Mødedato: 28.02.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Tildelingskriterier for pulje til borgerdrevne grønne bylivsgadeprojekter

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til kriterier for tildeling af støtte fra pulje til fremme af grønne bylivsgader i København.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen administrerer pulje til fremme af grønne bylivsgader efter kriterier som beskrevet i løsningsafsnittet og administrationsgrundlaget for puljen (bilag 2).

Problemstilling

I Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, Ø, B, F, V, O, Å, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Kåre Traberg Smidt) blev der afsat 10 mio. kr. fra 2022 til og med 2024 til en pulje til omdannelse af veje i den eksisterende by til grønne bylivsgader uden gennemkørende motortrafik.

Af udmøntning af Teknik- og Miljøudvalgets Budget 2022 (TMU 22. november 2021) fremgik det, at Teknik- og Miljøforvaltningen 1. kvartal 2022 fremlægger et administrationsgrundlag for fordeling af puljemidler for Teknik- og Miljøudvalget.

Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til kriterier for puljen til borgerdrevne grønne bylivsgadeprojekter som beskrevet i løsningsafsnittet og administrationsgrundlaget for puljen (bilag 2).

Løsning

Formål

Ifølge aftalen for Budget 2022 administreres puljen til fremme af borgerdrevne grønne bylivsgadeprojekter af Teknik- og Miljøforvaltningen. Med puljen tilskyndes københavnerne til at omskabe deres egne veje og gader til grønnere byrum og dermed skabe trygge bykvarterer med mødesteder og udearealer. Desuden skal puljen give flere københavnere adgang til et grønt byrum samt bidrage til, at der foretages færre bilture i København.

Konkret skal puljen skabe mulighed for, at der på udvalgte veje/gader kan nedlægges parkeringspladser til biler, etableres plantebede eller gadetræer, lukkes for indkørsel i én eller begge ender og etableres delebilspladser og cykelstativer.

Projekterne forventes typisk at finde sted på lokalgader, det vil sige boliggader, hvor biltrafikken skal foregå på lokalmiljøets præmisser og med størst mulig hensyntagen til fodgængere og cyklister. Det er dog muligt at søge puljemidler til alle typer af gader.

Ansvaret for at vedligeholde og drifte de nye bylivsgader skal på de private fællesveje placeres hos ansøger. På kommunale veje placeres ansvaret hos kommunen, så længe der er tale om almindelig drift af standardløsninger. Stiller et projekt særlige krav til drift, som ligger ud over, hvad kommunen kan påtage sig at drifte, vil ansøger selv stå for ansvaret for driften.

Administrationsgrundlag

Der vil blive mulighed for at ansøge om midler fra puljen i hele 2022. Ansøgninger om puljemidler behandles af Teknik- og Miljøforvaltningen. Forvaltningen har udarbejdet et administrationsgrundlag (bilag 2), der skal sikre en ensartet behandling af ansøgninger, og at tildeling af puljemidler sker inden for rammerne af gældende lovgivning og kommunalfuldmagten. Administrationsgrundlaget indeholder bl.a.:

  • beskrivelse af formål med puljen med udgangspunkt i Budget 2022 og denne indstilling
  • kriterier for tildeling af puljemidler og bedømmelsesudvalg, jf. uddybning herunder
  • beskrivelse af krav til ansøgningsmaterialet
  • beskrivelse af ansøgnings- og tildelingsproces
  • beskrivelse af proces for udbetaling af støtte

Kriterier for tildeling af midler i bylivspuljen

Der kan tildeles puljemidler op til 1,5 mio. kr. per projekt til alle projekter, der flugter med puljens formål, og som opfylder gældende lovgivning, herunder krav til blandt andet trafiksikkerhed, redningsveje, renovation og tilgængelighed. Der er ikke en nedre grænse for størrelse af projekt og tildeling af puljemidler. Endelig må ansøgte projekter ikke kollidere med eksisterende kommunale planer for en lokalitet eller et område, men kan eventuelt samtænkes hermed.

Tildelingen af midler skal bidrage til målsætningen om at omskabe veje og gader til grønnere byrum og dermed skabe trygge bykvarterer med mødesteder og udearealer. Puljemidlerne tildeles efter en konkret trafikal og arkitektonisk helhedsvurdering af den enkelte ansøgning.

Der lægges konkret vægt på:

  1. Etablering af grønne bede eller gadetræer
  2. Nedlæggelse af bilparkeringspladser
  3. Etablering af delebilspladser
  4. Lukning eller ensretning af vejen eller gaden
  5. Etablering af cykelstativer

Kommunikation, bedømmelse og evaluering

Forvaltningen udarbejder ansøgningsvejledning og ansøgningsskema, og bylivsgadepuljen vil blive kommunikeret bredt ud til københavnerne via de sociale medier, Københavns Kommunes hjemmeside, mm. Deadline for ansøgning er 1. september 2022. Hvis puljemidlerne ikke er opbrugt efter ansøgningsrunden i 2022, annonceres endnu en ansøgningsrunde i 2023.

Et bedømmelsesudvalg bestående af relevante fagpersoner i forvaltningen, herunder stadsarkitekten vil gennemse alle ansøgninger for, om de opfylder formålet med puljen, og sende alle relevante ansøgninger i 8 ugers høring hos lokaludvalg og berørte naboer. Derudover sendes alle ansøgninger i intern høring i forvaltningen for at afdække, om der er mulige synergieffekter til stede med igangværende eller planlagte projekter vedr. klima, affaldssorteringspunkter, delebilsordning, ladestanderplaceringer, biopuljeansøgninger, etc. Herefter vil bedømmelsesudvalget inddrage høringssvarene i den endelige anbefaling.

Forvaltningen forelægger en anbefalet prioritering af puljemidlerne og de konkret udvalgte projekter til politisk godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget primo 2023. Af denne indstilling vil det også fremgå, hvis der nedlægges parkeringspladser i betalingsområdet.

Det vurderes konkret i forbindelse med den videre sagsbehandling af de enkelte projekter, om projekterne skal yderligere politisk behandles, eksempelvis ved større trafikale forandringer såsom lukning eller ensretning af veje eller andre væsentlige ændringer af især de kommunale veje.

Der udbetales først refusion til ansøgerne, når projekterne er færdiganlagte og godkendt af forvaltningen.

Forvaltningen udarbejder en rapport til Teknik- og Miljøudvalget ultimo 2025. Rapporten viser i før- og efter-billeder, ord og tal bylivsgadepuljens effekt og udbredelse, bl.a. omfanget af veje og gader, der er blevet omdannet, etablering af grønne bede eller gadetræer, nedlæggelse af parkeringspladser, etablering af delebilspladser, lukning eller ensretning af vejen eller gaden, etablering af cykelstativer. Rapporten forelægges sammen med status på uddeling af midlerne for Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget til orientering.

Politisk handlerum

Det er muligt at beslutte eksempelvis en anden form for bedømmelsesmetode med eksempelvis en pointskala koblet til den konkrete vægtning, således at eksempelvis nedlæggelse af p-pladser kan vægtes højere end plantning af træer. Ligeledes kan der politisk besluttes et minimumbeløb og et andet maksimumsbeløb.

Det forelagte administrationsgrundlag for bylivsgadepuljen kan ikke ændres i forhold til de vedtagne principper i Budget 2022 om mulighederne for nedlæggelse parkeringspladser til biler, etablering af plantebede eller gadetræer, lukning for indkørsel i én eller begge ender og etablering af delebilspladser og cykelstativer. Derudover kan administrationsgrundlaget ikke sætte regler op for vejenes nye indretning, da vejlovgivningen er indrettet til at skulle foretage et konkret skøn, før enhver afgørelse.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Der er budgetteret med i alt 10 mio. kr. i anlægsmidler til uddeling som refusion for rådgivning, anlæg og privat drift af projekterne i 2024, samt 0,10 mio. kr. i 2022, 0,30 mio. kr. 2023, 0,43 mio. kr. i 2024 og 0,53 mio. kr. i 2025 og frem til vedligehold og afledt drift på de kommunale veje. De afsatte driftsmidler er placeret i puljen til afledt drift under Økonomiudvalget og vil blive overført til Teknik- og Miljøudvalget i takt med, at projekterne færdiggøres og det ekstra vedligeholdelsesbehov opstår.

Reglerne for statens modregning af kommunens parkeringsindtægter betyder, at mer-/mindre indtægter fra betalingsparkering som udgangspunkt skal afregnes med staten, og derfor ikke har finansiel betydning for Københavns Kommune. Mer/mindreindtægterne vil dog påvirke servicemåltallet med 1:1.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, igangsætter Teknik- og Miljøforvaltningen puljen til fremme af grønne bylivsgader. Herefter indstiller Teknik- og Miljøforvaltningen ultimo 2022 til Teknik- og Miljøudvalget, hvilke projekter der anbefales tildeling af støtte. Projekterne forventes ibrugtaget løbende frem til december 2025. Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget forventes at få forelagt status for tildelinger af puljemidler ultimo 2025.

 

Søren Wille

 

/Peter Højer

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. februar 2022

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til 1. at:

”dog således at projektet ikke må fjerne parkeringspladser.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 2 stemmer mod 9. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C

Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å.

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til 1. at:

”dog således at projektet ikke må lukke gader for bilkørsel.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 2 stemmer mod 9. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C

Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å.

Indstillingen blev godkendt med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, V, Ø og Å.

Imod stemte: C.

 

Det Konservative Folkeparti benyttede sig af deres standsningsret i medfør af Den Kommunale Styrelseslovs § 23. Sagen er derfor i sin helhed indbragt for Borgerrepræsentationen.
Til top