Endelig godkendelse af miljøkonsekvensvurdering for udendørskoncerter i Tivoli, Indre by
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal meddeles miljøgodkendelse til 20 årlige udendørskoncerter i Tivoli med et højere støjniveau. Udvalget vedtog den 16. december 2024, at sende miljøgodkendelse og miljøkonsekvensrapport i otte ugers høring. Høringssvarene har ikke givet anledning til ændrede vilkår i miljøgodkendelsen. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der kan meddeles miljøgodkendelse til Tivolis ansøgning om at øge støjniveauet.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der på baggrund af hvidbog (bilag 2) meddeles miljøgodkendelse til øget støjniveau for 20 ansøgte udendørs koncerter i Tivoli (bilag 3).
Problemstilling
Tivoli har ansøgt om at øge støjniveauet fra 60 dB(A) til 67 dB(A) målt ved nærmeste nabo ved 20 årlige udendørs koncerter, hvilket er en overskridelse på 27 dB(A) af Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier. Det ansøgte vedrører hovedsageligt fredagsrockkoncerterne, hvor den enkelte koncert har en maksimal varighed på to timer og skal slutte senest midnat. I sæsonerne 2018 til 2023 har Tivoli afholdt fredagsrockkoncerter på 67 dB(A). I 2024 har Tivoli afholdt fredagsrockkoncerter på 60 dB(A). Udvalget skal tage stilling til, om der kan meddeles miljøgodkendelse til de ansøgte koncerter ved et højere støjniveau.
Løsning
Tivoli har udarbejdet miljøkonsekvensrapport (bilag 4) og indsendt ansøgning om miljøgodkendelse, som har været i offentlig høring. På baggrund af dette har forvaltningen vurderet, at der kan meddeles miljøgodkendelse til det ansøgte.
Høring
Miljøkonsekvensrapport med tilhørende udkast til miljøgodkendelse har været i offentlig høring i otte uger i perioden fra den 19. december 2024 til den 13. februar 2025. Der er indkommet i alt 14 høringssvar. De indkomne høringssvar kommer fra henholdsvis Indre By Lokaludvalg, Vesterbro Lokaludvalg, to beboerforeninger og 10 borgere. Der er 10 høringssvar, heriblandt Indre By Lokaludvalg, der er imod, at der meddeles miljøgodkendelse til et højere lydniveau for udendørskoncerter på plænen i Tivoli og der er tre høringssvar, heriblandt Vesterbro lokaludvalg, der er positive for at der meddeles miljøgodkendelse. Høringssvarene kan læses i deres fulde længde i (bilag 5). Forvaltningens besvarelse af høringssvarene fremgår af hvidbogen (bilag 2).
Høringssvar fra lokaludvalg
Vesterbro Lokaludvalg anbefaler, at ansøgningen fra Tivoli om højere støjniveau for udendørskoncerter imødekommes, idet de mener, at det kan bidrage til en bedre koncertoplevelse i Tivoli. Vesterbro Lokaludvalg bemærker, at Tivoli, i snart 200 år, har lagt lokaler og rum til fester, forlystelser og koncerter. Lokaludvalget mener derfor, at det er væsentligt, at Tivolis aktiviteter også i fremtiden skaber rum til byens mange indbyggere og besøgende.
Indre By Lokaludvalg anbefaler, at man ikke imødekommer Tivolis ønske om at lempe deres støjgrænser yderligere. Indre By Lokaludvalg bemærker, at der vil være mange yderligere beboere, primært i Indre By, der vil blive udsat for støj, hvis man imødekommer ansøgningen. Lokaludvalget mener, at der allerede er pladsmangel ved fredagsrockkoncerter, hvilket ikke harmonerer med ønsket om flere gæster. Lokaludvalget foreslår, at koncerter og fyrværkeri enten afskaffes eller begrænses med vilkår om ophør senest kl. 22.
Høringssvar fra beboerforeninger og borgere
To borgere mener, at der bør meddeles miljøgodkendelse til højere støjniveau for udendørskoncerter på plænen i Tivoli. Otte borgere og to beboerforeninger mener, at projektet vil have for store støjmæssige påvirkninger på omgivelserne til, at der skal meddeles miljøgodkendelse. Andelsboligforeningen Glyptoteket mener ikke, at projektet om højere lydniveau for 20 koncerter hver sommer, står mål med hvor mange flere beboere, der vil blive påvirket af støj. Stræderne og Strøgets Beboerforening mener ikke, at Tivoli skal være en koncertplads med højt lydniveau og henviser til, at den type koncerter bør lægges uden for beboede områder. En borger mener, at det vil være godt, hvis Tivoli får lov til at hæve lydniveauet, da det vil give en bedre koncertoplevelse. En anden borger mener, at Tivoli er en vigtig kulturinstitution, der skaber glæde for mange, og det er essentielt at finde en model, hvor lydniveauet kan reguleres, uden at det går ud over gæsternes oplevelse.
Det er forvaltningens, vurdering, at de 14 indkomne høringssvar ikke giver anledning til ændrede konklusioner i miljøkonsekvensrapporten, samt vilkår i miljøgodkendelsen.
Miljøgodkendelse
Forvaltningen har udarbejdet et udkast til tillæg til miljøgodkendelse (bilag 3). En lempelse som ansøgt vil indebære et væsentligt forøget støjniveau under koncertaktiviteter 20 gange årligt. Da der er tale om en væsentlig påvirkning af støj til omgivelserne indeholder miljøgodkendelsen vilkår, der regulerer koncertaktiviteternes varighed, hyppighed og lydprøver, og stiller vilkår om varsling af koncerter i god tid til naboer, krav om logfiler og dokumentation for overholdelse af støjgrænser.
Forvaltningens vurdering
Forvaltningen har forespurgt Styrelsen for Patientsikkerhed (SfP) om sundhedsrisici ved kortvarig øget støjpåvirkning. Svaret er forbeholdent, og SfP anbefaler ud fra et forsigtighedsprincip, at natlig støj nedbringes så meget som muligt og/eller lægges så tidligt som muligt. Svaret fra SfP taler ikke direkte imod at tillade koncertaktivitet af få timers varighed som det ansøgte.
På baggrund af miljøkonsekvensrapportens beskrivelser og SfPs udtalelse, er det forvaltningens vurdering, at det er muligt at afvikle 20 koncerter på op til 67 dB(A), når de begrænses i hyppighed og varighed. Ansøgningen om tillæg til miljøgodkendelse kan dermed godkendes med de angivne vilkår i udkast til miljøgodkendelse.
Politisk handlerum
- Da støjpåvirkningen i miljøkonsekvensrapporten vurderes som væsentlig, set ift. de vejledende støjgrænser, kan udvalget beslutte, at der ikke skal meddeles miljøgodkendelse. Bilag 6 uddyber det politiske handlerum i sager med VVM.
- Udvalget kan også beslutte at godkende en miljøgodkendelse med ændrede vilkår ift. forvaltningens indstilling, dog således, at det kan holdes indenfor miljøkonsekvensrapportens rammer. Fx at:
- Teknik- og Miljøudvalget vurderer, at antallet af koncerter ved 67 dB(A) skal nedjusteres, så omgivelserne bliver påvirket af koncertstøj med en lavere hyppighed.
- Teknik- og Miljøudvalget vurderer, at koncerter ved 67 dB(A) skal afvikles på tidspunkter, hvor støjen fra koncerterne har mindre geneeffekt i omgivelserne.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele miljøgodkendelsen i starten af maj måned 2025.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach