen.

Ved at udvide vejen langs skolen etableres der endvidere seks pladser til af- og påsætning på Artillerivej, der er en større kommunal vej. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at af- og påsætningspladserne på Artillerivej vil kunne afvikle trafikken i morgen og eftermiddags timerne på en effektiv og hensigtsmæssig måde, så trafiksikkerheden øges (bilag 5). Særligt fordi det er vurderet, at skolen vil medføre af- og påsætning på Artillerivej, uanset om her etableres pladser til formålet eller ej. Samtidig bidrager pladserne til af- og påsætning til at mindske biltrafikken til og fra Drechselsgade. Det vurderes, at dette også vil øge trafiksikkerheden ved skolen. Ved flere af kom­mu­nens eksisterende skoler er der etableret areal til af- og påsætning på større, kommunale veje.

Efter kommuneplanens rammer skal der etableres cykelparkering svarende til 0,5 pladser pr. elev og ansat. Der forventes at være 784 elever og 65 ansatte på skolen, hvilket vil svare til ca. 425 pladser. Mindst halvdelen af cykelparkeringen skal overdækkes. Cykelpar­kerings­pladserne skal placeres på arealer langs Artillerivej og på Drechselsgade samt langs naboskel mod nord.

Tiltagene for at bidrage til sikker skolevej, omlægning af Drechselsgade og Artillerivej med parkeringspladser og pladser til af- og påsætning dækkes af de anlægsmidler, der er afsat til skolebyggeriet og skal ske samtidig med opførelsen af skolebyggeriet. 

Intern høring

Amager Vest lokaludvalg er hørt i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, og de vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Lokaludvalget har følgende hovedsynspunkter (bilag 6):

  1. Der er behov for en skoleudvidelse, men borgerne i lokalområdet har ikke haft mulighed for at se og kommentere de forskellige forslag til udvidelsen.
  2. Der er behov for beskrivelse af skolens idrætsfaciliteter og om eksisterende boldbaner ved Artillerivej tænkes benyttet. En god del af friarealet omkring bygningen består af cykelparkering mv., men der bør også indrettes grønne friarealer til ophold.
  3. Det skal tydeligt fremgå, hvordan bil- og cykelparkeringen skal foregå. Der er behov for en hø­je­re cykelparkeringsdækning end normalt grundet mange udskolingselever. Bilparkeringen findes utilfredsstillende, og der bør redegøres for, hvorfor der ikke kræves parkeringskælder.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Projektet er udvalgt efter en tæt brugerinddragelse, hvor Børne- og Ungdomsforvaltningen har været i dialog med den eksisterende Islands Brygge Skole og dens brugere. Der vil blive afholdt et borgermøde under høringen af lokalplanforslaget.
  2. Skolens idrætsundervisning kan foregå i skolens idrætshal og på tagterrasser. Det vil dog være skolens personale, der planlægger placeringen af idrætsundervisningen. Lokalplanforslaget stiller krav om træer på terræn og om grønne opholdsarealer på tagterrasserne.
  3. Lokalplanforslaget fastlægger, hvor bilparkering skal foregå, men planforslaget kan ikke regulere brugen af pladserne. Der vurderes ledig parkeringskapacitet på den anden del af skolen på Artillerivej, hvilket bl.a. er baggrunden for, at det ikke vurderes nødvendigt med en parkerings­kælder til skolen. Cykelparkering skal etableres efter kommuneplanens parkeringsnorm.

Miljøvurdering

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanforslaget ikke medfører miljømæssige konsekvenser, og at der ikke skal udarbejdes en miljørapport.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Der afholdes borgermøde om lokalplanforslaget under høringen. Indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget forventes forelagt Borgerrepræsentationen medio 2018.

 

Pernille Andersen

/Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. januar 2018

Det Konservative Folkepart fremsatte følgende ændringsforslag:
”At parkeringsnormen fastsættes til minimum 30 pladser til skolen, så foreningslivet kan bruge faciliteterne efter skoletid.”

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med tre stemme mod otte. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I og O.
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top