Udbud af byggefelter i Amager Strandpark, Amager Øst
Lokalplan nr. 590 Amager Strandpark danner grundlag for, at Københavns Kommune fortsat kan udvikle og forbedre det rekreative aktivitetsliv i Amager Strandpark. Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag til fordeling af byggemuligheder og koncessionsaftaler på Strandøen og aktivitetsområde ved Bystranden i Amager Strandpark.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen gennemfører et koncessionsudbud af byggegrunde beliggende i byggefeltet i delområde III (sydlige byggefelt) ved Havkajakvej til erhverv, som beskrevet i løsningsafsnittet.
- at Teknik- og Miljøforvaltningen gennemfører et koncessionsudbud for et af to aktivitetsområder på Grønningen, som beskrevet i løsningsafsnittet.
- at Teknik- og Miljøforvaltningen går i dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningen om overdragelsen af forberedelsen af et nyt foreningsbyggeri i Amager Strandpark, som beskrevet i løsningsafsnittet.
Problemstilling
Københavns Kommune overtog ansvaret for udviklingen af Amager Strandpark i 2016. Siden da har Parkbrugerrådet for Amager Strandpark udtrykt ønske om, at Københavns Kommune fortsætter udviklingen af strandparken med særligt fokus på at skabe gode, fysiske rammer, så foreninger og erhverv kan drive aktiviteter her året rundt. En sådan udvikling kan rummes indenfor rammerne af fredningen. Den forrige lokalplan, der beskrev den nye strandpark inden den blev etableret, satte snævre grænser for omfanget af nybyggeri, så Teknik- og Miljøforvaltningen igangsatte arbejdet med en ny lokalplan.
Borgerrepræsentationen vedtog den 14. maj 2020 den nye lokalplan nr. 590 Amager Strandpark, der danner grundlag for, at Københavns Kommune nu kan udvikle og forbedre det rekreative aktivitetsliv i strandparken. Med lokalplanen er byggemuligheden udvidet indenfor de eksisterende byggefelter, jf. bilag 2. Udvidelsen imødekommer et behov for faciliteter til både foreninger, erhverv og opbevaring.
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag til fordeling af byggemuligheder, herunder et koncessionsudbud af ledige byggegrunde til erhverv og en kortlægning af behovet for nye foreningsfaciliteter. Parkbrugerrådet for Amager Strandpark har været inddraget i forarbejdet og forslaget er udarbejdet i overensstemmelse med Parkbrugerrådets ønsker for områdets udvikling. Udvalget skal behandle sagen, da Teknik- og Miljøforvaltningen er ansvarlig for udlejning af kommunale arealer, mens Københavns Ejendomme og Indkøb står for udlejningen af kommunale bygninger. Teknik- og Miljøforvaltningen er således ansvarlig for udlejning af arealer til byggeri på de arealer, som forvaltningen i forvejen har i drift og hvor bygningen forbliver i privat ejerskab, mens Københavns Ejendomme og Indkøb er ansvarlig for kommunale bygninger, herunder strandstationerne i Amager Strandpark.
Ved Bystranden ligger Grønningen, som er et stort rekreativt område med plads til ophold og aktiviteter i henhold til den gældende udviklingsplan for parken. Lejekontrakterne for de to aktiviteter på arealet er henholdsvis opsagt ultimo 2021 og udløber ultimo 2022, hvorfor det skal afklares, hvordan arealet skal anvendes fremadrettet. I Parkbrugerrådet og blandt foreninger og erhvervsdrivende i strandparken er der stor interesse for det kommende udbud, hvorfor forvaltningen foreslår, at udbuddet igangsættes snarest.
Løsning
Ifølge lokalplan nr. 590 Amager Strandpark kan der langs Havkajakvej (delområde III, sydlige byggefelt) etableres 1.299 m2 nybyggeri til eksempelvis undervisning, klubfaciliteter, salg og opbevaring. Bilag 3 indeholder et oversigtskort over Havkajakvej med de ledige byggegrunde.
Efter en udbudskonkurrence blev der i 2017 givet tilladelse til opførelse af en dykkerforretning på adressen Havkajakvej 14 med et bebygget areal på 141 m2. Den erhvervsdrivende har meddelt, at man alligevel ikke ønsker at gennemføre projektet, og dermed justeres den samlede byggemulighed i delområdet til 1.440 m2.
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at muligheden for nybyggeri langs Havkajakvej fordeles, så der skabes mulighed for nyt erhverv, nye foreningsfaciliteter og for opbevaring af udstyr. I overensstemmelse med Parkbrugerrådets ønsker foreslås følgende fordeling af byggemuligheden:
Formål |
Fordeling af byggemuligheden (kvadratmeter) |
Fordeling af byggemuligheden (procent) |
Erhverv |
720 – 864 m2 |
50 – 60% |
Foreninger |
432 – 576 m2 |
30 - 40% |
Opbevaring |
0 – 144 m2 |
0 - 10% |
Samlet byggemulighed |
1.440 m2 |
100% |
En mindre del af arealerne prioriteres til at etablere opbevaringsmuligheder for erhvervsdrivende og foreninger, som i dag ikke har adgang til opbevaring i Strandparken.
Koncessionsudbud af byggegrunde til nyt erhverv
Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at der gennemføres et koncessionsudbud med et samlet areal på 720 – 864 m2 nybyggeri til erhverv. Der foreslås et spænd i byggemuligheden for at give forvaltningen mulighed for at tilpasse fordelingen til den indkomne ansøgninger.
I forbindelse med forberedelserne til udformningerne af et udbud af byggefelter i Amager Strandpark har forvaltningen hørt både det forrige og nye parkbrugerråd for Amager Strandpark og været i dialog med deltagerne i de to parktræf, der er afholdt i 2022, jf. bilag 5. Der er generel opbakning til, at den sydlige del af Strandparken udvikles med nyt erhvervsbyggeri, der kan understøtte det eksisterende miljø og skabe aktiviteter året igennem. Et opmærksomhedspunkt er risikoen for trængsel i kanalen.
Vilkår for koncessionsudbud af nyt erhverv
Med udgangspunkt i Parkbrugerrådets anbefalinger for udvikling af området vil forvaltningen udarbejde et udbudsmateriale, hvori der lægges vægt på at tiltrække erhvervsmæssige helårsaktiviteter med et strandmæssigt præg, eksempelvis en restaurant og et par butikker med salg af udstyr, kurser mv. Teknik- og Miljøforvaltningen vil i udgangspunktet udbyde arealer til nyt erhverv for en 10-årig lejeperiode. Lejen fastsættes efter en markedsvurdering og der vil ikke være mulighed for at få en lavere etableringsydelse. Koncessionsaftaler indgås uden eneret. Forvaltningen vil indarbejde et vilkår om, at arealer kan genudbydes hvis den erhvervsdrivende ikke har indgivet ansøgning om byggetilladelse senest 24 måneder efter udbuddets afslutning.
Genudbud af aktivitetsområde til minigolf
På Grønningen, der er et åbent, rekreativt område, er der plads til ophold og aktiviteter jf. den gældende udviklingsplan. I bilag 4 er et oversigtskort over området.
Et græsareal på 1.200 m2 beliggende syd for Surferstien udlejes i dag til minigolfaktiviteter og i tilknytning hertil er opstillet tre salgsvogne på Strandtorvet. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at aktivitetsområdet genudbydes til minigolfaktiviteter når der nuværende lejekontrakt udløber 31. december 2022. Forvaltningen har indhentet en ny markedslejevurdering hos Københavns Ejendomme og Indkøb, der lægger op til, at arealet kan udbydes til en forventet årlig leje på 124.400 kr. Det svarer til en stigning i den årlige leje på godt 90% fra det nuværende lejeniveau.
Det store græsareal nord for Surferstien har været udlejet til blokart- og fodboldgolfaktiviteter. Lejer opsagde kontrakten pr. 31. december 2021 og reetablerede området. Forvaltningen har ladet området stå i langt fælledgræs, hvilket har skabt gode rastesteder for fugle og mindre pattedyr. Forvaltningen foreslår, at græsarealet nord for Surferstien plejes med henblik på at skabe et nyt, rekreativt naturområde, hvor der med indplantning af urter, etablering af tuer og bunker af sten kan skabes nye levesteder for dyr. Med slåede stier i græsset og øer af opholdsmøbler kan området bringes i anvendelse som et rekreativt område.
Forvaltningen har inddraget Parkbrugerrådet i spørgsmålet om den fremtidige anvendelse af Grønningen og også spurgt deltagerne i de to parktræf, jf. bilag 5. Sammenfattende er der opbakning til forvaltningens planer for områdets fremtidige anvendelse, men et ønske om, at det store område nord for Surferstien bringes mere i spil som et rekreativt område. Teknik- og Miljøforvaltningen vil være i dialog med Parkbrugerrådet om den konkrete indretning.
Nyt foreningsbyggeri i Amager Strandpark
Forvaltningen foreslår, at der reserveres mellem 432 – 576 m2 til nyt foreningsbyggeri i delområde III, sydlige byggefelt, svarende til 30-40% af byggemuligheden.
I dag anvender en bred vifte af foreninger, organisationer og netværk Amager Strandpark til sport og rekreative aktiviteter, men det er de færreste foreninger, der har en fysisk base i Strandparken. For foreninger betyder det, at udstyr skal transporteres til og fra strandparken og at udøverne ikke har et sted at klæde om samt et sted at mødes før og efter aktiviteter. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at interessen for, at nybyggeri til foreningsbrug langt vil overgå byggemuligheden. Det anbefales derfor, at der gennemføres en kortlægning af behovet for nye foreningsfaciliteter forinden at der træffes beslutning om, hvordan byggemuligheden kan komme foreningslivet til gavn og skabe forudsætninger for, at foreninger kan afholde aktiviteter i strandparken igennem året.
Foruden byggemuligheden ved Havkajakvej (delområde III, sydlige byggefelt) er der i lokalplanen også åbnet for, at der kan bygges nye 955 m2 i området hvor Naturcenter Amager Strand og Den Blå Foreningsby (delområde II) er ligger. Forvaltningen foreslår, at man i kortlægningen af behovet for faciliteter til foreningsaktiviteter ser samlet på byggemuligheden i de to delområder.
Forvaltningen har modtaget input fra Parkbrugerråd og deltagere i Parktræf, jf. bilag 5. Parkbrugerrådet udtaler, at man ønsker at de foreninger og netværk der i dag har aktiviteter i Strandparken inddrages i kortlægningen og at Parkbrugerrådet høres forud for, at der træffes beslutning om nybyggeri. Forvaltningen anbefaler, at kortlægningen foretages af Kultur- og Fritidsforvaltningen, og at beslutningen om hvordan byggemuligheden konkret skal anvendes træffes af Kultur- og Fritidsudvalget. Teknik- og Miljøudvalget vil blive forelagt en orientering om resultatet af kortlægningen i 2023.
Politisk handlerum
- Teknik- og Miljøudvalget kan vedtage en anden fordeling af byggemuligheden mellem erhverv, foreninger og opbevaring.
- Udvalget kan også beslutte ikke at udnytte hele byggemuligheden nu, men at reservere en del af byggemuligheden til senere.
- Teknik- og Miljøudvalget kan ligeledes beslutte, at aktivitetsområdet beliggende nord for Surferstien skal udbydes som lejemål for strandrelaterede aktiviteter.
- Udvalget kan også besluttet, at arealet ikke skal indrettes som et nyt, rekreativt naturområde men i stedet indrettes med faciliteter til eksempelvis bevægelse og leg.
- Ligeledes kan udvalget besluttes, at aktivitetsområdet beliggende syd for Surferstien skal udbydes til andre aktiviteter end minigolf.
Økonomi
Forvaltningen har indhentet en ny markedslejevurdering, der lægger op til, at aktivitetsområde til minigolf kan udbydes til en forventet årlig leje på 124.400 kr. Såfremt ny lejer overtager arealet, vil den forventede øgede lejeindtægter overføres til kommunekassen via en sag om bevillingsmæssige ændringer.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udarbejde udbudsmaterialer for minigolfaktiviteter på Grønningen og nyt erhvervsbyggeri langs Havkajakvej.
Udbuddet af minigolfaktiviteter forventes afsluttet i første kvartal i 2023 og herefter vil forvaltningen forberede et udbud af nyt erhverv langs Havkajakvej. Forvaltningen vil orientere Teknik- og Miljøudvalget om resultatet af udbuddene, når de foreligger.
Teknik- og Miljøforvaltningen vil udarbejde, med inddragelse af Parkbrugerrådet, et oplæg til den fremtidige indretning og anvendelse af græsarealet beliggende nord for Surferstien til Teknik- og Miljøudvalget.
Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret om resultatet af kortlægningen af behovet for nye foreningsfaciliteter i Amager Strandpark ligesom at udvalget vil blive orienteret om senere planer for byggeri i 2023.
Søren Wille
/ Rikke Skovbølling Brandt
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. november 2022
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.