Mødedato: 28.02.2007, kl. 15:00

Deregulering af Byens Rum

Se alle bilag

Deregulering af Byens Rum

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 28. februar 2007

 

 

Sager til beslutning

 

13.      Deregulering af Byens Rum

 

TMU  86/2007  J.nr. 2150.0005/04

 

 

 

Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om principper for lempeligere retningslinier for udendørs musikarrangementer for at fremme mere udendørs liv i byen, specielt udendørs koncerter.

 

BESLUTNING

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at retningslinier for miljømæssige forholdsregler ved udendørs musikarrangementer i Københavns Kommune ændres med det formål at fremme kultur- og idrætsarrangementer i byen, herunder

a.       at antallet af mulige koncerter øges på en række af de spillesteder, der indgår i retningslinierne, jf. bilag 4,

b.      at retningsliniernes miljøvilkår om støj, spilletidspunkt, koncertvarighed mv. lempes væsentligt på de fleste spillesteder, på grund af en miljømæssig vurdering,

c.       at der udpeges nye spillesteder på Kay Fiskers Plads i Ørestad City og på Refshaleøen, hvor der ikke stilles vilkår i retningslinierne om støj, spilletidspunkt og koncertvarighed mv.,

d.      at der indarbejdes dispensationsmulighed i retningslinierne af hensyn til arrangementer, der har særlig interesse for kommunen,

2.      at de reviderede retningslinier forelægges til vedtagelse i Teknik- og Miljøudvalget primo 2007 med henblik på ikrafttrædelse inden sommer 2007 og evalueres af Teknik- og Miljøudvalget primo 2008.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2007

 

Morten Kabell (Ø) stillede ændringsforslag til første at punkt a om, at antallet af koncerter om året højest må være:

6 der ændres til 10 for Enghave Plads, og

      6 der ændres til 10 for Enghaveparken

samt at højeste støjniveau i omgivelserne for Enghave Plads ændres fra 60 til 70 d(B)A.

 

Ændringsforslaget tiltrådt.

 

Indstillingen med det tiltrådte ændringsforslag blev anbefalet.

 

Karin Storgaard (O) tog forbehold.

 

Karin Storgaard (O) afgav protokolbemærkning: "DF er af den opfattelse, at for Nyhavns vedkommende fastholdes antal af koncerter med de nuværende 10, idet en fordobling af antallet er i overkanten af, hvad Nyhavn kan bære. Der tages forbehold for Nicolaj Plads og Trianglen ved Fælledparken, idet der ligger steder med beboelse tæt på, og der tidligere har været klaget over støjen."

 

 

 

PROBLEMSTILLING

 

København skal styrkes som kreativ metropol ved at fremme udendørs kultur- og idrætsarrangementer. Bl.a. for at synliggøre de pladser og parker, der er bedst egnet som spillesteder til koncerter, er retningslinierne for miljømæssige forholdsregler ved udendørs musikarrangementer vedtaget med miljøvilkår for brug af spillestederne. For at imødekomme efterspørgslen efter attraktive pladser til afholdelse af udendørs koncerter skal Borgerrepræsentationen tage stilling til principielle forslag om at lempe miljøvilkårene på de fleste spillesteder. Efterfølgende skal forslagene indarbejdes i retningslinierne for udendørs musikarrangementer, der forelægges Teknik- og Miljøudvalget til vedtagelse.

 

LØSNING

 

København skal være international anerkendt so m en kreativ metropol. Det skal bl.a. ske ved at forbedre rammerne for de kreative erhverv og iværksætterne, samt ved at styrke brugen af byens rum til kultur- og idrætsarrangementer. Dette er visioner fra bl.a. København som kreativ by, Erhvervspolitisk strategi 2005-2008, Kommuneplan 2005 og den kulturpolitiske redegørelse.

 

Borgerrepræsentationen vedtog den 15. december 2005 (BR 744/05), at der i løbet af 2006 skulle udarbejdes en indstilling til Borgerrepræsentationen med konkrete forslag til deregulering.

 

Indstillingen "Deregulering af byens rum" blev oprindeligt behandlet i foråret 2006 i Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget samt Økonomiudvalget. Men sagen blev i Borgerrepræsentationens møde den 14. september 2006 (BR 423/06) tilbagevist til fornyet udvalgsbehandling, fordi udvalgene ved en fejl havde behandlet forskellige udgaver af bilag 4 til nærværende indstilling. Bilag 3 til nærværende indstilling redegør nærmere for den tidligere politiske behandling.

 

I indstillingen fremlægges forslag, der skal gøre det mere attraktivt at benytte kommunens pladser og parker som spillesteder til udendørs koncerter ved at lempe miljøvilkårene i retningslinierne for miljømæssige forholdsregler ved udendørs musikarrangementer.

 

Nogle af disse pladser er meget efterspurgte, og maksimal-antallet af koncerter bliver hurtigt opnået. For at imødekomme efterspørgslen efter attraktive pladser til afholdelse af udendørs koncerter foreslås det i de nye vilkår, at der kan holdes flere koncerter på de fleste spillesteder, herunder på de mest efterspurgte pladser.

 

De øvrige miljøvilkår i retningslinierne ændres efter konkrete vurderinger på de fleste spillesteder, så det bliver muligt at holde koncerter i længere tidsrum, med et senere sluttidspunkt og med lempede støjkrav.

 

Endelig foreslås det, at Kay Fiskers Plads i Ørestad City samt dele af Refshaleøen udpeges som områder, hvor der kan afholdes koncerter og andre musikarrangementer uden miljøvilkår i retningslinierne.

 

Bilag 4 indeholder et udkast til retningsliniernes miljøvilkår, dvs. støjniveauer, start- og sluttidstidspunkter, koncertvarighed og antal koncerter på de forskellige spillesteder. Retningslinierne omfatter kun de bedst egnede og mest efterspurgte spillesteder. Musikarrangører kan fortsat uhindret søge om afholdelse af koncerter på andre spillesteder.

 

I forslaget vil egentlige musikfestivaler, som f.eks. Havnefestivalen, være undtaget fra retningslinierne på samme måde, som det i dag allerede gælder for Jazzfestivalen, og det vil blive understreget, at retningslinierne kun omfatter koncerter, der medfører støj, som overstiger 60 dB(A). Støjniveau måles som normal virksomhedsstøj på facaden ved nærmeste beboelse.

 

Forslaget har været sendt i høring hos cirka 150 interessenter samt via kk.dk. Der indkom 22 høringssvar, som er sammenfattet i bilag 2. Dertil kommer, at der igennem tilblivelsesprocessen har været dialog med et betydeligt antal organisationer og interessenter.

 

ØKONOMI

 

De anførte forslag har ikke umiddelbart økonomiske konsekvenser.

 

VIDERE PROCES

 

Forudsat at Teknik- og Miljøudvalget godkender forslagene skal disse sendes i høring i Kultur- og Fritidsudvalget før sagen via Økonomiudvalget forelægges Borgerrepræsentationen. Efterfølgende skal forslagene indarbejdes i "Retningslinier for miljømæssige forholdsregler ved udendørs musikarrangementer i Københavns Kommune" og forelægges til endelig vedtagelse i Teknik- og Miljøudvalget inden sommer 2007.

 

BILAG

 

Vurderinger

Bilag 1: Vurdering af fordele og ulemper samt miljøvurdering.

Høring

Bilag 2: Sammenfatning af høringssvar vedr. indstilling Deregulering Byens Rum.

Politisk behandling

Bilag 3: Gennemgang af tidligere politisk behandling.

Øvrige bilag

Bilag 4: Udkast til ændringer i "Retningslinier for miljømæssige forholdsregler ved udendørs musikarrangementer i Københavns Kommune".

 

 

 

Claus Juhl                                                 Hjalte Aaberg



 

Til top