Mødedato: 28.09.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 2. sal, Festsalen

Endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan Nyhavn og Gammelholm, Indre by

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan 512 Nyhavn og Gammelholm. Planforslaget muliggør udeservering for restaurantskibe på den nordlige kajkant (solsiden) i den yderste del af Nyhavn.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg 1 til lokalplan 512 Nyhavn og Gammelholm (bilag 2).

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget har den 2. marts 2020 besluttet, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal udarbejde et tillæg til den gældende lokalplan Nyhavn og Gammelholm, der skal muliggøre udeservering ud for restaurantskibe på den nordlige kajkant i den yderste del af Nyhavn.

Teknik- og Miljøudvalget har udarbejdet et forslag til tillæg til lokalplan Nyhavn og Gammelholm, der har været i høring fra 16. juni 2020 til 30. juni 2020. Forvaltningen har modtaget 14 henvendelser. Høringen har alene givet anledning til tekniske rettelser, se bilag 4.  

Teknik- og Miljøudvalget delegerede den 24. februar 2020 kompetencen til at sende forslag til enkle lokalplaner (kategori 1) og ukomplekse lokalplaner (kategori 2) i offentlig høring til Teknik- og Miljøforvaltningen. Forslaget til lokalplan har derfor ikke tidligere været politisk behandlet.

Løsning

Forvaltningen har udarbejdet et tillæg til lokalplan Nyhavn og Gammelholm, som muliggør udeservering ud for restaurantskibe på den nordlige kajkant i den yderste del af Nyhavn. Forvaltningen foreslår en anvendelsesændring i en lille del af kajkantzonen på den yderste strækning af Nyhavn mod havnen, for at øge muligheden for udeservering for restauranter på vand (tegning 1 bilag 2). Alle øvrige planmæssige forhold vil fortsat være reguleret i den gældende lokalplan Nyhavn og Gammelholm herunder udeservering langs husfacaden.

Byliv

København skal efter Fællesskab København indrettes som en by med kant, ved at skabe en mere fleksibel og dynamisk by, hvor der er plads til at bygninger og områder kan ændre funktion med tiden. Planforslaget understøtter denne ambition ved at give mulighed for etablering af udeservering langs kajkanten på solsiden i Nyhavn.  

Parkering

Forvaltningen har vurderet at der i den konkrete sag ikke skal stilles yderligere krav til parkering, idet der er tale om en mindre anvendelsesændring, som ikke udløser krav om yderligere parkeringsdækning. Nyhavn er endvidere en restaurationsgade, hvor der er mange gående, og hvor det i øvrigt ikke er muligt at parkere.

Forvaltningen har ikke udarbejdet faktaark, da tillægget udelukkende omhandler en mindre ændring.

Høring
Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
De 14 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Lokaludvalgets og borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Indre By Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 9):

  1. Der skal ikke være udeservering ved restaurantskibet Oranje eller andre steder i kajkantzonen på solsiden af Nyhavn.
  2. Ændringen af planrammen kan ikke håndteres med et lokalplantillæg, da det rører ved de mest fundamentale principper i Byrums strategien for Nyhavn.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Ud fra forskellige hensyn i Nyhavn har forvaltningen vurderet, at det er vigtigt at sikre balancen mellem på den ene side bevaringen af det maritime miljø og den frie adgang til kajkanten og på den andens side Nyhavns helt særlige byliv med restaurationer og servering. Tillægget til den gældende lokalplan forsøger at afspejle disse modsatrettede hensyn.
  1. Byrumsstrategien for Nyhavn er vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget i 2009. Byrumsstrategien handler om at styrke dette områdes særlige kvaliteter, mangfoldighed og udviklingsmuligheder på land og vand og om at tænke tingene sammen. Forvaltningen vurderer, at der ikke rykkes på balancen i Nyhavn ved at tillade udeservering i den yderste del af Nyhavn, men at land og vand tænkes sammen.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. Ni henvendelser ønsker fri adgang til bolværket og kajkanten.
  2. 11 henvendelser indeholder bekymring omkring øget aktivitet i området herunder de logistiske og trafikale forhold.
  3. Fem borgere udtrykker bekymring i forhold manglende borgerinddragelse.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Udeservering vil alene kunne etableres i kajkantzonen udfor skibene, hvorfor der fortsat vil være adgang til bolværket og kajkanten de steder, hvor der ikke er placeret skibe.
  2. I lokalplanen er der udlagt et areal på 4,8 m til færdselszone for biler og gående. Derudover er der friholdt 1,5 m ganglinje i kajkantzonen, som skal sikre gående og biltrafik kan passere hinanden sikkert.
  3. Tillægget har været i offentlig høring, hvor der har været mulighed for at komme med bemærkninger. Det fremgår af planloven, at ved forslag til lokalplaner af mindre betydning, kan der fastsættes en frist på mindst to uger for fremsættelse af indsigelser m.v. mod planforslaget. Forvaltningen har vurderet, at der i den konkrete sag er tale om en sag af mindre betydning, idet der er tale om en mindre anvendelsesændring, som ikke medfører væsentlige ændringer i omgivelserne.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

                 Søren Wille
                                            /Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. september 2020 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 6 stemmer mod 3. 1 undlod at stemme. 

For stemte: A, B, C og Å. 

Imod stemte: V og Ø. 

Undlod at stemme: F. 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:  

”Venstre ønsker at stemme imod, da partiet mener, at høringsfristen er for kort.” 

Til top