Mødedato: 28.08.2023, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af lokalplan Lundtoftegade Syd med kommuneplantillæg, Nørrebro

Se alle bilag

Formålet med lokalplanen og kommuneplantillægget er at muliggøre opførelse af et alment bofællesskab med familieboliger og et beboerlokale samt opføre en dagligvarebutik og mindre erhverv. Nybyggeriet opføres med en høj stueetage til erhvervene og fælleslokalet. Boligerne forventes opført med fem opgange og projektet udformes, så det tilpasses de omkringliggende bygningers højder. De nye funktioner i stueetagerne skal være med til at tiltrække handlende og beboere og på den måde skabe et mere levende byrum. Lokalplanen skal sikre, at der bevares og plantes nye træer.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Lundtoftegade Syd (bilag 2).

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2).

Problemstilling

En bygherre ønsker at opføre ny bebyggelse til familieboliger, erhverv og publikumsorienteret service­erhverv på hjørnet af Lundtoftegade og Borups Allé overfor Borups Plads. Projektets omfang forudsætter, at der udarbejdes en lokalplan. Der er behov for et kommuneplantillæg, da den planlagte dagligvarebutik i dag ligger delvist udenfor lokalcenteret ’Borups Plads’. Større butikker, som en dagligvarebutik på op til 1.200 m2, skal ligge indenfor de i kommuneplanen fastsatte lokalcentre, bymidter eller bydelscentre.
Planforslagene blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 2. marts 2023 og har været i høring fra den 13. marts 2023 til den 9. maj 2023. Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget 26 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag til lokalplanen fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Løsning

Lokal­planområdet er afgrænset af Borups Allé og Lundtoftegades brede vejprofiler samt Bispeeng-buen, der skaber et overdækket område til parkering nedenunder. Området er kendetegnet ved markante byggerier blandt andet Bispeengbuen, afdeling AKB Lundtoftegades bebyggelser på 5 etager og 13 etager, Telefonhuset på 9 etager og det ca. dobbelt så høje teletårn. Lundtoftegades østlige side er karakteriseret af klassiske karrébebyggelser i 5 etager og grønne gårdrum.

Grundejer ønsker at opføre et alment bofællesskab med ca. 6.300 m2 nye familieboliger, ca. 1.050 m2 dagligvare­butik og 310 m2 til mindre erhverv. Til sammen udgør erhvervet ca. halvdelen af stueetagen. I den anden halvdel muliggøres et stort beboerlokale med fælleskøkken. Boligerne placeres ovenpå stueetagen og vil få varierende højder. Samlet vil bygningen variere i højde fra 6-24 m. To steder muliggøres det, at bygningen kan blive op til 24 m, hvilket henholdsvis er mod Borups Plads og mod Borups Allé/Ågade. Hjørnet ved Borups Plads vil afslutte bebyggelsen og skabe modspil til Telefon­huset ved siden af, som dog fortsat vil fremstå markant højere, med dens base på 37 m. Langs Lundtoftegade mod plejehjemmet Aftensol nedtrappes boligopgangenes højde, så de spiller sammen med højden på plejehjemmets bygning. Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2 s. 7-10). En ny bygning vil skabe mere skygge end tidligere, men i placering af den nye bygnings volumener er det indtænkt at de højeste steder er længst væk fra naboerne og eventuelle skyggegener derved reduceres til et minimum. Forvaltningen har modtaget supplerende skyggediagrammer, som viser, at der i foråret kommer lidt skygge på plejehjemmet, men at skyggen er begrænset til en kortere periode og kun på de nederste etager (se bilag 11). 

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen har givet anledning til, at Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår tre ændringer af lokalplanforslagets bestemmelser. Det forslås, at byggeriets muliggjorte kvadratmeter øges med 50, så lokalplanområdet kan bebygges optil 150 %. En ny opmåling af det eksisterende byggeri viste, at restrummeligheden var lidt større end tidligere beregnet. De ekstra kvadratmeter kan rummes indenfor det muliggjorte byggefelt, fastsatte højder og etager i lokalplanforslaget. På baggrund af ni høringssvar, som bemærker at farven på byggeriet er for mørk, foreslås byggeriets farve ændret fra mørkegrøn til grøn, så byggeriet farve kan vælges i et større spektrum af grønne farver, både lysegrønne og mørkegrønne. Heri vil det være muligt at vælge en mørkegrøn facade, såvel som lysegrøn. Bygherre har på baggrund af høringssvarene foreslået at plante otte ekstra træer indenfor lokalplanområdet, så antallet af træer, der plantes, svarer til antallet som fældes. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 6.

Høring

Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget 26 henvendelser i høringsperioden (bilag 4). I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 23. marts, hvor 35 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 7). Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Nørrebro Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 18)

  1. Nørrebro Lokaludvalg er positive overfor det foreslåede byggeri, men håber ikke at byggeriet påvirker AKBs planer om at opføre et bevægelsestorv.
  2. Plejehjemmets udearealer bliver påvirket af skygge og lokaludvalget opfordrer derfor forvaltningen til at genoverveje bygningernes placering og højde, så der bliver færrest mulige skyggegener.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger

  1. Planerne for AKB Lundtoftegades bevægelsestorv og det nye byggeri er koordineret og påvirker ikke hinanden.
  2. Se forvaltningens svar vedr. plejehjemmets Aftensols udearealer nedenfor.

Plejehjemmet Aftensol har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 20)

Plejehjemmet Aftensol er positive overfor nye naboer og bedre udnyttelse af udearealerne omkring plejehjemmet. De er dog bekymrede for skyggen, som bygningen vil kaste på gavlen, der bruges som spisestue ved middagstid.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger

Forvaltningen har modtaget supplerende skyggediagrammer, som viser, at der i foråret kommer lidt skygge på gavlen, men at skyggen er begrænset til en kortere periode og kun på de nederste etager (se bilag 11). Om sommeren er der ikke skygge på gavlen ved middagstid. Plejehjemmets udearealer vil få mere skygge i forår og efteråret, mens der forsat vil være sol hen over sommeren (se bilag 2, s. 12 og 13). Plejehjemmet ønsker at omdanne udearealerne, jf. forandringsplanen for Lundtoftegade vedtaget af Borgerrepræsentationen den 1. juni 2023, som vil rykke de primære udearealer væk fra skyggen og længere ind i hjørnet mellem AKB Lundtoftegades bebyggelse og plejehjemmet. Det bemærkes dog, at eventuel omdannelse vil afhænge af budgetmidler.

Københavns Museum og HOFOR har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 21 & 26)

  1. Københavns Museum bemærker, at en væsentlig bevaringsværdi i området er Telefonhuset, teletårnet - deres højde og volumen. Derfor skal begge fortsat stå markant højere end det øvrige byggeri.
  2. HOFOR har en fjernvarmeledning liggende tæt på det planlagte byggefelt og bemærker, at byggefeltet skal placeres 1 m fra fjernvarmeledningen.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger

  1. Telefonhuset (uden tårn) er ca. 37 m højt, mens det nye byggeri maksimalt bliver 24 m. Telefonhusets base kommer til at være 13 m højere end det nye byggeri og det vurderes derfor, at Telehuset forsat kommer til at stå markant højere end det omkringliggende.
  2. Bygherre er blevet gjort opmærksom på forholdet. Der er indlagt fleksibilitet i byggefeltet, så byggeriet kan rykkes lidt, hvis det kræves.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. I otte henvendelser bemærkes det, at der ikke bør bygges mere på Nørrebro, som er tæt nok bebygget. I stedet bør nye grønne byrum prioriteres, særligt til idrætsfaciliteter og boldbaner.
  2. I fire henvendelser pointeres det, at nedlæggelse af 10 offentlige parkeringspladser er en forringelse af parkeringsdækningen. De parkeringspladser, som etableres i konstruktion, bør gøres tilgængelige for områdets beboere samt kunderne til COOP.
  3. I ni henvendelser bemærkes det, at farven er meget mørk i forhold til omkringliggende bygninger i mursten og med lyse pudsede facader.
  4. Tretten henvendelser bemærker, at byggeriet ikke bør tilpasse sig telefonhusets højde, men i højere grad burde tilpasse sig den omkringliggende bebyggelsesstuktur og derfor begrænses til 4 etager + loft. Herunder henviser to til at solenenergianlæg og teknik, samt eventuelle støjskærme til tagterrasser vil sløre højdeforskellene på bygningerne, samt øge højden.
  5. Fem er bekymrede for, at nybyggeriet vil skygge på Borups Plads og forringe de eksisterende butikkers forhold.
  6. Fem bemærker, at der fældes 28 træer, og at der kun plantes 20.
  7. Bygherre har fået opmålt de eksisterende byggerier og fundet, at der er bygget lidt mindre end tidligere beregnet. I lokalplanforslaget er indskrevet en byggeret på 8.650 m, men med den nye genopmåling kan der opføres 8.700 m² indenfor lokalplanområdet.

Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger

  1. Grunden er ikke kommunalt ejet, og det kan derfor ikke kræves, at området skal omdannes til offentlig tilgængeligt byrum. AKB Lundtoftegade har dog planer om at åbne det sydlige gårdrum mere op og renovere fodboldbanen (også kaldet bevægelsestorvet af lokaludvalget)
  2. Forvaltningen kan ikke kræve, at privat anlagte parkeringspladser på privat grund skal gøres offentlig tilgængelige eller bestemme, hvem der kan bruge pladserne.
  3. Forvaltningen har på baggrund af høringssvarene foreslået at udvide farvepaletten, så farven i lokalplanen ikke beskrives som mørkegrøn, men i stedet som grøn. Dette udvider facadens mulige farvespektrum med både lyse- og mørkegrønne farver.
  4. Det bemærkes at de omkringliggende karréer er 5 etager + tag. Det kommende byggeri vil på de to højeste steder være 13 m lavere end Telefonhuset. Der er generelt arbejdet med bebyg­gelsesstrukturen, så der skabes mindst mulige skyggegener. Ved at placere de to steder, hvor bygningen kan blive 24 m, mod Borups plads og mod Borups Allé er der længst mulig afstand til naboerne. Vedr. solceller og teknik på tag, så skal det være trukket 2,5 m. væk fra tagets kant.
  5. Forvaltningen har til oplysning af sagen modtaget ekstra skyggediagrammer (bilag 11). Pladsen vil i sommermånederne få lidt mere skygge, men det først vil være efter ca. kl. 19.30 i juni. Den øgede skygge er derfor begrænset.
  6. Bygherre har på baggrund af høringssvarene foreslået at plante otte ekstra træer indenfor lokalplanområdet, så antallet af træer, der plantes, svarer til antallet som fældes.
  7. Forvaltningen bemærker, at det er muligt at bebygge området op til 150 %. De muliggjorte kvadratmeter i lokalplanplanforslaget er udregnet ud fra restrummeligheden på grunden. Forvaltningen indstiller derfor at opjustere antallet af kvadratmeter fra 8.650 til 8.700 m2. De ekstra kvadratmeter kan rummes indenfor det muliggjorte byggefelt, fastsatte højder og etager i lokalplanforslaget.

Politisk handlerum

  • Det kan besluttes at ændre bestemmelser om facadeudtryk fx facadefarven ved at indsnævre bygningens farve fra grøn til kun at være lysegrøn.
  • Det kan besluttes at ændre de maksimale bygningshøjder, omfang og placering af byggefelter. Hvis det fx besluttes at ændre de maksimale bygningshøjder, sendes sagen tilbage til forvaltningen. Det vurderes, at den øgede skygge grundet bygningens højde er begrænset, da der i forvejen er en stor skygge fra Telefonhuset, men ønskes den begrænsede skygge reduceret skal der laves yderligere skyggestudier af hvor bygningsvolumenet bør ændres og om det giver en effekt.

Større ændringer om principper for planlægningen og disponering af etagemeter samt placering af disse kan kræve, at sagen sendes i ny offentlig høring. Mindre ændringer af ikke principiel karakter som fx af facadeudformning, materialevalg, beplantningsprocent kan kræve, at sagen sendes i supplerende høring.

Økonomi

Udnyttelse af lokalplanens byggemulighed vil betyde, at der skal nedlægges 10 parkeringspladser på den offentlige vej Borups Allé. Det vil medføre et årligt indtægtstab på 41.000 kr. Indtægtstabet indgår i beregningen af indtægtsniveauet for betalingsparkering, som bliver fastlagt med førstebehandlingen af budgetforslaget (augustindstillingen). Mindreindtægterne har ingen finansiel betydning for Københavns Kommune, men påvirker servicemåltallet 1:1.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planforslagene, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.

 

                      Søren Hartmann Hede                      Søren Wille

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. august 2023

 

Line Barfod(Ø) forlod mødet under behandlingen af punktet på grund af inhabilitet.

 

Enhedslisten og Socialdemokratiet stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således, at der stilles krav om hjemmehørende træarter jf. liste over 32 hjemmehørende arter af træer og enkelte buske i ’Notat om mulighed for at stille krav om specifikke arter af træer’.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 4 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø og Å

Imod stemte: B, C, F, V

 

Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således, at Teknik- og Miljøforvaltningen frem mod behandling af sagen i Borgerrepræsentationen går i dialog med bygherre om, hvor stor en andel af træerne i lokalplanforslaget, der skal være hjemmehørende og/eller frugtbærende.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.

Den således ændrede indstillings 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, V, Ø og Å

Imod stemte: C

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti ønsker, at parkeringsnormen ændres til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig, således at parkering kan holdes på egen grund.”

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Der er i området allerede 25% almene boliger, derfor finder det Konservative Folkeparti ikke, at der skal bygges yderligere alment i området, da vi ønsker en blandet by, hvilket betyder, at vi ikke kan støtte forslaget.”

Til top