Mødedato: 28.05.2008, kl. 15:00

Affaldsplan 2012

Se alle bilag

Affaldsplan 2012

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. maj 2008

 

 

Sager til beslutning

 

15.      Affaldsplan 2012

TMU 342/2008  J.nr. 2008-59947

 

 

 

Affaldsplan 2012 er kommunens 4-årige handleplan for udvikling af affaldsområdet. Før planen fremlægges til politisk godkendelse, skal den sendes i offentlig høring.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1.                  at udkast til Affaldsplan 2012 sendes i offentlig høring, således at planen kan fremlægges til politisk behandling i efteråret 2008 sammen med resultaterne af høringen

 

Problemstilling

Affaldsplanen er det samlende dokument for kommunens indsats på affaldsområdet og beskriver, hvordan kommunen vil håndtere byens affald. Det er lovkrav, at kommunen hvert fjerde år skal udarbejde en plan for den kommunale affaldshåndtering.

Affaldsplanen omfatter både affald fra husholdninger, virksomheder og offentlige institutioner.

 

 

Løsning

Affaldsplanens overordnede målsætning er:

- I Københavns Kommune vil vi minimere belastningen af miljøet, herunder klimaet, ved bæredygtig håndtering af affald. Vi vil samtidig sikre, at borgerne i kommunen er godt tilfredse med affaldshåndteringen.

De fem indsatsområder er:

·        Mere affaldsforebyggelse og genbrug

·        Øget sortering af affald

·        Et fremtidssikret behandlingssystem

·        Innovative affaldsløsninger i byens rum

·        Udbud af indsamling og behandling af affald

 

Miljø, klima og borgertilfredshed tænkes ind i hvert af de fem indsatsområder. Det betyder, at de enkelte initiativer under indsatsområderne er med til at opfylde planens overordnede målsætning. Det er hensigten, at den tværgående tilgang skaber størst mulig sammenhæng i de affaldsinitiativer, der skal gennemføres i planperioden.

 

Affaldsplan 2012 findes både i en trykt og en elektronisk del. Den elektroniske plan er den samlede plan, som kan læses på Internettet, og derudover er der udarbejdet en pjece om essensen af planen. Vedlagt er pjecen samt listen over initiativer (som også findes i den elektroniske plan). Der er anført et elektronisk link som bilag 3.

 

I det følgende beskrives kort de enkelte indsatsområder:

 

Affaldsforebyggelse og genbrug

Den øgede købekraft har bl.a. betydet, at affaldsmængderne i kommunen tilsvarende er steget fra både husholdninger og erhverv, og det ser ud til, at udviklingen fortsætter.

Affaldsforebyggelse og genbrug er derfor et centralt område i Affaldsplan 2012. Målet for Affaldsforebyggelse og genbrug afspejler, at kommunen ikke har mange direkte virkemidler i forhold til den øgede affaldsvækst. I affaldsplanen er der i høj grad tale om initiativer, som er rettet imod information og adfærdsændringer.

 

Målet er: At væksten i affaldsmængden reduceres med 10 pct.  – det svarer til, at kommunen vil forebygge 2.500 ton affald i 2012. Målet er baseret på fremskrivning af mængderne. For at opnå målet vil der være initiativer inden for fokusområderne adfærdsændring, kommunens egne institutioner og flere muligheder for genbrug.

 

Øget affaldssortering

Affaldssortering er en forudsætning for at kunne genanvende affaldet. Bliver det deponeret eller brændt, sker der et tab af ressourcer. Jo mindre ressourceforbrug, desto mindre CO2-udledning. Byens borgere og virksomheder kan være med til at nedbringe CO2–udslippet – og dermed skåne klimaet – ved at sortere mere affald fra til genanvendelse.

 

Målet er: At 34.000 ton af det affald, der ellers ville gå til forbrænding i 2012, bliver sorteret fra til mere egnede behandlingsformer – det svarer til, at forbrændingsbehovet bliver ca. 10 pct. mindre. Målet er baseret på fremskrivning af mængderne. For at opnå målet vil der være initiativer inden for fokusområderne viden og information, sortering, styringsværktøj samt farligt affald.

 

Et fremtidssikret behandlingssystem

De øgede mængder affald i kommunen lægger pres på behandlingssystemet. Kommunen skal sikre, at der er tilstrækkelig kapacitet til at forbrænde og deponere affald fra kommunen. Der skal i planperioden derfor træffes beslutning om ny forbrændingskapacitet for hhv. I/S Amagerforbrænding og I/S Vestforbrændings områder samt organisering af forbrændingsområdet. Da kapaciteten på kommunens losseplads, AV Miljø, forventes at være opbrugt i 2012, skal der desuden tages endelig stilling til etablering og drift af ny lossepladskapacitet ved Kalvebod Miljø Center (KMC).

 

Målet er: At beslutninger om ændret affaldsbehandling baseres på en 100 % kortlægning af den nuværende miljøbelastning fra behandlin gssystemet. For at opnå målet vil der være initiativer inden for fokusområderne kommunale investeringer, affald håndteret på stedet, import og eksport samt miljøeffektvurdering.

 

Innovative affaldsløsninger

I planperioden skal kommunen udvikle og evaluere affaldsindsamlingen for at sikre innovative affaldsløsninger, herunder klimavenlige affaldsløsninger. Derfor skal bl.a. mulighederne for at bruge solcellestrøm til komprimering af affald undersøges. Også muligheden for at etablere nedgravede beholdere og skraldesug til både gadeaffald og husholdningsaffald skal undersøges som metoder til at forskønne byens rum, samtidig med at tømningen sker med mindst mulig gene for borgerne.

 

Målet er: At beslutte og påbegynde implementeringen af mindst fem nye affaldsløsninger i byens rum. For at opnå målet vil der være initiativer inden for fokusområderne nye affaldsløsninger, innovative løsninger i nye byudviklingsområder, genbrugs- og kvartermiljøstationer samt skraldesug.

 

Hvorfor er udbuddet af indsamling og behandling af affald vigtigt?

I planperioden skal indsamlingsopgaverne udbydes, og der er tale om danmarkshistoriens største udbud på affaldsområdet. Visionen er at sikre, at københavnerne får verdens reneste og mest effektive system for indsamling af husholdningsaffald. Udbudsstrategien skal have fokus på københavnerne som kunder. Borgerne skal opleve et højt serviceniveau, god kvalitet og at der til stadighed sker forbedringer for miljøet.  Der vil blive arbejdet med nye indsamlingsløsninger, som kan give borgertilfredshed, bedre miljø og større effektivitet.

 

Målet er: At sikre en god overgang fra monopol til konkurrence for kunder, R98's medarbejdere og kommunen. For at opnå målet vil der være initiativer inden for fokusområderne kvalitet, service og borgertilfredshed, miljøpåvirkning samt videnopbygning og markedsfokus.

 

Økonomi

Affaldsområdet er gebyrfinansieret. I planperioden skal indsamling og behandling af affald i udbud, og det er derfor vanskeligt at vurdere det samlede udgiftsniveau.

Perioden vil være præget af aftaler med nye entreprenører. Samlet set forventes implementeringen af affaldsplanens initiativer at ligge inden for rammerne af det samlede gebyrprovenu på ca. 490 mio. kr. i 2009. Det gælder fx undersøgelser, driftsopgaver og informationsaktiviteter. Egentlige anlægsaktiviteter, som er afledt af planen og har økonomiske følger, vil, inden de iværksættes, blive forelagt til politisk godkendelse med dertil hørende beskrivelse af de økonomiske konsekvenser af det pågældende initiativ. 

 

Videre proces

Når sagen er behandlet i Teknik- og Miljøudvalget den 28. maj 2008, og såfremt udvalget beslutter sig herfor, sender forvaltningen planen i offentlig høring, herunder til særlige interessenter på affaldsområdet som fx behandlingsanlæg, lokaludvalg og Miljøcenter Roskilde. Denne høring planlægges at forløbe i perioden 1. juni 2008-30. august 2008.

I perioden september til oktober 2008 vil forvaltningen behandle høringssvarene.

Revideret udkast til plan og resultaterne af høringen forventes fremlagt for Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden årets udgang, hvorefter den godkendte Affaldsplan 2012 trykkes og offentliggøres.

 

 

Bilag

1.      Affaldsplan 2012 – Høringsudkast (Pjece)

2.      Affaldsplan 2012 - Initiativliste

3.   Link til den elektronisk Affaldsplan 2012 – Høringsudkast: http://www3.kk.dk/service/miljoe/affald/affaldsplan2012.aspx

 

 

 

 

Hjalte Aaberg                   Mikkel Aarø-Hansen



 

Til top