Mødedato: 28.04.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af byggeri ved Nuuk Plads

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte forslag til nyt byggeri ved Nuuks Plads med henblik på tidlige tilkendegivelser om projektets videre udvikling.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalgetat

1. Teknik- og Miljøudvalget drøfter scenarier for nyt byggeri ved Nuuks Plads, jf. vedlagte bilag 1, som grundejer skal videreudvikle i samarbejde med forvaltningen med henblik på at fremlægge en startredegørelse ultimo 2014.

Problemstilling

Landsarkivet er fraflyttet bygningerne ved Nuuks Plads, og der er behov for nye funktioner til bebyggelsen. Udvikleren af ejendommen ønsker at tilføre området en markant bebyggelse, og derved skabe et vartegn for den nye metroplads og området ved Nørrebro Park. Dette vil kræve en ny lokalplan samt ændring af kommuneplanrammen.

For ikke at skabe byggepladsgener i længere tid end nødvendigt, er det ønskeligt, at et byggeri så vidt det er teknisk muligt gennemføres samtidig med metrobyggeriet. Det betyder, at en proces for områdets udvikling bør igangsættes, så der foreligger et byggeretsgivende plangrundlag ultimo 2015.

Forvaltningen ønsker udvalgets synspunkter på projektet på dette tidlige tidspunkt med henblik på at kunne vurdere, om et projekt med højt byggeri på Indre Nørrebro skal fremmes.

Løsning

Bygningerne på Nuuks Plads, der tidligere rummede landsarkivet, har behov for væsentlige bygningsændringer for at kunne få en ny anvendelse. I forbindelse med åbning af den nye metrostation foreslås det at skabe en markant bebyggelse, der vil være med til at forstærke og understrege områdets identitet. Udvikleren af ejendommen har med Metroselskabet drøftet muligheden for at bebygge området, mens der anlægges metro. Efter det oplyste vurderer Metroselskabet, at dette er muligt. 

Ejendommen og de eksisterende bygninger
Ejendommen har et grundareal på 5.671 m² og den nuværende bebyggelse har et samlet areal på ca. 7.500 m² svarende til en bebyggelsesprocent på godt 130. Den eksisterende bebyggelse omfatter en oprindelig arkivbygning fra 1893, tegnet af arkitekt Martin Nyrop, der fremstår udvendigt velbevaret. I 1963 blev der opført en skiferbeklædt bygning tegnet af Nils Koppel som en moderne pendant til den oprindelige arkivbygning. Imellem de to arkivbygninger blev der ligeledes i 1963 opført en lav mellembygning til publikumsfaciliteter.

Den oprindelige arkivbygning, tegnet af Nyrop, er i SAVE-registreringen vurderet til bevaringsværdi 2 (bevaringsværdierne er mellem 1-9, hvor 1 er højest) og er væsentlig at bevare. Mellembygningen må vurderes til ikke at have selvstændig bevaringsværdi. Koppels arkivbygning er vanskelig at genanvende på grund af en meget lukket bygningskrop og en lav rumhøjde på 2,4 m, og foreslås derfor i et af de nedenfor nævnte scenarier evt. genanvendt til parkeringshus.

Forslag til bebyggelse
Udvikleren af ejendommen har fået udarbejdet en række scenarier for, hvordan en bebyggelse på området kan udformes. Udvikleren har af disse udvalgt to scenarier, som udvalget her præsenteres for. Forslagene tager udgangspunkt i det eksisterende bygningsanlægs disponering med de to længebygninger, der skaber rammen om en plads.

Det foreslås at bevare Nyrops længe og i stedet for den lave mellembygning at opføre en tårnbygning, der skal fungere som bindeled mellem to længebygninger, hvoraf den ene er Nyrops bygning og den anden er enten Koppels bygning transformeret til f.eks. et parkeringshus eller en ny længe, der erstatter denne.

Idéen om en tårnbygning underbygges med, at der historisk har været og er en række tårnmotiver i bydelen. Der peges på Rutanas ca. 40 m høje silotårn i Nannasgade, der blev nedrevet i 1985, telefonhusets slanke tårn på godt 100 m ved Borups Allé og det nye Panumtårn på 75 m.

Scenarier
De to scenarier vises i bilagsmaterialet i tre udgaver med forskellige højder på tårnet og derved bebyggelsesprocenter på henholdsvis ca. 180, ca. 210 og ca. 250, med en samlet bebyggelse på hhv. ca. 10.000 m² /ca. 12.000 m² /ca. 14.000 m². Bygningerne foreslås anvendt til boliger i tårnbygningen og til erhverv i Nyrops bygning samt i stueetagen af den øvrige bebyggelse.

Scenarie 1: Scenariet viser Nyrops bygning, en enkeltstående tårnbygning og en ny længebygning, som erstatter Koppels bygning, dog med en smallere bygningsdybde (12 m), der gør den velegnet til boligindretning.  Tårnet vises som et rundt tårn med diameter på 16-18 m, men kan også være kvadratisk i grundplan. Tårnet kan have bygningshøjder på ca. 50 m, ca. 65 m og ca. 90 m. svarende til et etageantal på 15-16, 20-21 eller 28-29

Scenarie 2: Er i princippet det samme som ovenstående, men med en lav plint, der forbinder de to længebygninger og tårnet. Plinten foreslås indrettet og inddraget i sammenhæng med metroforpladsen, sådan at der med et trappeanlæg skabes adgang hen over plinten. Indvendigt foreslås plinten, der kan rumme ca. 2300 m², indrettet til f.eks. fødevaremarked. Koppels længe forventes i dette scenarie bevaret og indrettet til automatisk p-anlæg, der kan rumme op til 140 p-pladser. Rentabilitet for indretning af et sådant p-anlæg kræver nærmere analyse. Bygningshøjder vil ligge på ca. 24 m, 45 m og 66 m, svarende til etageantal på ca. 7-8, 14-15 eller 21-22.

Der foreslås desuden indrettet parkering i den eksisterende kælder under mellembygningen, som kan udvides. Det skal nærmere undersøges, bl.a. hvordan den indrettes så det ikke giver en konflikt med metrobyggeriet i byggeperioden og de fastsatte afstandsservitutter.

Øvrige forhold
Der er ikke i det foreliggende materiale redegjort nærmere for fri- og opholdsarealer. Dette vil blive vurderet i den videre proces.

De udarbejdede skyggediagrammer med timeintervaller viser, at et højt tårn med en diameter på 18 m og 21 etager ved jævndøgn 21.marts vil kaste skygge på beboelsesbygninger fortrinsvist mod nord/nordøst, dog kun kortvarigt svarende til knap en time. Ved sommersolhverv er skyggerne på omkringliggende boligkarréer yderst begrænsede.

Det forudsættes, at der udarbejdes vindanalyser, og at indretning af pladsen omkring tårnbygningen indrettes med henblik på at mindske evt. vindgener, og at tårnet ligeledes justeres og detaljeres sådan at vindgener minimeres.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

For at kunne udvikle ejendommen og opføre en bebyggelse inden udgangen af 2018, hvor metrostationen Nuuks Plads forventes åbnet, skal der foreligge et vedtaget plangrundlag i slutningen af 2015. Dette forudsætter, at planforslagene kan sendes i offentlig høring inden sommer 2015.

Det er forvaltningens vurdering, at en tidlig inddragelse af Nørrebro Lokaludvalg, hvor der træffes aftale om, hvordan borgerne inddrages, er hensigtsmæssig og bør ske i samarbejde med ejendomsudvikler. I den forbindelse bør det afklares, hvad der er rammen for borgerinddragelsen. Forvaltningen foreslår, at lokalområdets tidlige inddragelse især skal vedrøre indretning af pladsen samt omfanget af publikumsorienteret serviceerhverv i stueetager i Nyrops bygning.

Forvaltningen forventer derfor, at ejendomsudvikler og lokaludvalget afholder offentlige møder om projektet i løbet af sommeren 2014 med henblik på at konkretisere projektet, så der kan fremlægges en startredegørelse ultimo 2014. 

         Pernille Andersen

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 28. april 2014

Indstillingen blev drøftet.

Til top