Midler til graffitibekæmpelse på særligt trængende steder
Borgerrepræsentation skal tage stilling til en omdisponering af Nordvest-puljen, der anvendes til graffitirenhold på private grundejeres facader i området omkring Ungdomshuset på Dortheavej 61, til en indsats i Teknik- og Miljøforvaltningens ordinære graffitidrift til graffitibekæmpelse på skiftende særligt trængende steder i byen.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at Nordvest-puljen på 0,6 mio. kr. (2020 p/l) afsat i Budget 2009 til graffitirenholdelse omkring Ungdomshuset på Dortheavej 61 nedlægges med udgangen af 2019.
-
at den varige bevilling på 0,6 mio. kr. (2020 p/l) omdisponeres til løft af graffitibekæmpelse på særligt trængende steder fra 2020 og frem, som beskrevet i indstillingens løsningsafsnit.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 23. september 2019 en indstilling om nedlæggelse af Nordvest-puljen til graffitibekæmpelse på private ejendomme i området omkring Ungdomshuset på Dortheavej 61 (bilag 2), der blev afsat i forbindelse med Budget 2009 (Borgerrepræsentationen den 9. oktober 2008) (A, C, O, V). Udvalget sendte indstillingen tilbage til forvaltningen med henblik på yderligere oplysninger. Teknik- og Miljøforvaltningen har på den baggrund undersøgt mulighederne for at omdisponere midlerne fra Nordvest-puljen til graffitibekæmpelse generelt.
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om Nordvest-puljen til graffitirenholdelse på private facader i området omkring Ungdomshuset skal nedlægges og midlerne omdisponeres til en varig indsats til graffitibekæmpelse på skiftende særligt trængende steder i byen.
Løsning
Med vedtagelsen den 11. juni 2008 af sagen om ”Etablering af nyt Ungdomshus på Dortheavej i Nordvest” traf Borgerrepræsentationen beslutning om at etablere et dialogforum for Ungdomshuset. Kommissoriet for dialogforummet fastsatte, at dialogforummets sekretariat, der er forankret i Økonomiforvaltningen, skulle administrere en kommunal pulje, der årligt skulle stilles til rådighed til en graffitiordning med henblik på at holde et nærmere afgrænset område omkring Ungdomshuset fri for graffiti. Midlerne til puljen er afsat i aftalen om Budget 2009, hvor der blev der afsat en varig bevilling på 0,6 mio. kr. (2020 p/l) til graffitibekæmpelse.
Økonomiudvalget besluttede den 10. maj 2011, at bevillingen til Nordvest-puljen skulle omplaceres til Teknik- og Miljøudvalget, så puljen administreres af Teknik- og Miljøforvaltningen, der også er ansvarlig for al graffitiafrensning på kommunal ejendom. Puljen anvendes til betaling af et årligt graffitiabonnement hos en privat leverandør, der ugentligt tilser og afrenser graffiti på knap to kilometer facade på private ejendomme i området. Herudover anvendes midlerne til en gadefejerservice foran Ungdomshuset, og overskydende midler anvendes til foranstaltninger, som modvirker ulovlig graffiti.
Kommunal finansiering af afrensning af graffiti på privat ejendom forudsætter, at risikoen for graffiti og dermed behovet for afrensning har en sandsynlig sammenhæng med en ønsket kommunal virksomhed i området, og at finansieringen af afrensningen dermed har et generelt formål, der kommer en sagligt afgrænset kreds af borgere til gode.
Teknik- og Miljøforvaltningen har i 2018 og 2019, gennem optællinger og indberetninger fra den private leverandør, der forestår graffitiafrensningen, undersøgt mængden af ulovlig graffiti i området omkring Ungdomshuset. Gennemgangen viser, at mængden af graffiti er på niveau med eller under andre lignende områder i København. Nordvest-puljen bevirker dermed, at mængden af graffiti i området holdes nede på et niveau, der er lavere end i andre dele af København. Dermed modtager de private grundejere i området en kommunal ydelse, som andre private grundejere i byen ikke har adgang til. På den baggrund vurderer forvaltningen, at der ikke længere er grundlag for en særlig graffitipulje for området omkring Ungdomshuset. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler derfor, at Nordvest-puljen nedlægges ved udgangen af 2019. Herefter vil de private grundejere i området omkring Ungdomshuset fra 2020, på lige fod med andre private grundejere, selv skulle afholde udgifter til eventuel fjernelse af graffiti.
Teknik- og Miljøforvaltningen har et løbende samarbejde med dialogforummet for Ungdomshuset omkring graffitirenholdelse. Forummet udgøres af interessenter fra området, herunder Bispebjerg Lokaludvalg og repræsentanter fra bebyggelserne omkring Dortheavej 61. Dialogforummet blev orienteret om planerne for nedlæggelsen af graffitipuljen ved møde den 12. juni 2019 og havde ingen bemærkninger til planerne om nedlæggelse af puljen. Forvaltningen har ligeledes i perioden fra den 13. til 27. august 2019 gennemført en høring af de grundejere, som vil blive berørt af en nedlæggelse af puljen. Grundejerne er ikke part i sagen, men da der er fjernet graffiti i området i en længere periode, vil nedlæggelsen kunne opleves som en uforudset serviceforringelse. Forvaltningen har derfor udsendt en ulovbestemt høring. Forvaltningen har som følge af høringen modtaget én tilbagemelding, men heri indgik ingen bemærkninger til nedlæggelsen af puljen. Høringssvaret er vedlagt i bilag 3.
Graffitibekæmpelse på særligt trængende steder i byen
Teknik- og Miljøforvaltningen oplever, at der er et stadigt behov for målrettet graffitiafrensning på ekstraordinært trængende områder i byen. Der findes således byudstyr eller andre elementer i byen, hvor der løbende er ekstraordinært behov for graffitiafrensning, men som ikke er indeholdt i nuværende kontrakter vedrørende graffitibekæmpelse. På nuværende tidspunkt er der ikke midler i det ordinære graffitibudget til at inkludere disse elementer i den generelle graffitibekæmpelse. Forvaltningen anbefaler derfor, at midlerne fra Nordvest-puljen omdisponeres til graffitibekæmpelse på særligt trængende steder i byen, og at midlerne dermed indgår i forvaltningens ordinære budget til bekæmpelse af ulovlig graffiti. For de næste tre år foreslår forvaltningen konkret, at midlerne bruges til en indsats på følgende tre særligt trængende områder:
2020 – Anti-graffitibehandling af facaderne på offentlige toiletter.
Københavns Kommune har 141 offentlige toiletter, hvoraf mange er fritstående enheder på torve og i parker. De offentlige toiletter er derfor ofte udsat for graffiti, og den jævnlige rens slider på ejendommenes facader. Slidte og dårligt vedligeholdte facader kan opleves som urene, og dermed som utryghedsskabende. Ydermere kan nogle typer af graffitimaling afsætte skygger på facaderne, hvis de ikke er anti-graffitibehandlede. Den foreslåede behandling af toiletterne vil give et renere og mere imødekommende udtryk for borgerne.
En gennemgang af toiletterne har vist, at der er 115 toiletter, som er relevante at anti-graffitibehandle. De 26 toiletter, hvor der ikke er behov for behandling, ligger i forbindelse med de bemandede legepladser og er ikke udsatte på samme måde som de fritstående toiletter. Det vurderes, at behandling af 115 offentlige toiletter vil koste mellem 2.000 kr. og 4.000 kr. pr. enhed. Dermed vil den samlede omkostning for anti-graffitibehandling af toiletterne være 230.000 - 460.000 kr. Forvaltningen foreslår, at resterende midler bruges på at anti-graffitibehandle særligt udsatte tunneller og stibroer. Disse udvælges, når prisen på behandling af toiletter er endeligt kendt.
2021 – Særlig graffitiafrens af el-førende byudstyr (gadebelysning, signalanlæg og ITS-udstyr) i Indre By og på Nørrebro
El-førende byudstyr, såsom gadebelysning, signalanlæg og ITS-udstyr, er i dag ikke inkluderet i graffitibekæmpelseskontrakten for Indre By og Nørrebro. Derfor fremstår den type byudstyr i bydelene i dag stærkt angrebet af klistermærker og graffiti. Skal det el-førende byudstyr renses i bund, er der behov for en ekstraordinær indsats.
En gennemgang af udstyret viser, at der er omkring 4200 enheder, som er udenfor kontrakt. Den 1. juni 2021 kan det el-førende byudstyr inkluderes i den nye graffiti-kontrakt for bydelene. Dermed holdes enhederne løbende rene. Den foreslåede ekstraordinære indsats vil klargøre elementerne til at kunne indgå i den ordinære graffitidrift. Den store mængde udstyr betyder, at forvaltningen ikke kender prisen på den ekstraordinære rens. Erfaringspriser angiver en enhedspris på mellem 100 – 250 kr. Derfor forventes det, at prisen sammenlagt vil ligge på mellem 420.000 - 1.050.000 kr. Overstiger de samlede omkostninger til initiativet Nordvest-puljens 0,6 mio. kr. (2020 p/l), vil forvaltningens graffitiordning dele udgiften over flere år.
2022 – Pilotprojekt omkring anti-graffitibehandling af Assistens Kirkegård
Muren omkring Assistens Kirkegård er et af Nørrebros vartegn, og den udsættes ugentligt for graffitihærværk i form af tags mm. Mængden af graffiti og murens tilstand betyder, at det er en udfordring at holde muren pæn og jævn. Afrensning er hårdt for muren, og den gule farve slides af i takt med, at muren renses igen og igen. Muren omkring kirkegården er fredet og metoden for anti-graffitibehandling skal derfor udvikles i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen, som har afvist konventionel behandling. Styrelsen har foreslået et pilotprojekt, hvor forskellige anti-graffitibehandlinger undersøges. I forvaltningens graffitibudget er der i dag kun afsat midler til, at muren behandles efter samme metode som andre facader i forvaltningens graffitiordning, og forvaltningen har endnu ikke fundet et anti-graffitibehandlingsprodukt, som overholder styrelsens retningslinjer for behandling af den fredede mur. Forvaltningen foreslår derfor, at midlerne i 2021 anvendes til et pilotprojekt, der skal resultere i en skånsom graffitibekæmpelse af muren, som lever op til gældende retningslinjer. Muren er 1.300 meter lang, og projektet vil indeholde rådgivning, undersøgelse af produkter samt behandling af murens yderside.
Økonomi
De 0,6 mio. kr. (2020 p/l), som blev afsat med vedtagelsen af Budget 2009, var afsat til graffitiafrensning på private ejendomme i området omkring Ungdomshuset. Med denne indstilling skal de 0,6 mio. kr. omdisponeres til graffitibekæmpelse på særligt trængende steder. Midlerne blev endeligt overført til Teknik- og Miljøudvalget som en varig driftsbevilling i forbindelse med sagen ”Bevillingsmæssige ændringer pr. april 2013” (BR 6. juni 2013). Det beløb, som blev overført, var 0,532 mio. kr. i 2013 p/l svarende til 0,599 mio. kr. i 2020 p/l. De 0,599 mio. kr. (2020 p/l) øremærkes til graffitibekæmpelse på særligt trængende steder fra 2020 og frem.
Midlerne vil således stadig indgå i Teknik- og Miljøudvalgets ordinære driftsbudget til graffitibekæmpelse, men vil være øremærket graffitibekæmpelse på ekstraordinært trængende områder i byen.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Nordvest-puljen blive nedlagt med udgangen af 2019. Fra 2020 og frem vil midlerne blive anvendt til graffitibekæmpelse på skiftende særligt trængende steder i byen som beskrevet i denne indstilling. Efter de første tre år vil forvaltningen herefter årligt vurdere, hvilke trængende områder i byen midlerne skal anvendes til.
Søren Wille
/Jon Pape
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. oktober 2019
Sagen blev trukket ved mødets start.