Projekt Istedgade, etape 3
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af midler til anlæg af Istedgadeprojektets etape 3 - strækningen mellem Gasværksvej og Flensborggade.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 21. juni 2010 et projektforslag for omlægning af hele Istedgade på strækningen mellem Reventlowsgade og Enghave Plads ved Flensborggade (over 3 etaper) samt strækningen Enghave Plads fra Flensborggade til Enghavevej (4. etape). Hensigten med projektet er at forbedre forholdene for cyklister og fodgængere i Istedgade.
Borgerrepræsentationen skal godkende, at der frigives midler til anlæggelsen af projektets 3. etape.
Løsning
Den oprindelige idé for Istedgadeprojektet havde til formål gennem etablering af blandt andet cykelstier at skabe trygge forhold for cyklister. Forvaltningen har med baggrund i en række undersøgelser og i samarbejde med en række lokale interessenter, heriblandt Vesterbro Lokaludvalg, vurderet, at der gennem etablering af cykelstier ikke vil kunne opnås den ønskede tryghed på projektstrækningen.
Det har været et stærkt ønske, at man ved at reducere den gennemkørende trafik, udvide fortovsarealerne, forbedre belysningen mv. vil skabe tryggere forhold for alle, der færdes i Istedgade. Forvaltningen udarbejdede på den baggrund det foreliggende projektforslag, som blev politisk godkendt.
Istedgade-projektet er inddelt i fire etaper:
- etape 1 strækker sig fra Reventlowsgade til Helgolandsgade
- etape 2 strækker sig fra Helgolandsgade til Gasværksvej
- etape 3 strækker sig fra Gasværksvej til Flensborggade
- etape 4 strækningen Enghave Plads fra Flensborggade til Enghavevej
Anlæg af etape 1 og etape 2 blev gennemført efteråret 2013 med undtagelse af enkelte mindre arbejder, der grundet vinteren er udskudt til foråret 2014.
Forvaltningen indstiller, at midlerne, som blev afsat i forbindelse med overførselssagen 2012/2013 ”Fremgang i fællesskab” (Investeringspakke 13) (Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Liberal Alliance) til gennemførelse af etape 3 frigives, så 3. etape kan anlægges.
I overensstemmelse med projektforslaget etableres Istedgade i etape 3 med trafikdæmpende vejprofil bestående af hævede flader, cykelbane på relevante delstrækninger, busstoppesteder i køresporene, p-lommer og optimeret lokal indretning med sidevejstilslutninger, der bidrager til tryghed for de bløde trafikanter i form af minibyrum i gadeprofilet, jf. bilag 3. Dette er i overensstemmelse med principperne i etape 1 og 2, og giver Istedgade samlet en visuel og funktionel genkendelighed, der også med belysningen kan bidrage til trygheden i gaden.
Gennem en realisering af projektforslaget vil Istedgade ændre karakter fra at være en stærkt trafikeret fysisk barriere til en gade, der binder indre Vesterbro sammen.
Klimatilpasning og skybrudssikring
Projektet har været screenet i forhold til, hvorvidt det var muligt at tilføre klima- og skybrudssikrende tiltag indenfor projektets økonomi.
Med klimatilpasning menes tiltag, der skal imødegå de øgede nedbørsmængder, som følger af forventede klimaforandringer. Tilpasningen sker i forhold til nedbør, som statistisk kan forventes én gang hvert 10. år. Med skybrudssikring menes tiltag til at imødegå ekstreme regnhændelser. Hændelser, hvis hyppighed statistisk forventes at være mindre end én gang hvert 10. år - som vurderingsforudsætning anvendes en 100 års regn.
Det er vurderet, at en klimatilpasning og skybrudssikring vil belaste projektets økonomi med op til 15 til 20 mio. kr. Samtidig vil det forudsætte, at der etableres en forbindelse fra Gasværksvej til recipienten.
En egentlig skybrudssikring af Istedgade vil kunne gennemføres på et senere tidspunkt uden at det vil medføre en større omlægning af Istedgade.
Det er på den baggrund valgt kun at gennemføre mindre klimatilpasninger såsom hævede kantsten og hævede flader, hvorved der etableres magasiner, der tilbageholder overfladevand.
Parkering (se bilag 4 – P-redegørelse, Istedgade etape 3)
Teknik- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 21. juni 2010 ved behandling af projektforslaget for hele Istedgade, at der nedlægges i alt 145 parkeringspladser. Teknik- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 29. april 2013 nedlæggelse af yderligere 3 parkeringspladser.
I forbindelse med anlæg af etape 1 og 2 blev der nedlagt i alt 36 p-pladser i grøn zone. Istedgade etape 1 og 2 har finansieret oprettelse af 12 erstatningspladser. Provenutabet for de 21 pladser er finansieret gennem Budget 2011 (Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Radikal Venstre, Det Konservative Folkeparti), medens provenutabet for de resterende 3 er finansieret gennem p-puljen der blev oprettet i forbindelse med ”Overførselssagen 2011 – 2012”.
Projektforslag vil medføre nedlæggelse af i alt 102 parkeringspladser for etape 3 i blå zone.
Der er ifølge p-aftalen krav om etablering af erstatningsparkeringspladser ved nedlæggelse af parkeringspladser i blå zone. I forbindelse med godkendelsen af det samlede projektforslag for Istedgade på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. juni 2010 blev der udpeget erstatningspladser for kommende nedlæggelser af parkeringspladser som følge af gennemførelsen af den samlede omdannelse, jf. Istedgadeprojektet.
De 102 erstatningspladser er anlagt mellem 2010 og 2012 i blå zone, jf. oversigt i bilag 4.
Projektet for Istedgade har dermed samlet resulteret i nedlæggelse af 138 p-pladser, hvoraf der er oprettet 114 erstatningspladser og finansieret 24 p-pladser.
Det samlede projektforslag for Istedgade inkluderer en etape 4. For at gennemføre denne etape, vil det være nødvendigt at nedlægge 10 p-pladser. De p-nedlæggelser, der udestår (i forhold til de samlede 148), skal anvendes i forbindelse med realisering af etape 4 - såfremt denne besluttes politisk. Alternativt kan de indgå i forbindelse med andre anlægsprojekter på Vesterbro, fx i projekterne nævnt i bilag 4 under ”Andre projekter i området”.
Økonomi
Til gennemførelse af Istedgade etape 3 er der i overførselssagen, ”Fremgang i Fællesskab - investeringspakke 13” (Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre, Liberal Alliance) afsat 29,9 mio. kr. (2013 p/l) til anlæg i perioden 2013-2015. Fordelt med 2,0 mio. kr. i 2013, 16,8 mio. kr. i 2014 og 11,1 mio. kr. i 2015.
Ud over de 2 mio. kr., som blev stjernemarkeret med vedtagelsen af ”Overførselssag 2012-2013” (BR 23/5 2013), er der også frigivet 1,5 mio. kr. af de i alt 29,9 mio. kr., som blev afsat i ”Overførselssagen 2012-2013. De 1,5 mio. kr. blev frigivet i forbindelse med indstillingen ”Istedgade, frigivelse af anlægsmidler til etape 2” (BR 6/6 2013). Der mangler således at blive frigivet 26,4 mio. kr. (2013 p/l). De 26,4 mio. kr. svarer til 26,8 mio. kr. i 2014 p/l.
De 26,8 mio. kr. (2014 p/l) forventes anvendt til ekstern rådgivning, internt lønforbrug og anlæg, jf. Tabel 1:
Tabel 1: Udgifter til ekstern rådgivning, internt lønforbrug og anlæg
1.000 kr. (2013 p/l) |
2014 |
2015 |
I alt |
|
Ekstern rådgivning |
1.200 |
200 |
1.400 |
|
Internt lønforbrug |
450 |
350 |
800 |
|
Anlæg af projektet |
8.400 |
16.200 |
24.600 |
|
I alt |
10.050 |
16.750 |
26.800 |
Det forventes, at anlægsprojektet kun vil påvirke Teknik- og Miljøforvaltningens driftsøkonomi marginalt.
Videre proces
Det forventes, at anlægsarbejdet vil vare fra medio juni 2014 til årsskiftet 2015/2016.
Af hensyn til Metro-arbejderne på Enghave Plads strækker etape 3 af Istedgade sig kun frem til Enghave Plads.
Når Metro-arbejderne er så langt fremskredne, at det vil være muligt at anlægge en eventuel etape 4 mellem Enghave Plads og Enghavevej vil forvaltningen fremlægge et forslag om budgetmæssig dækning af dette.
Såfremt en 4. etape godkendes politisk, vil detailprojekteringen af denne blive vurderet i forhold til den kommende omdannelse af Enghaveparken.
Pernille Andersen
/ Anders Møller
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 28. april 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod to. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A, Ø og F.
Imod stemte: C og V.
Undlod at stemme: I.
C og V afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er uhensigtsmæssigt at nedlægge yderligere 102 parkeringspladser, når belægningsprocenten i forvejen mange steder er mellem 97 og 107.”
I afgav følgende protokolbemærkning:
”Liberal Alliance forudsætter, at der allerede er oprettet det korrekte antal erstatningsparkeringspladser.”