Mødedato: 28.09.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 2. sal, Festsalen

Restaurations- og nattelivsplan 2021

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at igangsætte revision af Restaurations- og Nattelivsplanen i henhold til nedenstående tidsplan, samt om der skal etableres et Advisory Board, som skal give anbefalinger i forbindelse med planen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at revisionen af Restaurations- og Nattelivsplanen igangsættes i henhold til tidsplan, som beskrevet i afsnittet Løsning
  2. at der i forlængelse af dialogmødet om nattelivet d. 3. marts 2020 nedsættes et Advisory Board, som skal bidrage med anbefalinger i forbindelse med revisionen af planen.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog 24. august 2017 den nuværende Restaurations- og Nattelivsplan (se bilag 1). Af planen fremgår det, at den skal revideres mindst én gang i hver valgperiode dvs. inden udgangen af 2021. 

Som en udløber af Restaurations- og Nattelivsplanen blev den 4-årige Handleplan for at nedbringe gener fra nattelivet udmøntet i forbindelse med budget 2018 (se bilag 2). Bevillingerne i handleplanen udløber dermed ved udgangen af 2021.

I forbindelse med revisionen af Restaurations- og Nattelivsplanen afholdt forvaltningerne et indledende dialogmøde med nattelivets aktører d. 3. marts 2020 (se bilag 3). Forvaltningerne foreslår, at der i forlængelse af dialogmødet etableres et Advisory Board, som skal bidrage med anbefalinger frem mod vedtagelsen af en revideret Restaurations- og nattelivsplan (se bilag 4).

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af Restaurations- og Nattelivsplanen arbejdet med at skabe en bedre balance imellem et aktivt natteliv og det at bo i byen.

Fremdriften på forvaltningernes arbejde er løbende blevet lagt til orientering på udvalgenes interne portaler (se bilag 5 og 6). Hovedparten af planens initiativer er blevet gennemført og sat i drift. De initiativer, som har været sat i bero, bl.a. som følge af anlægsloftet, forventes alle gennemført i løbet af 2020.

Erfaringer og observationer under Covid-19 nedlukningen

Nedlukningen af restaurations- og nattelivet som led i bekæmpelsen af Covid-19 har givet en mulighed for at observere konsekvenserne af en by uden natteliv, som har medført en periode med mindre støj og markant færre nattelivsgener for beboere nær restaurationer med nattilladelse.

Kommunen har imidlertid modtaget et stigende antal klager over støj i forbindelse med udendørs fester særligt i badezoner og i parker herunder bl.a. i Nørrebroparken, Islands Brygge Havnepark, Fælledparken og på Sandkaj i Nordhavn. Kommunen har ikke myndighed til at gribe ind overfor uautoriserede fester, men må henvise til politiet.

Udover forandringerne i byens støjpåvirkning har politiet oplyst, at nedlukningen som følge af Covid-19 har medført et fald på ca. 90 pct. i antallet af anmeldelser om voldelige hændelser i nattelivet i København.  

Erfaringerne fra Covid-19 nedlukningen har medført et indblik i, hvordan nattelivet og omgivelserne påvirkes, når åbningstider for serveringssteder begrænses til henholdsvis kl. 24.00 og til kl. 02.00. Disse erfaringer vil indgå i den kommende revision af Restaurations- og Nattelivsplanen.

Restaurations- og Nattelivsplanens indhold

Den nye Restaurations- og Nattelivsplan er disponeret i tre dele:

  1. En vision, som sætter en retning for Københavns natteliv
  2. En miljødel til begrænsning af gener fra nattelivet
  3. En Restaurationsplan inkl. vejledning om opnåelse af alkoholbevilling og nattilladelse

De tre dele i en samlet Restaurations- og Nattelivsplan vil supplere hinanden med forskellige værktøjer og initiativer:

Den politiske vision vil have fokus på værdier og langsigtede mål for byen.

Miljødelen vil have fokus på konkrete indsatser i forhold til at begrænse gener fra bl.a. affald, lugt, trafik og støj. Initiativerne i nattelivsplanen skal i nødvendigt omfang finansieres i de efterfølgende budgetforhandlinger.

Restaurationsplanen vil have fokus på juridisk regulering af serveringsstederne, herunder f.eks. åbningstider, i forbindelse med afgørelser om alkoholbevilling og nattilladelse i Bevillingsnævnet.

Etablering af et Advisory Board

For bedst muligt at tage højde for kompleksiteten i forhold til en hensigtsmæssig udvikling af nattelivet foreslås det, at der i forlængelse af det brede samarbejde ved dialogmøde for nattelivet d. 3. marts 2020 etableres et ’Advisory Board for natteliv’ bestående af repræsentanter for nattelivets centrale aktører. I den forbindelse kan udvalgene komme med indspil til deltagere (se bilag 4).

Advisory Board’et vil blive sekretariatsbetjent af Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. Sammen med juridisk- og byudviklingsmæssig bistand vil det være Advisory Board’ets opgave at levere visionære strategiske pejlemærker og konkrete anbefalinger til revisionen af Restaurations- og Nattelivsplanen. 

’Advisory Board for Natteliv’ erstatter ikke den poliske behandling frem imod vedtagelse af en ny Restaurations- og Nattelivsplan, men anbefalingerne vil indgå som bilag til den politiske behandling. Derudover vil forvaltningerne bredt inddrage nattelivets interessenter. Dertil er der indlagt en 8 ugers offentlig høringsperiode, så alle parter har mulighed for at bidrage og blive hørt. Tidsplanen for revisionen fremgår af nedenstående skema.

Tidsplan for revisionen af Restaurations- og Nattelivsplanen

 

Sep. 2020

Feb. 2021

Apr. 2021

Jun/ Aug. 2021

Sep./ Okt. 2021

Igangsættelse og etablering af Advisory Board

X

 

 

 

 

1. udkast til TMU og KFU

 

X

 

 

 

2. udkast til TMU og KFU

 

 

 

X

 

 

Offentlig høring

 

 

X

 

 

Anbefaling i TMU og KFU

 

 

 

X

 

Vedtagelse i BR

 

 

 

 

X


Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når udvalgene har godkendt indstillingen, vil forvaltningerne igangsætte arbejdet med at etablere et Advisory Board i overensstemmelse med beskrivelsen jf. bilag 4 og udvalgenes ønsker.

Samarbejdsforum for nattelivet og Bevillingsnævnet vil blive inddraget i arbejdet.

Forvaltningerne forventer at forelægge 1. udkast til en revideret Restaurations- og Nattelivsplan til udvalgene i februar 2021.

Mette Touborg               Søren Wille

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. september 2020 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning. 

Til top