Forslag til lokalplan "Skolen ved Sundet", Amager Øst
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forslag til lokalplan ”Skolen ved Sundet” (bilag 2) offentliggøres og udsendes i offentlig høring i otte uger.
Problemstilling
Skolen ved Sundet skal udvides med et nyt skolespor og et fritidshjem. Den oprindelige skole er tegnet af arkitekt Kaj Gottlob i 1930’ernes funkisstil, og bygningerne er fredede. De må således ikke ændres, og Slots- og Kulturstyrelsen lægger vægt på, at nye bygninger skal underordne sig de fredede bygninger, både i forhold til deres ydre fremtræden samt deres placering. Økonomiforvaltningen har som bygherre derfor sammen med Børne- og Ungdomsforvaltningen igangsat et projekt til nye bygninger og til nyanlæg af skolens friarealer. De nye bygningers omfang og placering kræver udarbejdelse af en lokalplan for området, der i dag kun reguleres af en kommuneplanramme til offentlig anvendelse.
Løsning
Slots- og Kulturstyrelsen har som fredningsmyndighed været inddraget i afklaringsprocessen om udformning af de nye bygninger og friarealer. På baggrund af skitseprojektet har Slots- og Kulturstyrelsen vurderet, at projektet ikke er i modstrid med fredningsbestemmelserne for det oprindelige skolebyggeri. Denne vurdering ligger til grund for udformningen af projektet og dermed bestemmelserne i lokalplanen.
Lokalplanforslaget skal muliggøre nybyggeri på i alt 5.500 m2 etageareal og fastlægger to byggefelter i to etager på skolens vestlige arealer til i alt ca. 3.900 m2 etageareal, så der skabes plads til et ekstra skolespor til udskoling og til at forbedre fritidsordningens kapacitet. En etage på ca. 1.600 m2 etageareal etableres under terræn for at begrænse de nye bygningers volumen i forhold til det fredede byggeri. Etagen indeholder lokaler til skolemadordningen, aktivitets- og musiklokaler samt auditorium. Lokalplanforslaget fastlægger placeringen af lysgårde og en central trappe mellem de nye bygninger, men kan ikke regulereetagen under terræn.
Lokalplanforslaget indeholder endvidere bestemmelser, som skal sikre en udformning af facader såvel som friarealer og beplantning, der underordner sig den fredede skoles samlede arkitektoniske udtryk og de oprindelige tanker om placering af bygninger i forhold til åbne, grønne arealer. En sammenlægning af parkeringsarealer i skolematriklens sydøstlige del kræver på sigt en omlægning af et vejareal ved Sumatravej og Kaldæavej (bilag 2).
Byliv
Bebyggelsesplan, udformning af de grønne byrum og skolegårdene skal ske i overensstemmelse med de oprindelige principper for skolens placering langs Samosvej og de åbne, grønne arealers udstrækning mod syd og vest. Dele af skolens friarealer er i dag ikke tilgængelige for brugere og beboere uden for skolens lukketid. Fremover skal skolens friarealer fungere som et fælles byrum til gavn for alle brugere og beboere i området i skolens lukketid, og der må derfor ikke opføres hegn omkring området.
Miljø og bynatur
Lokalplanområdet har i dag 45 træer og vil med lokalplanforslaget få 113 træer. Planforslaget sikrer, at der etableres i alt ca. 60 nye træer fordelt på de grønne områder og skolegårde. Derudover forventes 33 eksisterende træer opretholdt, og ud af 30 træer, som lever op til kriterierne for bevaringsværdig beplantning, udpeges i alt 20 som bevaringsværdige i lokalplanforslaget. I alt vil der derved være 113 træer i lokalplanområdet.10 træer, der opfylder kriterier for bevaringsværdi, kan fjernes sammen med tre selvgroede grupper af buske og træer. Det vil bl.a. tydeliggøre alléen, der leder op mod den fredede hovedbygning, og vurderes som nødvendigt for at skabe plads til de nye skolebygninger samt en ny bold- og aktivitetsbane. Tagflader på den nye bebyggelse skal anlægges som grønne tage. Samlet set vil området få nyanlagte og offentligt tilgængelige friarealer med flere træer, end der er i området i dag, hvilket er i overensstemmelse med Fællesskab Københavns indsats om mere bynatur (bilag 5 om træer).
Parkering
Kommuneplanens normer for bilparkering ved offentlige og almene formål, herunder grundskoler, fastsættes efter en konkret vurdering på baggrund af ejendommens/områdets anvendelse og beliggenhed i byen, antal ansatte og besøgende osv. I lokalplanforslaget er parkeringskravet til udbygningen af skolen fastsat til i alt 17 parkeringspladser på baggrund af en forventning om 32 nye ansatte, hvoraf en tredjedel forventes at ankomme i bil. Fordelingen er således 11 pladser til ansatte, 2 pladser til gæster og 1 plads til en minibus. Dertil kommer 3 af- og påsætningspladser, som ved de forventede ca. 280 nye elever svarer til normen på 1 af- og påsætningsplads pr. 100 nye elever. Behovet for cykelparkering er jf. kommuneplanen fastsat til 0,5 pladser pr. elev/ansat, og på baggrund heraf vurderet til i alt 156 cykelpladser.
Sammen med eksisterende parkering til handicapbusser skal ny bilparkering placeres ved Sumatravej og Kaldæavej på et vejareal, som består af en strækning privat fællesvej langs med skolens matrikel inklusive en åben grusplads. Arealet sammenlægges med skolens matrikel og omdannes til parkering, mens det nuværende vejforløb omlægges for at genoprette forbindelsen mellem Sumatravej og Kaldæavej. Forudsætningen for at kunne opfylde parkeringskravet er således, at kommunen overtager vejarealet. Vejarealet er blevet tilovers efter udstykning af ejendomme til villabebyggelse i 1930’erne og har i dag ingen ejer, men vedligeholdes af grundejerforeningen. De oprindelige ejere kan ikke findes i registrene og anses for at være afgået ved døden. Økonomiforvaltningen har igangsat en proces om overtagelse af vejarealet, hvor kommunen gør sin ret til overtagelse gældende overfor retten. Efter en obligatorisk offentlig indkaldelse af mulige berettigede, forventes retten derfor at afsige dom til fordel for kommunen.
Bygherre har herudover i forbindelse med nybyggeriet afsat midler til etablering af et helleanlæg med skiltede afsætningspladser på Backersvej. Helleanlægget er ikke omfattet af lokalplanforslaget (bilag 4 om parkering).
Intern høring
Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget. Amager Øst Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring, peger på følgende:
- Det grønne areal bør i forbindelse med nybyggeri indskrænkes mindst muligt.
- Skolens nye bygninger bør være tilgængelige for offentligheden uden for skoletid.
- Der er trafikale udfordringer ved skolen, som der ønskes en sammenhængende plan for.
Forvaltningens bemærkninger:
- Den eksisterende skoles friareal planlægges anlagt på ny med flere træer og nye grønne opholds- og aktivitetsområder. Tre utidssvarende og ikke fredede, nyere bygninger kan fjernes, hvorved et større og sammenhængende friareal kan etableres.
- De nye bygninger har potentiale som mødesteder og lokalplanen fastlægger, at skolen ikke må hegnes for at være tilgængelig for bl.a. områdets beboere uden for skolens åbningstid, mens anvendelse af bygningerne uden for åbningstid ikke reguleres i lokalplanen.
- De trafikale udfordringer løses ved at eksisterende handicapbusparkering og øvrig parkering til ansatte, af- og påsætning og besøg, samles på en ny parkeringsplads ved Sumatravej/Kaldæavej.
Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at planerne ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven. De to nye bygninger opføres adskilt fra de fredede skolebygninger, og der vil ikke være tale om væsentlige ændringer af det eksisterende miljø. Beslutningen vil blive offentliggjort sammen med lokalplanforslaget.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt planforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen det i høring i otte uger, eksklusive juli måned. Planforslaget sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøforudvalget har godkendt lokalplanforslaget jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017. Der vil blive afholdt et borgermøde arrangeret af Amager Øst Lokaludvalg, som forvaltningen deltager i. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2018.
Pernille Andersen
/Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. maj 2018
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At der skal etableres 50 parkeringspladser på skolen til brug også af foreninger m.v. efter skoletid.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med to stemmer mod ni. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.