Endelig vedtagelse af tillæg 2 til lokalplan nr. 309-1 "Ørestad City Nord" med tilhørende kommuneplantillæg, Amager Vest (udsat sag)
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 2 til lokalplan nr. 309-1 ”Ørestad City Nord” med tilhørende kommuneplantillæg. Lokalplanen skal muliggøre en anvendelsesændring fra en boligandel på 10 % til op til 40 % i lokalplanens område I.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg 2 til lokalplan nr. 309-1 ”Ørestad City Nord” (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning og bilag 7.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, - at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2).
Problemstilling
Lokalplantillæggets formål er at muliggøre en anvendelsesændring fra en boligandel på 10 % til op til 40 %, som forudsætter en ændring af Kommuneplan 2015, da den kun muliggør en boligandel på op til 25 % for områder udlagt til serviceerhverv. Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 30. november 2017 og har været i høring fra den 8. december 2017 til den 2. februar 2018. Desuden har forslaget været i supplerende høring fra den 19. marts 2018 til den 9. april 2018. Forvaltningerne har modtaget 10 henvendelser i den offentlige høring og otte henvendelser i den supplerende høring. Høringerne har givet anledning til ændringsforslag.
Sagen blev udsat af Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 7. maj 2018.
Løsning
Lokalplanforslaget muliggør opførelse af ca. 19.000 m2 etageareal bolig, en mindre del publikumsorienteret serviceerhverv og ca. 2.000 m2 etageareal kommunal daginstitution i underområde IA, der grænser op til Ørestads Boulevard ved Bella Center. Bebyggelsesprocenten fastholdes på 110 for område I under ét. Med kommuneplantillægget kan indtil 40 % af etagearealet opføres som boliger, og den maksimale bygningshøjde ændres til 35 meter. Kommuneplanrammen bliver ikke ændret herudover (bilag 3). Lokalplanen stiller krav om, at minimum 25 % skal være almene boliger i underområde IA. Der henvises til bilag 10 for begrundelse for almene boliger.
Oversigt over væsentligste ændringer i forhold til gældende lokalplan
|
Gældende lokalplan |
Forslag til tillæg 2 til lokalplanen (inkl. ændringer) |
Baggrund for ændring |
Bygningshøjde |
32 m |
33 m med begrænsning mod nordvest og 30 m i det sydvestlige hjørne. |
Vil bidrage til, at bygningens hjørner markeres yderligere og skaber variation i facadernes højder. |
Boligandel |
10 % |
40 % |
Boligandelen forøges, da flere boliger vil skabe mere liv i den del af Ørestad. |
Forslag til ændringer
Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår følgende ændringer på baggrund af høringerne. Det præciseres, at det er i hjørnet mod nordvest, at etagearealet i de to øverste etager er begrænset, og at det er i det sydvestlige hjørne, at højden ikke må overstige 30 meter. Det præciseres, at parkering kan ske inden for hele lokalplanens område i en afstand på maksimalt 250 meter fra matriklen. Der foreslås i redegørelsen henvist til den seneste bydelsplan for Amager Vest fra 2017. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det planlagte byggeri ikke vil beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter (eksempelvis flagermus), som er beskyttede arter efter EU’s naturbeskyttelsesdirektiver. Eventuelle flagermus vil ikke blive påvirket, da der ikke fældes træer i forbindelse med byggeriet, og det vurderes, at der ellers ikke er egnede habitater i området. Vurderingen foreslås indarbejdet i redegørelsen. Endvidere foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen som følge af arbejdet med en ny lokalplan for Bella Kvarter, at den del af område I, som ligger vest for Ørestad Boulevard, udgår af tillæg 2’s område. Teknik- og Miljøforvaltningen er blevet opmærksom på en fejl i lokalplanforslaget om det skrå højdegrænseplan. Bestemmelse burde have samme ordlyd som i den gældende lokalplan, så det fremgår, at det alene er umiddelbart øst for lokalplanområdet, at kravet om, at bygningshøjden ikke må overstige 0,3 x afstanden til modstående vejudlægslinje gælder. Forslaget har været i supplerende høring, og det foreslås, at "umiddelbart øst for" indsættes. Hvis ændringen ikke foretages, vil projektet ikke kunne realiseres som tiltænkt. Endvidere foreslås en række mindre tekniske præciseringer. Alle forslag til ændringer fremgår af bilag 8 og 9.
Høring
Der er modtaget i alt 18 henvendelser i høringsperioderne (bilag 4). I bilag 5 og 7 er henvendelserne refereret med forvaltningernes bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.
Amager Vest Lokaludvalg – bilag 4, henvendelse nr. 4 og 5A
- Lokaludvalget finder det utilfredsstillende, at forvaltningerne ikke har medtaget de forhold, som de påpegede ved den interne høring. Lokaludvalget efterspørger en detaljeret beskrivelse af vind- og skyggeforhold.
- Lokaludvalget ønsker, at cykelparkering skal placeres på terræn, samt at almene boliger skal fordeles ligeligt i byggeriet. Endvidere bør der henvises til bydelsplanen fra 2017.
Forvaltningens bemærkninger
- Lokaludvalgets interne høringssvar omhandlede alene vind- og skyggeforhold. Forslaget muliggør en forhøjelse af den maksimale bygningshøjde på én meter - fra 32 til 33 meter - i forhold til den gældende lokalplan. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at forøgelsen af bygningshøjden på en meter i forhold til den gældende lokalplan vil have meget begrænset påvirkning af vind- og skyggeforholdene. Skyggediagrammerne viser, at den muliggjorte højde på 33 meter alene vil betyde begrænsede skyggevirkninger i det tidlige forår og ikke i sommerperioden.
- Cykelparkering skal placeres i umiddelbar nærhed af indgangspartierne og være let tilgængelig. Hvor stor en andel, som placeres på terræn, afhænger af det endelige projekt. For at sikre fleksibilitet, er det Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at bygherre og den relevante boligorganisation selv bør have mulighed for at aftale placering af de almene boliger. Forvaltningen foreslår opdatering af afsnittet vedrørende bydelsplanen.
By & Havn – bilag 4, henvendelse nr. 7
By & Havn ønsker mulighed for at placere bilparkering uden for område I og uden for lokalplanområdet.
Forvaltningens bemærkninger
Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår en ændring således, at parkering kan placeres i de øvrige områder i lokalplan 309 forudsat, at det sker i en maksimal afstand fra matriklen på 250 meter i overensstemmelse med parkeringsstrategien for Ørestad. Da der ikke er et aktuelt behov for at etablere bilparkering uden for lokalplan 309s område, ønsker Teknik- og Miljøforvaltningen ikke at åbne op for placering andet sted i kvarteret.
Miljøstyrelsen – bilag 4, henvendelse nr. 10
Miljøstyrelsen konstaterer, at det ikke fremgår, om der er foretaget en vurdering af, om planen kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter.
Forvaltningens bemærkninger
Som det fremgår ovenfor er vurderingen indarbejdet i redegørelsen.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Bekymring om skygge-, vind- og indbliksgener ved den forhøjede bygningshøjde.
- Øget pres på trafik, skolekapacitet og fritidstilbud ved en forhøjelse af den maksimale boligandel.
- Bekymring for, at tillægget kan muliggøre ændring af højde og anvendelse i hele område I.
- Bekymring for et øget pres på bilparkering.
Forvaltningens bemærkninger
- Der henvises til forvaltningernes bemærkninger til Amager Vest Lokaludvalg ovenfor.
- Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at påvirkningen af trafikken, skoleforholdene samt fritidstilbud vil være minimal som følge af den forøgede boligandel i lokalplanområdet, da der alene er tale om en marginal udvidelse på ca. to-tre % i forhold til den gældende boligprognose i Ørestad
- Forslaget ændrer alene byggemulighederne i delområde IA.
- Der vil blive stillet krav om etablering af bilparkering i henhold til lokalplanen, der skal dække behovet for parkering. Parkering kan alene etableres i de eksisterende parkeringshuse, hvis der er overskydende parkeringspladser.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Økonomiforvaltningen skønner, at gennemførelse af projektet vil betyde reducerede forventninger til kommunale skatteindtægter på ca. 0,5 mio. kr. årligt (2012-priser) og mulighed for ca. 400 færre arbejdspladser, end hvis området havde den tidligere fordeling mellem boliger og erhverv.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Peter Stensgaard Mørch Pernille Andersen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. maj 2018
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi er imod at konvertere erhvervsarealer til boliger, når der i forvejen ikke er plads til områdets børn, som køres i skole uden for skoledistriktet.”