Mødedato: 28.05.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Godkendelse af I/S Vestforbrændings låneanmodning 2017-2018

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til I/S Vestforbrændings anmodning om godkendelse af låneramme for 2017-2018 på 115 mio. kr. til interessentselskabets investeringsprojekter inden for affaldshåndtering og varmeforsyning.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende I/S Vestforbrændings anmodning om en foreløbig låneramme for 2017-2018 på 115 mio. kr., hvor ejerkommunerne hæfter i forhold til indbyggerantallet det år, hvor forpligtigelsen bliver indgået, svarende til 23 mio. kr. for Københavns Kommune.

Problemstilling

I/S Vestforbrænding har ansøgt om finansiering til selskabets investeringsprojekter og anmoder ejerkommunerne, herunder Københavns Kommune, om at godkende en foreløbig låneramme for 2017-2018 på 115 mio. kr. (bilag 2). I henhold til I/S Vestforbrændings vedtægter skal ejerkommunerne godkende selskabets lånoptagelse som forudsætning for, at selskabet kan optage lån til at realisere egne projekter. I forbindelse med Borgerrepræsentationens stillingtagen til I/S Vestforbrændings låneanmodning den 30. marts 2017 blev det besluttet kun at godkende den anmodede låneramme på i alt 413 mio. kr. delvist. Lånerammen for de investeringsprojekter, der blev godkendt var 298 mio. kr. Denne tilgang blev valgt for at begrænse gældsætning i interessentskabet, idet Københavns Kommune havde dialog med I/S Vestforbrænding om kommunens mulige udtræden af I/S Vestforbrænding.

Løsning

I/S Vestforbrænding har i henvendelse af 9. april 2018 til Teknik- og Miljøforvaltningen anmodet Københavns Kommune om at genoverveje udestående godkendelse af låneramme for 2017-2018 for I/S Vestforbrænding.

Den udestående godkendelse af låneramme for 2017-2018 omfatter følgende investeringsprojekter, som ikke blev godkendt af Borgerrepræsentationen i marts 2017:

  • ”Fjernvarme – Forsyning udenfor varmenet”. Projektet omhandler etablering af en lokal fjernvarmeforsyning i Vinge (Frederikssund Kommune) og Sydlejren (Furesø Kommune). Projektet skal ses som led i udbygning af og konsolidering af et sammenhængende fjernvarmenet og dermed på sigt I/S Vestforbrændings eget fjernvarmesystem. Forventet låneoptag 20 mio. kr.
  • ”Akkumuleringstanke – Varmenet”. Projektet omhandler etablering af tanke til at lagre varmt vand og dermed sikre fleksibilitet i varmeforsyningen ved at lagre varmt vand, når der er overskydende affaldsvarme. Forventet låneoptag 50 mio. kr.
  • Omlastning Høje-Taastrup”. Projektet omhandler etablering af faciliteter til at omlaste genanvendelige materialer indsamlet fra oplandets kommuner. Forventet låneoptag 45 mio. kr.

Projekterne blev på Borgerrepræsentationens møde den 30. marts 2017 afvist. Dels grundet I/S Vestforbrændings vurdering af, at investeringerne ikke var nødvendige for at opretholde selskabets værdi, dels en vurdering af, at projekterne ikke har særlig klima- eller miljømæssig karakter. Hidtil er investeringsprojekterne blevet vurderet samlet og ud fra et solidarisk perspektiv, men på grund af den særlige situation om Københavns Kommunes mulige udtræden af selskabet blev projekterne vurderet ud fra kommunens perspektiv for at begrænse gældsætningen i selskabet.

De tre nævnte projekter er strategiske investeringer, der handler om energiafsætning samt affaldshåndtering fra nogle af selskabets øvrige kommuner.

På baggrund af ”Aftale om genopretning af økonomi og CO2-fortrængning mellem interessentkommunerne i I/S Amager Ressourcecenter” (ARC), vedtaget i Borgerrepræsentationen den 26. august 2016, blev der indledt drøftelser om Københavns Kommunes udtræden af I/S Vestforbrænding. Forhandlingerne har ikke resulteret i ændrede ejerforhold. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer på den baggrund ikke, at der på nuværende tidspunkt er grundlag for videre dialog om hjemtagelse af affald fra eller udtræden af I/S Vestforbrænding. På samme møde som denne indstilling behandles, forventes behandlet et udkast til økonomisk aftale om genopretning af ARC's økonomi, som ikke er baseret på overdragelse af affald fra I/S Vestforbrænding til ARC.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler derfor, at Borgerrepræsentationen godkender den resterende del af låneramme for 2017-2018 for I/S Vestforbrænding på 115 mio. kr.

Det er alene låntagningen, Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om. Beslutning om iværksættelse af projekterne træffes af I/S Vestforbrændings bestyrelse.

Økonomi

I tilfælde af godkendelse af den udestående del af låneramme vil I/S Vestforbrænding optage lån i Kommunekredit med hæftelse i forhold til interessentkommunernes indbyggertal det år, hvor forpligtelsen bliver indgået, jf. § 6 stk. 2 og 3 i I/S Vestforbrændings vedtægter. For Københavns Kommune medregnes dog kun indbyggertallet i den del af kommunen, der leverer affald til I/S Vestforbrænding. Københavns Kommune hæfter derfor for omkring 20 % af et godkendt lån, hvilket i tilfælde af et lån på 115 mio. kr., svarer til ca. 23 mio. kr. 

Godkendelsen har ingen konsekvenser for Københavns Kommunes låneramme.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen I/S Vestforbrænding om beslutningen.

 

Pernille Andersen

/Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. maj 2018

Indstillingens blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi forudsætter, at Københavns Kommune med denne vedtagelse igen er fuldt og helt medlem af Vestforbrændingen på lige fod med de andre medlemskommuner i overensstemmelse med Vestforbrændingens vedtægter og med samme status som forud for Københavns Kommunes brev af 29. November 2016 om eventuel udtræden af Vestforbrændingen.”

Til top