Nyt system for bycykler i København
Nyt system for bycykler i København
Teknik- og Miljøudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 28. maj 2008
Sager til beslutning
18. Nyt system for bycykler i København
TMU 328/2008 J.nr. 2008-55231
Teknik- og
Miljøudvalget (TMU) skal træffe beslutning om at nedlægge det nuværende
bycykelsystem med henblik på i stedet at igangsætte udvikling af et nyt og
tidssvarende system.
INDSTILLING
OG Beslutning
Teknik-
og Miljøforvaltningen ( 1. at give Teknik- og Miljøforvaltningen mandat til at forhandle med Fonden Bycyklen og den nuværende udbyder om afvikling af det nuværende bycykelsystem 2. < /span>at Teknik- og Miljøforvaltningen efterfølgende forelægger en procesplan for implementering af et nyt og moderne bycykelsystem for Teknik- og Miljøudvalget |
Problemstilling
BR-medlem Morten Kabell, (Ø) har i TMU stillet medlemsforslag (TMU 320/2007) om udenlandske erfaringer med bycykelsystemer og en eventuel fornyelse af bycykelsystemet i København. I den anledning har forvaltningen indsamlet oplysninger fra andre europæiske bycykelsystemer og på det grundlag udarbejdet et notat om bycykelsystemer andre steder i verden. Notatet er vedlagt denne indstilling som Bilag 1.
Notatets konklusion er, at der findes flere systemer, der teknologisk er det københavnske system overlegent.
Opgradering af det nuværende bycykelsystem er kun muligt i begrænset omfang. Det kan være via modificeringer - for eksempel ved at sætte gear på cyklerne eller lignende. En opgradering af det nuværende system vil desuden ikke kunne genoprette Københavns image, som byen der går forrest på cykelområdet. Endelig vil en opgradering heller ikke fjerne problemerne med ødelagte og stjålne cykler, ligesom cyklerne fortsat ikke vil tiltale byens borgere og pendlere.
Løsning
Et nyt og mere tidssvarende bycykelsystem vil understøtte kommunens ambition om at være "Verdens Bedste Cykelby". Det nuværende system var unikt, da det blev indført, men er siden blevet overhalet af den teknologiske udvikling.
Under den nuværende kontrakt kan det nuværende bycykelsystem under nærmere betingelser suppleres med andre bycykelsystemer i andre bydele end den i Indre By. Der kan f.eks. etableres et system til beboere i Ørestaden eller pendlere i Sydhavnsområdet. Med disse lokale systemer kan nye ideer til bycykler afprøves og kommunen kan få erfaring med andre måder at gribe konceptet an på. Fortsat vil det dog ikke give København den helhedsløsning på bycykelområdet, som vil kunne skabe international anerkendelse og give københavnerne et unikt system, der ikke blot er en sjov idé, men et reelt transportalternativ.
For
at et nyt bycykelsystem kan blive en succes for hele byen, kræver det, at Indre
By også er omfattet. Primært fordi det ikke er muligt at lave et velfungerende
sammenhængende system uden Indre By, men også fordi fraværet af Indre By i en
eventuel ordning vil vanskeliggøre en målrettet promovering og dermed gøre det
vanskeligere at få private interessenter til at investere og medvirke i
projektet. Dette betyder, at det nuværende system skal afvikles for at skabe
rum til et nyt.
Forvaltningen anbefaler derfor, at TMU beslutter, at der indledes forhandlinger med bycykelfonden og den nuværende udbyder om afvikling af det nuværende bycykelsystem på det grundlag, der er skitseret i det fortrolige bilag 2. Ønsket er, at forhandlingerne påbegyndes hurtigst muligt.
Økonomi
Et nyt koncept forudsætter sponsorstøtte. Der er ikke lagt op til, at kommunen skal involvere sig økonomisk i anlæg og drift af et nyt bycykelsystem.
Videre
proces
Sideløbende med at forhandlinger indledes, vil TMF udarbejde en procesplan for udvikling af et nyt bycykelkoncept for København, Procesplanen vil blive forelagt TMU. Her vil forvaltningen foreslå en tidsplan for at finde en ny udbyder, samt hvilke krav der bør stilles til et nyt bycykelsystem.
Bilag
1. Notat om eksisterende bycykelsystemer.
2. Fortroligt bilag: Grundlaget for forhandlingerne.
Hjalte Aaberg Niels Tørsløv