Mødedato: 28.05.2008, kl. 15:00

Nedbringelse af pesticidforbrug på private arealer

Se alle bilag

Nedbringelse af pesticidforbrug på private arealer

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. maj 2008

 

 

12.      Nedbringelse af pesticidforbrug på private arealer

TMU 343/2008  J.nr. 2008-48876

 

 

 

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at pesticidforbruget på private arealer i kommunen søges nedbragt i overensstemmelse med den udarbejdede, flerårige indsatsplan.

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

1.      at Teknik- og Miljøudvalget godkender den vedlagte indsatsplan for nedbringelse af det private pesticidforbrug i kommunen (bilag 1)

 

 

 

PROBLEMSTILLING

Pesticider, der udsprøjtes i hav er og andre grønne områder, kan ende i grundvandet og forurene dette. De kan medvirke til forarmning af naturen og belaste affaldshåndteringssystemet, da emballage brugt til pesticider skal bortskaffes som farligt affald.

 

Københavns Kommune er derfor gået over til pesticidfri dyrkning af grønne arealer, så som i parker, idrætsanlæg og kirkegårde. Dette af hensyn til miljøet og for at feje for egen dør. 

 

Der bliver fortsat brugt pesticider på private arealer af bl.a. haveejere og virksomheder. Kommunen har en politisk målsætning om at arbejde på også at begrænse forbruget af pesticider på private arealer, men har ingen direkte reguleringsmuligheder i forhold til privates og virksomheders brug af lovlige pesticider.

 

LØSNING

Indsatsplan

Det redskab, forvaltningen kan benytte, er derfor information.  Af kommunens forslag til Agendaplan 2008-11, som lige har været i høring, fremgår det, at der skal vedtages en pesticidstrategi for håndtering af problemet med det private pesticidforbrug.

Forvaltningen har gennemført en undersøgelse af foreliggende viden om pesticidforbrug og pesticidforurening i København. På baggrund af konklusionerne af undersøgelsen vurderer forvaltningen, at en afpasset kommunikationsindsats er det virkemiddel, vi har til rådighed til ændring af adfærden hos brugerne af pesticid.

Forvaltningen vurderer derfor, at der ikke er behov for vedtagelse af en overordnet strategi for området, og er gået direkte til formuleringen af en langsigtet kommunikationsindsats. Det foreslås samtidig, at teksten i Agendaplan 2008-11 konsekvensrettes i overensstemmelse hermed.

Pesticider i København

Undersøgelse af eksisterende viden om privat forbrug og forurening viser bl.a:

-          At der kun er fundet pesticider i grundvandet få steder i kommunen

-          At det største private forbrug af pesticider findes hos private haveejere

-          At de, der bruger pesticider, især efterlyser alternative metoder for at ville ændre adfærd.

Undersøgelsen viser, at der hidtil er sket en begrænset forurening af grundvandet, som ikke gør det nødvendigt med en gennemgribende eller akut indsats. Men sammenholdt med viden om pesticider, forvaltningen i øvrigt har, er en afpasset forebyggende indsats overfor pesticider velbegrundet ud fra et hensyn til grundvandet og mangfoldigheden i byens natur. Endvidere honoreres fej for egen dør-princippet i forhold til de kommuner, der leverer drikkevand til København.

 

Forvaltningens indsats

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet en indsatsplan (vedlagt i bilag) for de næste 4-5 år for at få de borgere, der anvender pesticider i dag, til at ændre adfærd. Der er tale om en målrettet kommunikationsindsats overfor udvalgte målgrupper. Indsatsplanen er et værktøj til at sikre fremdrift i arbejdet med nedbringelse af pesticidforbruget på private arealer i en periode på ca. 5 år. Det er beskrevet, hvilke dele af forvaltningen der har ansvaret for at tage initiativer, og hvem der står for opdatering af hjemmeside osv.

 

Samarbejde med Agendacentre

For at forankre indsatsen i bydelene vil Teknik- og Miljøforvaltingen samarbejde med kommunens Agenda 21-centre om planlægning af de konkrete indsatser fra år til år. Møder mellem kommunen og Agenda 21-centrene om efteråret skal sikre idéudveksling og koordinering af initiativer det følgende år.

 

Kommunens brug af pesticider

Kommunens forbrug af pesticider har været meget lille i en årrække, men 2007 var det første år, hvor der slet ikke blev brugt pesticider i kommunens almindelige parkdrift. Der har således udelukkende, og efter politisk accept, været benyttet pesticider til en afgrænset opgave med fjernelse af træstød ved en befærdet vejstrækning. Dette forhold vil være et naturligt afsæt for at indlede en kommunikationsindsats overfor borgerne, fordi det er et positivt budskab at komme ud med, og fordi det viser, at kommunen går foran.

 

Prioritering

I første omgang fokuserer forvaltningen på private haveejere, som står for det største forbrug, og senere også på virksomheder og boligforeninger.

 

Aktuel kampagne

Forvaltningen er aktuelt i gang med at tilrettelægge en kampagne, som skal løbe af stablen inden sommerferien. Kampagnen henvender sig til haveejerne, og omdrejningspunktet er en stribe gode råd til at takle 3-4 af de mest almindelige problemstillinger i haven uden at bruge pesticider: Dræbersnegle, mos i græsset, græs mellem fliser og ukrudt i bede. Kampagnen vil bl.a. omfatte gratispostkort og avisannoncer i gratisavisen "Søndag", københavnsudgaverne. 1. annonce søndag kommer i den 1. juni 2008.

 

 

ØKONOMI

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at udgifter til kommunens indsats kan afholdes inden for forvaltningens driftsbudget.

Agenda 21-centrene afholder selv udgifterne til de aktiviteter, de påtager sig indenfor deres respektive budgetter.

 

VIDERE PROCES

To gange i løbet af perioden vil forvaltningen foretage måling af forbrug og holdninger hos haveejere. Det vil fungere som en måling af effekten af vores indsats og vil give mulighed for justering af indsatsen.

 

Aktivitetsplanen vil blive taget op til overvejelse hvert år og ved slutningen af perioden for indsatsplanen skal det vurderes, om der er behov for videre indsats.

 

 

BILAG

1. Indsatsplan overfor pesticidforbruget på private arealer.

 

 

 

 

Hjalte Aaberg                                           Mikkel Aarø-Hansen



 

Til top