Evaluering af grøn trafikvej Stefansgade, Nørrebro
Der skal tages stilling til, at der ikke etableres permanent grøn trafikvej i Stefansgade på baggrund af forsøg i gaden i perioden marts 2023 til december 2024. Formålet var at afprøve konceptet for grøn trafikvej, der indebærer et forbud mod gennemkørsel for benzin- og dieselkøretøjer, inklusive plugin-hybrid-køretøjer, på en københavnsk gade. Evalueringen af forsøget viser, at konceptet ikke har fungeret efter hensigten, da forbud om gennemkørsel for fossile køretøjer generelt ikke er blevet overholdt.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Stefansgade ikke etableres som permanent grøn trafikvej.
Problemstilling
Den grønne trafikvej indgik i Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kaare Traberg Smidt) som del af trafikø Indre Nørrebro, med placering på Stengade. Borgerrepræsentationen besluttede dog den 2. juni 2022 at ændre placeringen af grøn trafikvej til Stefansgade, da placeringen på Stengade var uhensigtsmæssig i forhold til den planlagte trafikplan.
Løsning
Teknik og Miljøforvaltningen har foretaget en evalueringen af forsøget med en grøn trafikvej på Stefansgade (bilag 2). Heri opridses, hvordan tiltaget har fungeret i forsøgsperioden, herunder hvordan trafikken er blevet påvirket, og hvilke udfordringer der har været.
Den overordnede konklusion er, at forsøget med grøn trafikvej på Stefansgade ikke har fungeret efter hensigten. Derfor anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen, at forsøget ikke gøres permanent.
Teknik- og Miljøudvalget har den 7. april 2025 besluttet at omdanne Stefansgade til en cykelgade. Muligheden for at have grøn trafikvej på Stefansgade påvirkes ikke af, at gaden også er cykelgade.
Beskrivelse af grøn trafikvej på Stefansgade
En grøn trafikvej er en vej med skiltning eller afmærkning ét sted på vejen, der markerer, at gennemkørsel for benzin- og dieselkøretøjer, inklusive plugin-hybrid-køretøjer, er forbudt. El- og brintkøretøjer (nulemissionskøretøjer), små knallerter, cykler og gående kan passere frit. En grøn trafikvej hindrer ikke adgang til nogen adresser, og det er muligt at køre til alle adresser i alle typer køretøjer på en gade, hvor der er etableret en grøn trafikvej.
Forsøget blev etableret med færdselstavler, og der er ikke foretaget ændringer på vejareal eller af byrum.
Formålet med forsøget var at afprøve, hvordan konceptet med en grøn trafikvej fungerer på en københavnsk gade. Konceptets formål er at regulere fossil biltrafik og dermed at forbedre forholdene for cyklende og gående samt elbiler og busser i rute.
Konceptet med en grøn trafikvej er nyt i en københavnsk kontekst, og der har før og under forsøgsperioden været nogle udfordringer med forsøget, herunder i forhold til skiltning, håndhævelse og ændring af konceptet fra en del af trafikø-konceptet til et selvstændigt tiltag.
Konklusioner
Den overordnede konklusion er, at forsøget med grøn trafikvej på Stefansgade ikke har fungeret efter hensigten, da forbud om gennemkørsel med fossile køretøjer på strækningen generelt ikke er blevet overholdt af trafikanterne.
Tællinger af trafikken viser, at der generelt er registreret en lille reduktion i motortrafikken og en lille stigning i cykeltrafikken på Stefansgade og udvalgte omkringliggende gader efter etablering af den grønne trafikvej. Dette kan dog også skyldes andre faktorer og kan ikke alene tilskrives grøn trafikvej.
Størstedelen af de køretøjer, der kørte i Stefansgade var fossile køretøjer, både før og efter etablering af den grønne trafikvej. I 2022, før etablering, var 7,4 % af de registrerede køretøjer på strækningen med forbuddet nulemissionskøretøjer. I 2024 var 24,7 % af de registrerede køretøjer på samme strækning nulemissionskøretøjer. Der er således registreret en stigning i andelen af nulemissionskøretøjer på Stefansgade, selvom størstedelen af køretøjerne på strækningen var fossile køretøjer, både før og efter etablering af grøn trafikvej.
Teknik- og Miljøforvaltningen har været i dialog med Nørrebro Lokaludvalg før og under forsøgsperioden. Nørrebro Lokaludvalg har desuden sendt et samlet bidrag til evalueringen (bilag 3).
Nørrebro Lokaludvalg mener, at forsøget med grøn trafikvej på Stefansgade ikke bør gøres permanent. Nørrebro Lokaludvalg fremhæver forskellige problematikker, herunder forvirring om skiltning, manglende håndhævelse, og at knallerter kan passere forbuddet. Lokaludvalget foreslår at anvende nummerpladegenkendelse til fremtidige tiltag. Nummerpladegenkendelse er også blevet foreslået af flere lokale beboere i området. Lokaludvalget har forslag til at accelerere den grønne omstilling, herunder at gøre Jagtvej til en nulemissionszone. Forslagene vil indgå i forvaltningens arbejde med bl.a. nulemissionszoner, som Teknik- og Miljøudvalget skal behandle medio 2025.
Forsøget har desuden fået en del opmærksomhed og presseomtale, hvoraf meget har haft en kritisk vinkel, og lokale borgere har udtrykt utilfredshed og undren over forsøget. Utilfredsheden blandt borgerne handler særligt om konsekvenser for mulig omvejs- eller køkørsel og forslag om dispensation for beboere i området. Reaktioner fra omverdenen fremgår af evalueringen (bilag 2).
Det indkomne materiale fra bl.a. lokaludvalget og lokale borgere understøtter forvaltningens anbefaling om, at forsøget med grøn trafikvej i Stefansgade ikke gøres permanent.
Parkering og Træer
Indstillingen har ikke konsekvenser for bil- eller cykelparkeringspladser samt træer.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte at gøre forsøget med en grøn trafikvej på Stefansgade permanent.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen fjerne skiltningen fra Stefansgade og bruge erfaringerne fra forsøget i det videre arbejde med grøn omstilling af fossil biltrafik.
Søren Wille
/ Peter Højer