Høring af forslag til studielivspolitik "Studieby København"
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at høringssvar til udkast til Politik for København som studieby - Studieby København (bilag 3) oversendes til Økonomiudvalget
Problemstilling
Økonomiudvalget godkendte den 24. september 2019 at sende forslag til studielivspolitik - Studieby København – i offentlig høring i fire uger, hvor Københavns Kommunes fagudvalg har mulighed for at afgive høringssvar. Teknik- og Miljøforvaltningen har derfor udarbejdet udkast til høringssvar (bilag 3).
Borgerrepræsentationen vedtog den 23. august 2018 et medlemsforslag fra Radikale Venstre om, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger skulle udarbejde et udkast til en politik for København som studieby. Borgerrepræsentationen vedtog samtidig, at elev- og studenterorganisationer, uddannelsesinstitutioner, faglige organisationer og erhvervsorganisationer skulle inddrages i udviklingen af politikken.
Løsning
Økonomiforvaltningen har i samarbejde med fagforvaltningerne og ved inddragelse af en række elev- og studenterorganisationer m.v. udarbejdet studielivspolitikken Studieby København, jf. bilag 2.
I udkastet til høringssvaret fokuseres på de områder, som har særlige betydning for Teknik- og Miljøudvalgets område.
Teknik- og Miljøforvaltningen har været involveret i arbejdet med studielivspolitikken og har særligt haft fokus på boliger til studerende. Forslag til studielivspolitik indeholder nedenstående målsætninger og anbefalinger indenfor temaet boliger. Teknik- og Miljøforvaltningen er enig i disse målsætninger og anbefalinger.
Målsætning: Flere ungdomsboliger med større variation
For at nå denne målsætning anbefales flere ungdomsboliger og lempede regler for ungdomsboligbyggeri, støtte til byggeri af flere almene ungdomsboliger, etablering af flere midlertidige ungdomsboliger samt fremme af byggeri af kollegier.
Målsætning: Afhjælpe flaskehalsproblematikken i ungdomsboligmarkedet omkring studiestart
For at nå denne målsætning anbefales, at der etableres akutte midlertidige ungdomsboliger. Dette kræver ny lovhjemmel, der muliggør, at kommunerne kan stille egne grunde til rådighed.
Målsætning: Et transparent ventelistesystem til støttede ungdomsboliger
Det anbefales, at der arbejdes for ét fælles ventelistesystem for støttede ungdomsboliger samt at der arbejdes for en ændret lovgivning som sikrer, at private ungdomsboliger udlejes efter tilsvarende kriterier som almene ungdomsboliger.
Det videre arbejde med studielivspolitikken
En central anbefaling i forslaget til en studiepolitik er at oprette et uddannelsesråd, der består af repræsentanter for de mest centrale aktører på området. Formålet med et uddannelsesråd er at sikre koordinering og fælles retning for indsatser, der fremmer København som uddannelsesby.
Uddannelsesrådet har som hovedopgave at følge op på politikken for København som studieby. Rådet har alene en rådgivende funktion og sekretariatsbetjenes af Økonomiforvaltningen. Det er hensigten, at uddannelsesrådet skal sammensættes af fx rektorer fra uddannelsesinstitutioner, studenterrepræsentanter, borgmestre i Københavns Kommune og direktører fra en række organisationer og virksomheder.
Til det daglige arbejde med København som studieby nedsættes et koordinationsforum på direktørniveau på tværs af Københavns Kommunes syv forvaltninger.
Det fremgår af politikken, at Københavns Kommune har en målsætning om at være CO2-neutral i 2025. I det videre arbejde med studielivspolitikkens anbefalinger skal klimahensyn og bæredygtighed derfor indgå i alle sammenhænge, hvor det er relevant – især i forhold til boligområdet.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, men en del af de anbefalede initiativer forudsætter, at der afsættes midler ved kommende budgetforhandlinger eller lignende, hvilket fremgår af politikken.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt høringssvaret, fremsender Teknik- og Miljøforvaltningen høringssvaret til Økonomiudvalget. Fristen for fagudvalgenes bemærkninger til forslag til politik for København som studieby - Studieby København - er den 24. oktober 2019. Teknik- og Miljøudvalget har fået fristforlængelse, så udvalget kan nå at behandle sagen på mødet den 28. oktober 2019.
Det endelige forslag til studiebyspolitik forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2019.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. oktober 2019
Indstillingen blev godkendt.