Mødedato: 28.05.2008, kl. 15:00

Endelig vedtagelse af belysningsstrategi "Natten i Byens Lys"

Se alle bilag

Endelig vedtagelse af belysningsstrategi "Natten i Byens Lys"

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. maj 2008

 

 

4.      Endelig vedtagelse af belysningsstrategi "Natten i Byens Lys"

TMU 349/2008  J.nr. 2007-58677

 

 

 

Forslag til belysningsstrategi "Natten i byens lys" har været i høring og indstilles til endelig vedtagelse.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

1.                  at Teknik- og Miljøudvalget vedtager forslag til belysningsstrategi "Natten i Byens Lys"

 

 

Problemstilling

22. august 2007 vedtog Teknik- og Miljøudvalget at sende forslag til belysningsstrategi i offentlig høring. I høringsperioden har der været en række aktiviteter: Lysevent på Kulturnatten, offentlig rundvisning, debatarrangement, debatforum på hjemmesiden og en del presseaktivitet. På baggrund af disse aktiviteter og de modtagne høringssvar indstilles strategien til endelig vedtagelse.

 

Løsning

Høringsaktiviteter

Belysningsstrategien var i høring 10. september-10. november 2007. I høringsperioden blev der genn emført en række aktiviteter:

 

Lysevent på Kulturnatten "Et stykke med Lys"

I området omkring Slotsholmen blev afviklet et belysningsforsøg "Et stykke med lys", som blev tændt på Kulturnatten den 12. oktober 2007. Samtidig blev en ny permanent belysning indviet på Højbro Plads; begge projekter designet af lysdesigner Jesper Kongshaug. Inden for høringsperioden blev der afholdt en offentlig tilgængelig rundvisning i området, hvor der deltog 8 borgere (samme aften blev der udskrevet folketingsvalg).

 

Debatarrangement i samarbejde med Lysteknisk Selskab

I samarbejde med Lysteknisk Selskab afholdt forvaltningen et debatarrangement for selskabets medlemmer, som består af en lang række professionelle aktører indenfor belysning. Der deltog ca. 50 i arrangementet, som blev efterfulgt af en rundvisning i "Et stykke med lys" og Højbro Plads.

 

Debatforum på hjemmesiden

I høringsperioden var det muligt at give sin mening til kende og at diskutere med hinanden på et debatforum på forvaltningens hjemmeside. Indholdet er opsummeret nedenfor i "Resultat af høring".

 

Presse

Belysningsstrategien har fået positiv omtale i pressen. 14 aviser og DR P4 har omtalt strategien og arrangementet i forbindelse med Kulturnatten.

 

Resultat af høring

Der er indkommet 17 høringssvar til forslaget til belysningsstrategi. På debatforum deltog 44 personer i debatten med i alt 80 indlæg fordelt på 40 overskrifter. Nedenfor er opsummeret indholdet af høringssvar og debatindlæg samt forvaltningens svar.

 

Generelle positive kommentarer

Mange høringssvar og debatindlæg er positive overfor strategien og intentionerne bag. Generelt glæder man sig over, at der bliver taget fat på belysningen i København. Nogle fremhæver, at det er rigtigt med en afdæmpet og diskret belysningsstrategi, og at strategien er spændende og innovativ.

 

Konkrete forslag til belysning

Mange kommer med gode forslag til ny, konkret belysning. Dels projekter der kan øge oplevelsen af sikkerhed og tryghed, dels projekter der kan fremhæve markante bygninger. Endelig er der en del forslag, der relaterer sig til lysets farve, styrke og tændingstid. Forslagene vil indgå i arbejdet med en handlingsplan.

 

Miljø

Det mest kritiske punkt i høringssvar og debatindlæg er bekymringer for miljøet ved en øget belysning af byen. Det handler dels om et formodet øget energiforbrug og dels om reduceret mulighed for at se nattehimlen.

Teknik og Miljøforvaltningen glæder sig over, at så mange gerne vil mindske energiforbruget og dermed støtter op omkring Miljømetropolens mål om at reducere Københavns CO2-udslip. Det er et tema i belysningsstrategien, at kommunen anvender lyskilder med så lavt energiforbrug, som det er teknisk muligt og økonomisk forsvarligt.

 

Med strategien lægges op til en afdæmpet belysning af byen og i de retningslinjer, der uddyber den, er der klare regler for afskærmning af armaturer. Dermed er forvaltningen enig i synspunktet om at værne om nattehimlen. Men samtidig mener forvaltningen, at strategien afspejler, at der skal være en balance mellem at styrke bylivet og at se stjerner i en storby. 

 

Problemer med konkret belysning eller drift og vedligehold

Enkelte henleder forvaltningens opmærksomhed på gener ved konkrete belysningsanlæg eller oplevede problemer med drift og vedligehold. Forvaltningen vil følge op på disse.

 

Spørgsmål og anbefalinger til det videre arbejde

De professionelle aktører har stillet spørgsmål til, hvordan belysningen skal finansieres. Finansiering foregår som hidtil i forbindelse med de konkrete projekter; dog ønsker forvaltningen at etablere en pulje til midlertidige projekter og pilotprojekter.

Endvidere efterlyses overordnede lysmæssige og designmæssige ideer og visioner til belysningen i de enkelte bydele og mere detaljerede rammer for belysningen i de enkelte områder. Forvaltningen ønsker grundlæggende ikke områdespecifikke løsninger for grundbelysningen, der skal tage udgangspunkt i kommunens designmanual. Men med effektbelysning kan de enkelte bydeles identitet styrkes eller skabes. Med Københavns størrelse og hastige udvikling er det ikke hensigtsmæssigt at udarbejde detaljerede belysningsplaner for hele byen på en gang. Belysningsprojekter vil derfor blive behandlet individuelt ud fra en konkret vurdering af områdets karakter og med et arkitektonisk helhedssyn som mål.

 

Andet

En af debattørerne gør opmærksom på, at hun synes muligheden for at deltage i debatten har været for skjult. Det er dog et ret højt antal borgere, der har deltaget i debatforummet i forhold til lignende debatfora.

Kommunen opfordres til også at bruge uprøvede og lokale lysdesignere til projekter. Forvaltningen vurderer i hvert enkelt projekt, hvem der bedst kan løse opgaven og bruger i videst muligt omfang arkitektkonkurrencer. Det ville herudover være spændende at mere uprøvede designere bruges til midlertidige projekter.

 

Konklusion

De problematikker, der er kommet frem i høringsperioden, mener forvaltningen enten er indarbejdet i strategien eller relaterer sig til processen fremover. Forvaltningen anbefaler derfor, at forslaget til belysningsstrategi vedtages endeligt, og at der i 2008 udarbejdes en handlingsplan med konkrete planer for virkeliggørelse af belysningsstrategien. 

 

Økonomi

Udgiften til udarbejdelse af en handlingsplan dækkes af forvaltningens midler til vejvedligeholdelse på funktion 2.28.11.1 på Center for Bydesigns driftsramme 2008, og det forventes ikke at give udfordringer i forhold til serviceloftet. Gennemførelse af konkrete midlertidige eller permanente projekter vil kræve tilførsel af den nødvendige budgetramme. Der er i processen for budget 2009 ansøgt om en pulje på 5 mio. kr. i årene 2009-2012.

Videre proces

For at konkretisere og virkeliggøre belysningsstrategiens vision og temaer vil forvaltningen igangsætte et projekt om en handlingsplan.

Som en del af projekt Sikker By har Teknik- og Miljøforvaltningen i overensstemmelse med belysningsstrategien foreslået indsatser på belysningsområdet, herunder en fremrykning af genopretning af gadebelysningen og ny belysning af Vibekevang og Hermodsgade.

 

Bilag

1.      Hvidbog over høringssvar og debatindlæg

2.      Forslag til belysningsstrategi "Natten i byens lys"

3.      Oversigt over alle høringssvar og debatindlæg

 

 

Hjalte Aaberg                                         Ulrik Winge

 



 

Til top