Håndtering af ulovlig parkering på handicappladser
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at forvaltningen afdækker hvordan en målrettet, skærpet indsats overfor ulovlig parkering på handicappladser i byen kan gennemføres, og efterfølgende gennemfører indsatsen ved at nedprioritere indsatsen overfor andre typer af ulovlig parkering.
-
at der hermed er gjort op med medlemsforslag om ulovlig parkering på handicapparkeringsparkeringspladser som stillet af Dansk Folkeparti på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar 2019, jf. bilag 2.
Problemstilling
Dansk Folkeparti fremsatte på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar 2019 forslag om at skærpe indsatsen overfor ulovlig parkering på handicappladser, blandt andet ved at undersøge kommunens mulighed for at anvende hjullåse og fjerne biler, der holder ulovligt parkeret på en handicapplads. Teknik- og Miljøudvalget besluttede at kontakte den daværende transportminister, og at Teknik- og Miljøforvaltningen på baggrund af svaret fra ministeren, udarbejder forslag til politisk behandling om en sikring af, at handicappladserne er tilgængelige for de handicappede. Endelig blev det besluttet, at Teknik- og Miljøforvaltningen omgående skulle udarbejde forslag til politisk behandling om en konkret løsning på ulovlig parkering på handicappladser på en strækning i Valby.
Svaret fra transportministeren er nu modtaget. Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til indsats overfor ulovlig parkering på handicappladser i byen.
Løsning
Dialog med transportministeren
Teknik- og miljøborgmesteren efterspurgte i henvendelse af 29. marts 2019 til transportministeren dialog om flere handle- og sanktionsmuligheder til kommunerne overfor bilister, der standser eller parkerer ulovligt på handicappladser (bilag 3).
Transportministeren har den 12. august 2019 besvaret teknik- og miljøborgmesterens henvendelse (se bilag 4). I svaret har ministeren givet en foreløbig positiv tilkendegivelse overfor muligheden for at ændre lovgivningen, så også ulovlig standsning på handicappladser bliver omfattet af dobbelt afgiftstakst, ligesom det gælder for ulovlig parkering. Ministeriet har ikke indikeret, hvornår forvaltningen kan forvente en endelig afklaring af spørgsmålet. Forvaltningen fortsætter dialog med ministeriet om udmøntning af en mulig lovændring.
Transportministeren afviser tre øvrige forslag til at skærpe sanktioner overfor ulovlig parkering og standsning på handicappladser, herunder muligheden for at anvende hjullås eller bortfjerne ulovligt parkerede biler. På denne baggrund arbejder forvaltningen ikke videre med disse sanktionsmuligheder.
Data for ulovlig parkering på handicappladser i hele byen
Forvaltningens tilgængelige data viser i de første ni måneder af 2019 en stigning i antallet af afgifter for parkering og standsning på handicappladser i byen i forhold til samme tidsrum i 2018.
Forvaltningen vurderer, at flere faktorer kan være årsagen. Fx er der ekstra opmærksomhed fra parkeringsvagterne på ulovlig parkering på handicappladser. Derudover gennemføres der en mere finmasket parkeringskontrol i byen, efter at alle p-vagter er begyndt at cykle. Det betyder, at der samlet set udstedes flere afgifter. Forvaltningens data viser også, at antallet af handicappladser i byen er steget siden 2014, særligt båret af en markant stigning i antallet af handicappladser reserveret med nummerplade. Endelig kan stigning i antallet af afgifter for ulovlig parkering på handicappladser være et udtryk for, at flere løber risikoen og parkerer ulovligt på handicappladser på grund af det generelle stigende pres på almindelige parkeringspladser. Forvaltningen har dog ikke data for dette eller for, hvor mange der bevidst omgår reglerne for brug af handicapkort.
Håndtering af ulovlig parkering på handicappladser i byen
Parkeringsvagterne har i dag stort fokus på kontrol af ulovlig parkering på handicappladser. Kontrollen omfatter identificering og kontrol af gyldige og/eller forfalskede handicapkort. Vagterne tjekker handicapkortets løbenummer op mod Danske Handicaporganisationers database, og indmelder brug af ugyldige handicapkort. Der er registeret brug af ugyldige handicapkort 518 gange i det seneste år. De omfatter udløbne kort, brug af erstatningskort, mv. Vagthavende indmelder dagligt anvendelse af ugyldige handicapkort til Danske Handicaporganisationer, som udsteder kortene, og efterfølgende håndterer sagen. Ved mistanke om forfalskede handicapkort kontakter parkeringsvagten politiet direkte. Parkeringsvagterne oplever, at forfalskning af kort sker i langt mere begrænset omfang end brug af ugyldige handicapkort. Der er dog ikke fuldstændige data for antallet, da sagerne i mange tilfælde håndteres direkte med politiet. Det er ligeledes parkeringsvagternes oplevelse, at politiet i de fleste tilfælde håndterer sagen umiddelbart efter indmelding, dog afhængigt af de ressourcer, politiet har til rådighed på det pågældende tidspunkt.
For at supplere den allerede skærpede indsats overfor ulovlig parkering på handicappladser, vurderer forvaltningen, at der kan gennemføres en bydækkende og systematisk indsats i to faser. I første fase inddrager forvaltningen en række interessenter såsom handicaporganisationer, politiet og relevante forvaltninger i kommunen. Formålet er at afklare, hvor der opleves størst udfordring med ulovlig parkering på handicappladser, og misbrug af handicapkort og hvor skærpet kontrol derfor bør målrettes. Dette sammenholdes med afgiftsdata og indmeldinger af brug af ugyldige eller forfalskede handicapkort.
På baggrund af afdækningen, kan der igangsættes en skærpet indsats overfor ulovlig parkering på handicappladser. Det vil skønnet kræve, at der er fire vagter – to i dagtimerne, to i aftentimerne, der prioriteres til opgaven og vil medføre en mindre nedprioritere af parkeringskontrollen over for andre færdselsforseelser.
I dag udføres kontrol for ulovlig parkering på handicappladser som led i den daglige rundering i byen, da handicappladserne befinder sig iblandt byens øvrige parkeringspladser. Parkeringsvagterne pålægger derfor afgifter for alle forseelser på den rute, de går. Hvis handicappladser på tværs af byen skal tjekkes oftere end de øvrige parkeringspladser i byen, kan det ske ved, at et antal parkeringsvagter udelukkende kontrollerer handicappladser, og derved ikke kontrollerer for andre forseelser på deres rute.
Det vil dog reducere antallet af parkeringsvagter, der er til rådighed til at foretage daglige runderinger i byen for alle parkeringsforseelser. Forvaltningen forventer, at reduceret kontrol af trængselsreducerende tiltag såsom betaling og tidsbegrænset parkering kan betyde reduceret fremkommelighed og trafiksikkerhed i byen. Den samme effekt ventes for reduceret kontrol for ulovlig parkering og standsning, forbud mod parkering i myldretid eller parkering for tæt på vejkryds. Desuden vil en sådan reduktion betyde færre ledige ressourcer til at imødekomme ønsker fra borgere om øget kontrol. Endelig forventer forvaltningen, at en skærpet indsats overfor ulovlig brug af handicapkort i lige så høj grad vil ramme handicappede, der i god tro begår fejl i forbindelse med anvendelse af deres handicapkort, som personer, der bevidst omgår reglerne om brug af handicapkort.
Evaluering af skærpet kontrolindsats i Valby Have
Teknik- og Miljøudvalget besluttede på møde den 27. maj 2019, at forvaltningen skulle igangsætte en tidsbegrænset, skærpet indsats overfor ulovlig parkering på en konkret strækning i Valby, som evalueres i denne indstilling. Den skærpede kontrolindsats er gennemført i perioden juni-september 2019 med to daglige runderinger på de fem berørte handicappladser. Der er i perioden pålagt tre afgifter for ulovlig standsning eller parkering, og der er i 2019 ikke registreret nogle praj om ulovlig parkering på de fem handicappladser. På den baggrund vurderer forvaltningen, at vagtressourcerne kan anvendes mere effektivt til at sikre fremkommelighed og trafiksikkerhed andre steder i byen, og sætter derfor den skærpede indsats i det konkrete område i bero.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, igangsætter forvaltningen afdækning af, hvor indsatsen mod ulovlig parkering på handicappladser målrettes og gennemfører indsatsen fra primo 2020.
Søren Wille
/Hans Christian Karsten
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. oktober 2019
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning 1. at-punkt:
”At forvaltningen afdækker hvordan en målrettet, skærpet indsats overfor ulovlig parkering på handicappladser i byen kan gennemføres.”
Ændringsforslaget blev vedtaget med ti stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, I, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten, Alternativet, Liberal Alliance, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker ikke, at forvaltningen prioriterer tilsynet med handicapparkering på bekostning af tilsynet på de øvrige områder, men ønsker i stedet, at forvaltningen udarbejder et budgetnotat på en skærpet indsats overfor ulovlig parkering på handicapparkeringspladser, som beskrevet i indstillingen.”