Navngivning af byrum ved Folehaven, Valby
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til navngivning af et unavngivet byrum ved Folehaven i Valby. Områdefornyelsen har afholdt en navnekonkurrence i lokalområdet, hvor navnet ”Margrethehaven” har fået flest stemmer, og er det navn, som Vejnavnenævnet anbefaler Teknik- og Miljøudvalget at give byrummet. Det støttes desuden af Valby Lokaludvalg. Byrummet er ved at blive udviklet som en del af helhedsplanen for området ved Folehaven.
Indstilling
Vejnavnenævnet indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at et byrum ved Folehaven i Valby navngives med stednavnet ”Margrethehaven”.
Problemstilling
Områdefornyelsen Folehaven har henvendt sig til Teknik- og Miljøforvaltningen med ønske om at navngive et unavngivet byrum ved Folehaven i Valby. Baseret på en navnekonkurrence i lokalområdet, hvor navnet ”Margrethehaven” fik flest stemmer, besluttede Vejnavnenævnet den 10. marts 2025 at indstille til Teknik- og Miljøudvalget, at byrummet navngivnes med stednavnet Margrethehaven. Der blev endvidere lagt vægt på, at pladsen således får samme navn som Margrethekirken, som ligger ved byrummet. Der navngives med et stednavn, da der ikke er brug for et nyt vejnavn for at fremme orienteringen. Valby Lokaludvalg bakker op om Margrethehaven som det foretrukne stednavn. Placeringen af byrummet, som foreslås navngivet, fremgår af bilag 2.
Løsning
Byrummet, der kan navngives, ligger på matrikel 3191 Vigerslev, som ejes og vedligeholdes af Københavns Kommune, har adressen Kirsebærhaven 14. Da det valgte navn bliver et stednavn, registreres det i Stednavneregistret, der er et andet register end vejnavneregistret. Det betyder også, at stednavnet ikke tildeles en vejkode, og dermed kan der heller ikke tilknyttes en adresse til stednavnet.
Områdefornyelsen motiverede ønsket om at navngive pladsen med, at pladsen i dag ikke har et officielt navn, men bliver kaldt flere ting fx Byggeren, Slangelegepladsen og legepladsen ved Kirsebærhaven. Alle navne, som referer til tidligere funktioner, hvilket er med til at skabe forvirring hos daglige brugere såvel som besøgende. Et nyt navn kan samtidig understøtte den positive fortælling og udvikling, som kvarteret er i.
Fornyelse af byrummet er et delprojekt under helhedsplanen, som støttes af Realdania, Lokale- og Anlægsfonden og den almene boligforening 3B Folehaven.
Fire navne blev sendt til digital afstemning, som Valby Lokaludvalg stod for, blandt borgerne. Stemmeandelen fordelte sig som følger:
- Margrethehaven (44 % af stemmerne). Forslaget blev motiveret med, at Margrethekirken er beliggende ved Folehaven. Kirken er opkaldt efter den daværende tronfølger, Prinsesse Margrethe, der lagde grundstenen til kirken den 21. november 1968.
- Drømmepladsen (21 % af stemmerne). Forslaget blev motiveret med, at der er plads til store og små drømme.
- Johannehaven (20 % af stemmerne). Forslaget blev motiveret med, at Johanne Andersen var den første præst ved Margrethe Sogn og én af Danmarks tre første kvindelige præster, der sammen blev ordineret i 1948. Hun stod for indsamlingen til byggeriet af den nuværende kirke.
- Stjernepladsen (15 % af stemmerne). Forslaget blev motiveret med, at lyskunstværket Valbystjerne blev sat op i Folehaven november 2021 og nu skal sættes op i det kommende orangeri.
Forvaltningen har spurgt Stednavneudvalget (Kulturministeriet) om, hvorvidt de fire navne kan anvendes som stednavn for området. Alle fire forslag kan anvendes, da de følger retskrivningen.
Høring
Forvaltningen har vurderet, at fastsættelse af et byrumsnavn ikke er en afgørelse omfattet af partshøringsregler i særlovgivning eller forvaltningslovens almindelige regler om partshøring. Det har ingen adressemæssige konsekvenser for borgere eller virksomheder og skulle navngivningen i høring, ville høringsparten være grundejeren, som er Københavns Kommune, samt det stedlige lokaludvalg (Valby Lokaludvalg), som har indsendt kommentar til forvaltningen om deres holdning til navngivning af pladsen i forbindelse med anlægssagen af byrummet. Lokaludvalget bakker op om navnet Magrethehaven (bilag 3).
Vælger Teknik- og Miljøudvalget et andet navn end Margrethehaven, vil forvaltningen anbefale, at forslaget sendes i en egentlig høring.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at
- vælge et andet navn end Margrethehaven blandt de fire navneforslag.
- vælge et andet navn end de fire foreslåede navne.
- vælge ikke at navngive byrummet ved Folehaven i Valby.
Som nævnt er navngivning med et stednavn ikke omfattet af adresselovgivningen og her har det ingen adressemæssige konsekvenser for borgere eller virksomheder. Forvaltningen er derfor ikke lovmæssigt forpligtet til at foretage partshøring. Såfremt Teknik- og Miljøudvalget vælger et andet navn end Margrethehaven, anbefaler forvaltningen, at navnet sendes i høring inden vedtagelse.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget godkender indstillingen, vil det unavngivne område ved Folehaven i Valby blive navngivet ”Margrethehaven”.
Line Barfod
Forperson for Vejnavnenævnet