Genopretning af byens broer
Borgerrepræsentationen skal godkende, at tidligere bevilgede midler til genopretning af byens broer omdisponeres til én samlet pakke.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,- at tidligere bevilgede midler på i alt 176,0 mio. kr. (2014 p/l), fordelt på 4 brobevillinger, omdisponeres til én samlet pakke, som indeholder en prioriteret liste, efter hvilken broerne genoprettes.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen har indenfor Genopretningsprogrammet ”Et løft til vejene” indtil videre afsat bevillinger til brorenoveringer på i alt 176,0 mio. kr. (2014 p/l) fordelt på 4 forskellige bevillinger. Se bilag 1 for gennemgang heraf. Da København ikke har renoveret broer de seneste 30-40 år, er både forvaltningen og vores rådgivere i færd med at opbygge erfaring hermed. En afgørende erkendelse er, at de prismodeller der ligger til grund for de første 3 bevillinger, ikke har indeholdt de risikotillæg, som genopretning af broer i København kræver.
For at kunne håndtere de risici og uforudseelige udgifter der er forbundet med budgettering af genopretning af broer og sikre hurtigere eksekvering, foreslås de hidtil bevilgede midler til genopretning af broer lagt sammen til én pakke og anvendt i en prioriteret rækkefølge.
De 4 bevillinger udgør en del af det samlede genopretningsbehov på broområdet, som beskrevet i genopretningsprogrammet for infrastrukturen i København: ”Et løft til vejene”. Heraf fremgår, at det resterende finansieringsbehov på broområdet er yderligere 443 mio. kr. til genopretning af i alt 55 broer og bygværker. Dette beløb er et nettobeløb, der ikke indeholder tillæg til håndtering af førnævnte risici, som forvaltningen i takt med erfaringstilegnelsen via genopretningseksekveringen arbejder på at kapitalisere.
Se bilag 2 side 4 for yderligere information om finansieringsbehovet for genopretning af vejområdet.
Løsning
Forvaltningen indstiller, at de hidtil bevilgede midler til genopretning af broer samles i én pakke og anvendes i prioriteret rækkefølge. Med én pakke opnås større fleksibilitet i forhold til, at de for genopretning af broer mange ubekendte faktorer, gør det yderst vanskeligt at budgettere de forventede udgifter til enkelte broer. En samlet pakke giver derfor mulighed for at kunne håndtere de tilfælde, hvor der er forekommet en under- eller overbudgettering.
Derved skabes samtidig bedre rammer for, at Teknik- og Miljøforvaltningen kan sikre overholdelse af det samlede anlægsbudget.
Det forventes, at den større fleksibilitet medfører, at genopretningen af broerne kan gennemføres mere effektivt, da forvaltningen har mulighed for at eksekvere på flere broer samtidig, og i højere grad kan udnytte indbyrdes afhængigheder og således undgå unødige gener for borgere, særligt fremkommeligheden i byen. Forvaltningen vil i forhold til prioritering, planlægning og eksekvering af brorenoveringsarbejdet få mulighed for bedre sikring af fremkommeligheden.
I de budgetindspil der har dannet grundlag for de 4 bevillinger, er broerne prioriteret i forhold til tilstand og skadesudvikling. De hidtil afsatte bevillinger udgør i alt 176,0 mio. kr. (2014 p/l) fordelt som følger:
- 1. brobevilling: 69,7 mio. kr. ved Fremrykning af TMU anlægsramme 2016 (Udskiftning af Emdrupvejbroen og renovering af syv bygværker, senere ændret til 4 broer og forundersøgelser (Genopretning af Bygningsværker, BR 10.10 2013, punkt 22)).
- 2. brobevilling: 8,7 mio. kr. ved hhv. 6,4 mio. kr. fra Overførselssagen 2012-13 og hhv. 2,3 mio. kr. ved omdisponering af 1. brobevilling (Genopretning af Bygningsværker, BR 10.10 2013)
- 3. brobevilling: 9,2 mio. kr. ved Budget 2014 (BR 03.10.2013 Genopretning af Slotsherrens bro).
- 4. brobevilling: 88,4 mio. kr. ved Fremrykning af TMU anlægsramme 2017 (BR 06.02.2014 Genopretning af broer).
Forvaltningen foreslår, at broerne fra de nævnte bevillinger samles og prioriteres som følger:
- Stormbroen
- Husum bro (sti- og gangforbindelse over S-banen)
- Slotsherrens bro
- Christian IV’s bro
- Bro for Frederiksborgvej over Fæstningsgraven
- Bro for Rovsinggade over Lersø Park Allé
- Bro for Mørkhøjvej over Fæstningsgraven
- Broanlæg og støttemur ved Kalvebod Brygge
- Langebro (delreparationer)
- Forundersøgelser (dispositionsforslag)
Omdisponering af brobevillingerne til én samlet pakke får ikke konsekvenser for den udmeldte overordnede tidsplan, dvs. at samtlige broer på den prioriterede liste er genoprettet inden udgangen af 2016. Omdisponeringen medfører ej heller ændringer i de beslutninger, der er truffet om renovering af broer. Beslutningen fra 4. brobevilling om, at der kan udføres flere eller færre delreparationer på Langebro afhængigt af, hvor mange midler der er tilbage efter de højere prioritere bygværker, fastholdes. Med denne omdisponering anvendes der imidlertid ikke nødvendigvis 5,6 mio. kr. til forundersøgelser, som det blev besluttet i forbindelse med 1. brobevilling.
Teknik- og Miljøforvaltningen har gennem eksekveringen af 1. brobevilling erfaret, at renovering af broer, som kommunen ikke har arbejdet på i 30-40 år, er forbundet med så mange ukendte faktorer, at det er vanskeligt at budgettere genopretningsudgiften for de enkelte broer. Dette har i flere tilfælde afstedkommet underbudgettering.
Forvaltningen har i forlængelse heraf udviklet en revideret budgetteringsmodel, der sikrer en mere robust budgetlægning. Modellen tager højde for de mange ukendte faktorer, der først bliver kendte, når reparationsarbejderne påbegyndes, fx. omfanget af skader på beton og armering og ledninger i vejkassen, der skal omlægges
På baggrund af det aktuelle erfaringsgrundlag er det forventningen, at de mange risici, som brorenoveringer er forbundet med også fremadrettet vil resultere i under- eller overbudgettering. Med den reviderede budgetteringsmodel forventes det imidlertid at være i mindre omfang end tidligere.
Forvaltningen har i forbindelse med Borgerrepræsentationens godkendelse af både 3. og 4. brobevilling fremhævet, at de budgetterede udgifter til genopretning af broer er behæftet med betydelig usikkerhed. Denne usikkerhed er konkret kommet til udtryk i forbindelse med modtagelse af tilbud på renoveringsarbejdet i 1. brobevilling, hvilket har resulteret i et akut finansieringsbehov på 9 mio. kr. På baggrund heraf har forvaltningen ikke indgået entrepriseaftale om genopretning af Stormbroen.
Der er indgået aftale på de øvrige 3 broer i bevillingen (Emdrupvej, Klædemålet og Ryvangs Allé).
Da forvaltningen har anvendt en betydelig mere robust budgetlægning for de broer, der indgår i 4. brobevilling, er det forventningen, at budgetoverskridelserne for broerne i 1. brobevilling vil kunne håndteres inden for det samlede budget for alle 4 brobevillinger. På denne måde vil Teknik- og Miljøforvaltningen være bedre i stand til at håndtere underbudgetteringer på tidligere bevillinger.
Denne omdisponering fastholder beslutningen fra 4. brobevilling om, at skulle budgettet mod forventning være utilstrækkeligt, er de indstillede broer oplistet i prioriteret rækkefølge, således at midler fra de lavest prioriterede broer på listen indenfor budgetrammen vil kunne anvendes til højere prioriterede broer. Dermed fastholdes princippet om, at der i så fald vil ske færre delreparationer på Langebro og færre dispositionsforslag.
Hvis der omvendt skulle vise sig at være uforbrugte midler fra genopretningen af de højst prioriterede broer, kan disse anvendes til en videre reparation af Langebro samt udarbejdelse af dispositionsforslag til broer, der indgår i kommende budgetindspil. Videre reparation af Langebro vil i givet fald blive anvendt til de mange registrerede skader på murværk, rækværker og til fugtsikring samt udskiftning af fuger, der i samlede omkostninger ligger udover det i budgettet afsatte beløb.
Økonomi
Denne indstilling indeholder alene anbefaling af omdisponering af allerede bevilgede midler med henblik på at håndtere de store risici, der er forbundet med genopretning af broer i København.
Tabel 1: Budgettet til den samlede bropakke (mio. kr. i 2014 p/l)
1.brobevilling |
69,7 |
2.brobevilling |
8,7 |
3.brobevilling |
9,2 |
4.brobevilling |
88,4 |
Samlet bropakke |
*I alt 176,0 |
*Der er heraf forbrugt samt disponeret midler for i alt ca. 63 mio. kr. til indgåelse af entrepriseaftaler på tre broer i 1. brobevilling – Emdrupvej, Klædemålet og Ryvangs Allé.
Videre proces
Efter Borgerrepræsentationens godkendelse fortsætter Teknik- og Miljøforvaltningen renovering af de broer, der indtil videre er givet bevilling til. I takt med at der er indhentet tilbud på flere af broerne, kan delreparationer af Langebro samt forundersøgelser igangsættes, eftersom budgetusikkerheden med de indhentede tilbud løbende mindskes. Ved fremtidige budgetindspil vil forvaltningen anvende samme fremgangsmåde, hvor renoveringer af byens broer og andre bygværker sker efter en prioriteret liste, der løbende opdateres i forbindelse med de løbende budgetforhandlinger.
Forvaltningen vil med brug af denne fremgangsmåde både i eksisterende og fremtidige bevillinger løbende informere udvalget om fremdriften i eksekveringen i forhold til tid og økonomi. Med henblik på at dokumentere, at bevillinger anvendes effektivt og økonomisk optimalt, vil forvaltningen sikre en tæt eksekveringsopfølgning, hvor benchmarking i videst muligt omfang bringes i anvendelse.
Pernille Andersen
/Anders Møller
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 28. april 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.