Mødedato: 28.05.2008, kl. 15:00

Godkendelse af ny Dogme 2000-samarbejdsaftale

Godkendelse af ny Dogme 2000-samarbejdsaftale

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 28. maj 2008

 

 

Sager til beslutning

 

14.      Godkendelse af ny Dogme 2000-samarbejdsaftale

TMU 332/2008  J.nr. 2008-48360

 

 

Dogme 2000-samarbejdet har udformet en samarbejdsaftale, dateret december 2007, som skal tiltrædes af alle Dogme-kommuners kommunalbestyrelser.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at den nye tværkommunale Dogme 2000-samarbejdsaftale tiltrædes (bilag 1)

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. maj 2008
Anbefalet

 

 

Problemstilling

På baggrund af det i oktober 2007 afsluttede Dogme 2000 LIFE projekt har styregruppen for Dogme 2000-samarbejdet i december 2007 udformet en ny samarbejdsaftale. Samarbejdsaftalen skal tiltrædes af kommunalbestyrelserne i de kommuner, der ønsker at indgå i Dogme 2000-samarbejdet. Københavns Kommune har været medlem af Dogme 2000 siden juni 2001. Dogme 2000 er et samarbejde mellem kommuner, der vil gøre en ekstra indsats for at beskytte og forbedre miljøet, og arbejde langsigtet for at udvikle et bæredygtigt lokalsamfund.

 

Løsning

I perioden oktober 2004 til november 2007 blev der gennemført et udviklingsprojekt omkring Dogme 2000, der var delvist finansieret af EU's LIFE projektmidler. Projektet vurderede en række af de centrale elementer i Dogme 2000-samarbejdet, herunder grønne regnskaber, kemikaliestrategi, udbredelse og formidling samt revision af de deltagende kommuners miljømæssige fremskridt.

 

På baggrund af projektets resultater blev der i december 2007 udarbejdet en ny samarbejdsaftale for Dogme 2000-samarbejdet, som i øjeblikket er til godkendelse i de 7 Dogme-kommuner, der udover Københavns Kommune omfatter Albertslund, Ballerup, Fredericia, Herning, Kolding og Malmö kommuner. Medio april 2008 har Albertslund og Ballerup kommuner godkendt den nye samarbejdsaftale. Den nye samarbejdsaftale er vedlagt i bilag 1, "Dogme 2000 – et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner, samarbejdsaftale".

 

De væsentligste ændringer i forhold til den tidligere samarbejdsaftale er, at der nu er udpeget flere og mere specifikke visioner, der er konkretiseret i en række specifikke mål. Derudover er der fastsat nye spilleregler for, hvorledes manglende miljøarbejde i medlemskommunerne skal håndteres. Endvidere er der en ny revisionsprocedure, som skal sikre en større grad af gennemsigtighed og sammenlignelighed kommunerne imellem på baggrund af revisionens resultater. Ændringerne gennemgås kort i det følgende.

 

Visioner og mål

Der er opstillet visioner for 10 bæredygtighedsområder, og for hvert bæredygtighedsområde er der fastsat minimum ét fælles mål, der skal opnås indenfor en konkret tidsfrist. I forhold til det tidligere samarbejdsdokument er visioner og mål nu konkretiseret og tidsfastsatte, og generelt er ambitionsniveauet for visioner og mål hævet. For Københavns Kommune er hovedparten af de nye visioner og mål allerede omfattet af "Miljømetropolen – vores vision CPH 2015" og i forslaget til Agenda 21 Plan 2008-2011.

 

I bilag 2 "Sammenligning af det nye Dogme samarbejdsaftale og Københavns Kommune vedtagne forpligtelser" er de nye visioner og mål sammenlignet med Københavns Kommunes allerede vedtagne forpligtelser og planforslag. På enkelte områder tilføjer det nye Dogme-dokument præciseringer i forhold til allerede eksisterende mål i Københavns Kommune, for eksempel ved at sætte nye delmål for vandforbrug pr. indbygger pr. døgn, støj om natten og udfasning af miljøbelastende kemikalier.

 

Spilleregler

I spillereglerne for det nye Dogme 2000-samarbejde er der specielt blevet strammet op i forhold til de deltagende kommuners forpligtelser, herunder hvordan der kan håndteres en situation, hvor en deltagende kommune ikke vurderes at udvise tilstrækkelig fremdrift i sin miljøindsats. Den yderste konsekvens af manglende fremdrift vil være eksklusion af Dogme 2000-samarbejdet. I forhold til organiseringen af Dogme 2000-samarbejdet er der ikke sket reelle ændringer.

 

Dogme 2000-revision

I forhold til tidligere Dogme 2000-revisioner er der nu opstillet nærmere retningslinier for, hvordan revisionerne skal foregå, og hvorledes revisionsresultaterne skal vurderes for at opnå større gennemsigtighed i revisionsresultaterne. Der vil således blive udarbejdet baggrundsdokumenter for alle visioner og mål, der nærmere beskriver, hvorledes vision og mål skal forstås og hvad der mere konkret skal opnås i arbejdet for, at der er tale om fremskridt. Baggrundsdokumenterne vil også beskrive, hvordan der måles på de enkelte mål.

 

Det videre arbejde med Dogme 2000

Arbejdet i Dogme 2000 vil, ud over vidensdeling i forhold til at nå de forskellige mål i de kommende år, handle om at få færdiggjort og godkendt baggrundsdokumenter, der nærmere beskriver visioner og mål og opstiller indikatorer til de enkelte mål, hvor disse ikke er opstillet i forbindelse med selve målet. Dette arbejde vil hovedsageligt foregå i en række arbejdsgrupper.

 

I forbindelse med arbejdsgrupper og erfa-grupper under Dogme 2000 vil grupper, der ikke længere skønnes nødvendige, blive nedlagt. Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder også i denne forbindelse for at gøre samarbejdet mere strømlinet.

 

Forvaltningens vurdering

Det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at den nye Dogme 2000-samarbejdsaftale sætter tiltrængt skub i Dogme-samarbejdet og herunder sikrer, at samarbejdskommuners eventuelt manglende fremdrift håndtere s og at Dogme revisionerne fremover bliver mere gennemsigtige.

 

Økonomi

En godkendelse af den nye Dogme 2000-samarbejdsaftale vil i sig selv ikke umiddelbart medføre nye økonomiske forpligtelser ud over, hvad der i anden sammenhæng allerede er besluttet og afsat finansiering til. Dette skyldes, at den altovervejende del af de nye visioner og konkrete mål allerede er inkluderet i Københavns Kommunes Agenda 21 planforslag for 2008-2011 eller er vedtaget med "Miljømetropolen – vores vision CPH 2015".

 

Videre proces

Sagen skal videresendes til behandling i Økonomiudvalget og endelig behandling i Borgerrepræsentationen.

 

Bilag

1.      Dogme 2000 – et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner, samarbejdsaftale

2.      Sammenligning af det nye Dogme samarbejdsaftale og Københavns Kommune vedtagne forpligtelser

 

 

Hjalte Aaberg                   Mikkel Aarø-Hansen

 

 

 

Til top