Mødedato: 28.11.2016, kl. 15:00
Mødested: Strømmen 1, 2500 Valby

Tværkommunalt samarbejde og tilpasning af skybrudsprojekter omkring Harrestrup Å

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til et økonomisk forpligtende samarbejde mellem 10 kommuner og deres forsyningsselskaber om at klimatilpasse Harrestrup Å, samt tilrette syv af Københavns skybrudsprojekter med tilknytning til Harrestrup Å som konsekvens af dette samarbejde.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg til aftale om fælleskommunal udnyttelse af kapacitet i Harrestrup Å (Aftaletillæg nr. 3, bilag 1) og Kapacitetsplan 2016 (bilag 2).
  2. at godkende, at det fælleskommunale samarbejde om udnyttelse af kapacitet i Harrestrup Å medfører ændringer i syv skybrudsprojekter, vedtaget med Klimatilpasning og skybrudssikring af København.

Problemstilling

Københavns Kommune har siden 2014 samarbejdet med ni kommuner for, at alle kommuner kan benytte Harrestrup Å som skybrudsvej. Målet er at tilpasse å-systemet, så alle kommuner kan benytte åen til at aflede de fremtidige større regnmængder og derved forebygge oversvømmelser. For at nå det mål er der behov for en tværkommunal toårig aftale med økonomiske forpligtelser(Aftaletillæg nr. 3 og Kapacitetsplan 2016), der forbereder det fremadrettede tværkommunale arbejde. Samarbejdet er væsentligt for, at Københavns Kommune kan implementere skybrudsindsatsen omkring Harrestrup Å og lede regnvand til åen under skybrud, under hensyntagen til alle samarbejdskommuners behov for afledning af skybrudsvand.

Løsning

Samarbejde om Harrestrup Å som led i skybrudssikring af København

Harrestrup Å indgår som et centralt led i at klimatilpasse København og omegn, idet å-systemet passerer gennem 10 kommuner og har udløb i København og Hvidovre ved Kalveboderne. Det tværkommunale samarbejde har sit afsæt i en samarbejdsaftale af 10. juni 2014 underskrevet af borgmestrene fra kommunerne Albertslund, Ballerup, Brøndby, Frederiksberg, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, København og Rødovre sammen med bestyrelsesformænd for forsyningsselskaberne HOFOR, Forsyning Ballerup, Glostrup Forsyning og Nordvand (bilag 4). Samarbejdets mål er at forebygge oversvømmelser ved skybrud fra en såkaldt 100 års hændelse. Forebyggelsen sker dels ved at forsinke regnvandet i grønne områder langs Harrestrup Å, og dels ved at udvide åens evne til at lede regnvand hurtigere væk. Herved opnås, at regnvandet ikke oversvømmer infrastruktur og bygningers kældre, samt at indsatsen sker på en samfundsøkonomisk forsvarlig måde. Ved at koordinere indsatsen sikrer kommunerne, at arbejdet gavner alle, så projekter, der hindrer oversvømmelser et sted, ikke skaber gener et andet sted.

Aftaletillæg nr. 3

Der foreligger nu et Aftaletillæg nr. 3 til samarbejdsaftalen fra 2014. Aftaletillægget danner rammen for et samarbejde om at klimatilpasse Harrestrup Å i perioden 2016-2018. Aftalen forpligter for første gang aftaleparterne til at finansiere de projekter, der igangsættes i aftaleperioden.

Kapacitetsplan 2016

I aftaletillægget indgår Kapacitetsplan 2016 som det første samlede bud på en helhedsorienteret og langstrakt plan for delprojekter på tværs af de 10 kommuner.

Målet med Kapacitetsplan 2016 er at forberede en fremadrettet længerevarende kapacitetsplan, der på nuværende tidspunkt forventes at indeholde følgende: Delprojekter fordelt på ca. 50 lokaliteter er beregnet til at koste 2,2 mia. kr., som aftaleparterne vil forpligte sig til at finansiere i fællesskab, og som vurderes implementeret i løbet af 30 år. De samlede udgifter og implementering kan ændres ved nye vurderinger, der fremkommer i arbejdet med Kapacitetsplan 2016.

I den toårige periode med Kapacitetsplan 2016 forventer Teknik- og Miljøforvaltningen, at tre anlægsprojekter kan igangsættes. To af projekterne, Vigerslevparken Midt og Syd, indgår i Københavns Kommunes 300 skybrudsprojekter, det tredje ligger i Ballerup. De to projekter i Københavns Kommune forventes færdigprojekterede i 2018 og efterfølgende at blive igangsat i 2019, hvilket følger tidsplan for Klimatilpasning og skybrudssikring af København.

Se bilag 2 for hele Kapacitetsplan 2016 og bilag 3 for en kort udlægning af Kapacitetsplan 2016.

Tilpasning af syv af Københavns skybrudsprojekter

Syv af de 300 skybrudsprojekter, som Borgerrepræsentationen vedtog den 26. november 2015 i Klimatilpasning og skybrudssikring af København, er sammenfaldende med de planer, som det tværkommunale samarbejde har for at klimatilpasse Harrestrup Å. Projekterne skal dog udvides volumenmæssigt for at kunne opmagasinere mere vand og øge Harrestrup Å’s kapacitet til at aflede regnvand til Kalveboderne.

De syv skybrudsprojekter, der påvirkes af arbejdet med Harrestrup Å, er Vigerslevparken Nord, Midt og Syd, Krogebjergparken, Damhusengen, Damhussøen samt Grøndalsparken (se bilag 2 og 3). De to projekter, der igangsættes med Kapacitetsplan 2016, udvides, så Vigerslev Midt skal kunne håndtere 150.000 m3 regnvand i stedet for 21.000 m3 og Vigerslev Syd 190.000 m3 i stedet for 50.000 m3. De resterende fem projekter igangsættes ikke, men der arbejdes videre med projektmodning og udvidelse af kapaciteten. Kapacitetsplan 2016 medfører anlægsudgifter på op til 56,4 mio. kr. i den toårige periode. De 56,4 mio. kr. overstiger ikke det beløb, der er vedtaget i skybrudsimplementeringen til de samme projekter, jf. afsnittet Økonomi.

Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at initiativerne i Aftaletillæg nr. 3 og Kapacitetsplan 2016 vil styrke indsatsen mod gener ved skybrud og supplere de tiltag, som Københavns Kommune allerede har sat i gang i forbindelse med skybrudssikring af området.

Økonomi

Udgifter til anlægsprojekterne finansieres af HOFOR via spildevandstaksterne, idet der er tale om håndtering af regnvand. Udgifterne fordeles efter en beregnet andel af skybrudsvand, som hver af kommunerne belaster Harrestrup Å med. HOFOR København står for 24,5 %. HOFOR København forpligtes i Aftaletillæg nr. 3 alene til at investere i projekter, der igangsættes i løbet af perioden for Aftaletillæg nr. 3. Denne udgift forventes samlet set at udgøre op til 56,4 mio. kr. for alle kommuner, men kan variere i mindre grad afhængigt af antallet af igangsatte anlægsprojekter og afhængigt af, om alle samarbejdskommuner og forsyningsselskaber indgår aftaletillægget. HOFOR Københavns andel af dette beløb er 13,8 mio. kr. Projekterne indgår i ansøgningen til Forsyningssekretariatet om medfinansiering af skybrudsprojekter og økonomien er derfor allerede indeholdt i Klimatilpasning og skybrudssikring af København, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 26. november 2015,

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen tage kontakt til samarbejdskommunerne og forsyningsselskaberne om det videre forløb. Teknik- og Miljøforvaltningen vil desuden inddrage lokaludvalgene i det kommende arbejde med at tilpasse de syv skybrudsprojekter.

Såfremt aftalen ikke bliver godkendt i alle kommuner og forsyningsselskaber, skal Aftaletillæg nr. 3 og Kapacitetsplan 2016 revideres af samarbejdskredsen med henblik på at finde et nyt aftalegrundlag.

Borgerrepræsentationen forventes at få forelagt en fremadrettet kapacitetsplan ultimo 2018. Kapacitetsplanen forventes efterfølgende at blive fremlagt hvert fjerde år for Borgerrepræsentationen, samarbejdskommunerne og forsyningsselskaberne.

        Pernille Andersen

                                                             /Jakob Møller Nielsen

 

 

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. november 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Til top