Anlægsregnskab for Stibro over Inderhavnen og nyt anlægsprojekt til udbedring af fejl og mangler ifm. åbningsfunktionen af Inderhavnsbroen
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til ét anlægsregnskab for ”Stibro over Inderhavnen”, herunder at mindreforbruget overføres til et nyt projekt til ”Udbedring af fejl og mangler i forbindelse med åbningsfunktionen af Inderhavnsbroen”.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at ét anlægsregnskab for én anlægsbevilling omhandlende ”Stibro over Inderhavnen” godkendes, jf. bilag 5.
- at mindreforbruget på 8,0 mio. kr. overføres og frigives til et nyt projekt på Teknik- og Miljøudvalgets hovedbevilling Ordinær anlæg til ”Udbedring af fejl og mangler i forbindelse med åbningsfunktionen af Inderhavnsbroen”, jf. økonomiafsnittet og de bevillingsmæssige konsekvenser (bilag 6).
Problemstilling
Af Københavns Kommunes Kasse- og Regnskabsregulativ fremgår det, at regnskaber for afsluttede anlægsprojekter skal forelægges fagudvalgene. I overensstemmelse hermed forelægger Teknik- og Miljøforvaltningen anlægsregnskabet omhandlende ”Stibro over Inderhavnen” for Teknik- og Miljøudvalget. Herefter forelægges anlægsregnskabet for Økonomiudvalget og efterfølgende Borgerrepræsentationen til godkendelse, jf. ny forretningsgang for aflæggelse af anlægsregnskaber. Herudover skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til, at mindreforbruget overføres og frigives til et nyt anlægsprojekt til udbedring af fejl og mangler på Inderhavnsbroen.
Forvaltningen arbejder på at nedbringe et større efterslæb på aflæggelse af anlægsregnskaber for allerede afsluttede anlægsprojekter. Dette anlægsregnskab er en del af nedbringelsen af dette efterslæb. Anlægsprojektet er ibrugtaget i perioden fra 2014 til 2016.
Løsning
Forvaltningen har udarbejdet ét anlægsregnskab for én bevilling, som omfatter anlægsprojektet ”Stibro over Inderhavnen’” og ligger på hovedbevillingen Ordinær anlæg. Anlægsprojektet omfatter foruden Inderhavnsbroen – fra Nyhavn til Christianshavn – også de to kanalbroer Trangravsbroen og Proviantbroen, samt stiforbindelserne til, fra og imellem broerne.
Tranggravsbroen og Proviantbroen blev begge ibrugtaget i 2014, mens Inderhavnsbroen blev ibrugtaget i 2016.
Anlægsprojektet har sit udgangspunkt tilbage i 2008, hvor Borgerrepræsentationen besluttede at bemyndige Teknik- og Miljøforvaltningen til at modtage A. P. Møller Fondens gavetilbud om broforbindelser i havnen med tilhørende anlæg.
Anlægsprojektet har været præget af entreprenørens konkurs, fejl, mangler, forsinkelser og juridiske tvister. Omvendt har den samlede broforbindelse tilført København en attraktiv gang- og cykelforbindelse, der i høj grad styrker sammenhængen på tværs af havnen og bidrager til at sikre flere trygge, oplevelsesrige og sikre cykelmuligheder. Hver dag anvender ca. 7.000 fodgængere Inderhavnsbroen, ca. 3.400 fodgængere Trangravsbroen og ca. 2.200 fodgængere Proviantbroen, mens antallet af cyklister er omkring 12.500 på Inderhavnsbroen, 12.300 på Trangravsbroen og 6.400 på Proviantbroen (tælling fra 2019).
Dette anlægsregnskab er udarbejdet med udgangspunkt i kommunens økonomisystem Kvantum, jf. retningslinjerne i den nye forretningsgang for aflæggelse af anlægsregnskaber. Da der er tale om et gammelt anlægsprojekt med posteringer i kommunens tidligere økonomisystemer KØR og Navision, er der enkelte, meget gamle bevillinger, som er vedtaget af Borgerrepræsentationen helt tilbage i 2008, og som forvaltningen ikke kan fremfinde tilstrækkelig dokumentation for i økonomisystemerne. Det betyder, at udgifts- og indtægtsrådighedsbeløbene opgjort i kommunens økonomisystemer er mindre end de af Borgerrepræsentationen godkendte udgifts- og indtægtsbevillinger. Det er dog forvaltningens vurdering, at dette ikke har væsentlig betydning for nettoresultatet, som er et mindreforbrug på ca. 8 mio. kr.
Anlægsregnskabet har en samletudgiftsbevilling på278,6 mio. kr. og en samlet indtægtsbevilling på 205,0 mio. kr., dvs. en samlet nettobevilling på 73,6 mio. kr., og udviser et samlet mindreforbrug på 8,0 mio. kr., som søges overført og frigivet til et nyt projekt til ”Udbedring af fejl og mangler i forbindelse med åbningsfunktionen af Inderhavnsbroen”, jf. tabel 1. Udbedringen vedrører bl.a. omfattende, kritiske fejl på skinner og hjulophæng (åbningsfunktionen), som er konstateret efter afleveringen. Det skal bemærkes, at forvaltningen løbende tog alle de nødvendige juridiske skridt for at minimere merudgifterne og stille entreprenør m.fl. til ansvar for fejl og mangler, og ydermere indførte forvaltningen adskillige syn og skøn i projektforløbet.
Tabel 1. Ordinær Anlæg, afvigelse (1.000 kr.)
Anlægsprojekt |
Afvigelse, udgifter* |
Afvigelse, indtægter** |
Afvigelse, netto |
Afvigelse overføres til/ tages fra |
Ét anlægsregnskab for Stibro over Inderhavnen |
-40.131 |
48.097 |
7.966 |
Nyt anlægsprojekt til ”Udbedring af fejl og mangler i forbindelse med åbningsfunktionen af Inderhavnsbroen” |
I alt |
-40.131 |
48.097 |
7.966 |
Nyt anlægsprojekt til ”Udbedring af fejl og mangler i forbindelse med åbningsfunktionen af Inderhavnsbroen” |
* Udgifter: Intet fortegn angiver færre udgifter end bevillingen, negativt fortegn flere udgifter.
** Indtægter: Intet fortegn angiver flere indtægter end bevillingen, negativt fortegn færre indtægter.
Anlægsregnskabet udviser samlet merudgifter for 40,1 mio. kr. bl.a. som følge af rådgivers konkurs og et usædvanligt omfang af rådgiverfejl og -mangler, og merindtægter for 48,1 mio. kr. bl.a. som følge af modtagelse af forsikring i forbindelse med rådgivers konkurs.
Det konkrete anlægsregnskab fremgår af bilag 5.
Forklaringer på ord og begreber i anlægsregnskaberne fremgår af bilag 2, retningslinjer for mer- og mindreforbrug fremgår af bilag 3, og et overblik over rådighedsbeløb, forbrug og afvigelse i anlægsregnskabet fremgår af bilag 4.
Politisk handlerum
Da anlægsregnskaber skal forelægges Borgerrepræsentationen, og anlægsprojektet i indstillingen er ibrugtaget og blot mangler aflæggelse af anlægsregnskab, indstiller forvaltningen, at Teknik- og Miljøudvalget oversender indstillingen til behandling i Økonomiudvalget og efterfølgende Borgerrepræsentationen. Derudover indstilles det, at mindreforbruget på 8,0 mio. kr. overføres og frigives til et nyt projekt til ”Udbedring af fejl og mangler i forbindelse med åbningsfunktionen af Inderhavnsbroen”. Det er kritisk at få disse fejl afhjulpet, da der i modsat fald er risiko for, at broen ikke kan åbne.
Økonomi
Anlægsregnskabet har en samlet nettobevilling på 73,6 mio. kr. (løbende priser) og viser et samlet mindreforbrug på 8,0 mio. kr., som søges overført og frigivet til et nyt anlægsprojekt til ”Udbedring af fejl og mangler i forbindelse med åbningsfunktionen af Inderhavnsbroen”. Projektet ligger på hovedbevillingen Ordinær Anlæg.
Da udgifterne til udbedringen af åbnefunktionen er større end mindreforbruget på 8,0 mio. kr., vil forvaltningen søge yderligere finansiering på ca. 17 mio. kr. i Overførselssagen 2021/22, da det er kritisk, at broens åbningsmekanisme udbedres.
Det skal bemærkes, at projektet har været indmeldt til Økonomiudvalgets risikoliste.
De bevillingsmæssige konsekvenser og frigivelsen fremgår af bilag 6.
Videre proces
Forvaltningen vil udarbejde et budgetnotat til Overførselssagen 2021/22 med henblik på at søge yderligere finansiering på ca. 17 mio. kr. til den nødvendige udbedring af Inderhavnsbroens åbnefunktion.
Når Borgerrepræsentationen har godkendt nærværende indstilling, vil det regnskabsaflagte anlægsprojekt blive taget ud af Teknik- og Miljøudvalgets samlede anlægsportefølje.
Forvaltningen arbejder på at nedbringe et efterslæb på aflæggelse af anlægsregnskaber og forventer at forelægge yderligere anlægsregnskaber for Teknik- og Miljøudvalget i løbet af 2022.
Søren Wille
/Thomas Højlt
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. februar 2022
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.