4. reperiodisering 2017
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at det forventede nettoforbrug på anlægsprojekterne i 2017, jf. bilag 1, medfører, at:
- bevillingen Byfornyelse anlæg opskrives med 16,1 mio. kr.
- bevillingen Ordinær anlæg nedskrives med 38,6 mio. kr.
- bevillingen Takstfinansieret anlæg nedskrives med 3,2 mio. kr.
- bevillingen Klima anlæg opskrives med 191,1 mio. kr. - at periodiseringen af anlægsrammen i årene 2017-2021 foretages som beskrevet i bilag 2.
- at de 14 anlægsregnskaber i bilag 6 og 7 godkendes. Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget, - at afrapporteringen på overskuds-/underskudsmodellen i bilag 8 tages til efterretning.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 26. november 2008, at periodiseringen af indtægter og udgifter i forvaltningens anlægsportefølje skal fremlægges for udvalget hvert kvartal. Teknik- og Miljøudvalgets besluttede den 21. november 2016 at oprette Teknik- og Miljøforvaltningens overskuds-/underskudsmodel, som skal fremlægges for udvalget hvert kvartal. Teknik- og Miljøudvalget skal med nærværende indstilling tage stilling til udvalgets anlægsramme, anlægsregnskaber og afrapportering for forvaltningens overskuds-/underskudsmodel.
Løsning
Med denne indstilling redegøres der for periodiseringen af indtægter og udgifter i anlægsporteføljen og de konsekvenser, det medfører i det samlede anlægsbudget. Redegørelsen sker på baggrund af fremdriften i projekterne og i overensstemmelse med bevillingsreglerne, så det sikres, at budgetterne er til rådighed i de år, de skal anvendes, og risikoen for merforbrug minimeres.
En opskrivning betyder, at der forventes flere udgifter eller færre indtægter. En nedskrivning betyder, at der forventes færre udgifter eller flere indtægter. Med op- og nedskrivningerne periodiseres beløbene enten til eller fra budgetåret 2017 og ud i overslagsårene, uden at dette har betydning projekternes samlede økonomi.
Forvaltningens anlægsprojekter er opdelt på fire hovedbevillinger: Byfornyelse anlæg, som er kommunalt finansieret med statslig medfinansiering, hvor kommunen ofte kun er støttegiver til fx bygningsfornyelser. Ordinær anlæg, som omfatter forvaltningens klassiske bygherreaktiviteter i byen og hovedsageligt er kommunalt finansieret. Takstfinansieret anlæg, som er projekter, der finansieres via takstmidler, fx på affald. Klima anlæg, som er klimatilpasningsprojekter med medfinansiering fra HOFOR, og hvor projekterne ofte udføres ofte i tilknytning til andre anlægsprojekter.
Ved 4. reperiodisering 2017 foretages følgende ændringer, som der korrigeres for i budgettet:
- Byfornyelse anlæg opskrives med netto 16,1 mio. kr. primært på grund af forhold, som forvaltningen ikke kontrollerer, fx statsstøtteændringer til projekter, hvor forvaltningen ikke er bygherre.
- Ordinær anlæg nedskrives med netto 38,6 mio. kr. Nedskrivningen skyldes korrektioner på otte projekter, jf. bilag 10., heriblandt besparelser på 10,8 mio. kr. fordelt på projekterne ”Englandsvej, genopretning B17”, ”Amager Boulevard, genopretning B17” og ”ITS – Grøn mobilitet”. Udgiftsbudgettet i 2017 er hermed på 776,0 mio. kr. I 4. sag om bevillingsmæssige ændringer (BR 14. december 2017) forventes 1,2 mio. kr. overført til Økonomiudvalget som følge af to budgetkorrektioner og derfor er forvaltningens prognose for året 774,8 mio. kr. I 2016 var udgifterne 863,2 mio. kr.
- Takstfinansieret anlæg nedskrives med netto 3,2 mio. kr. primært som følge af en udskydelse af anlægsarbejdet i projekt ”Genbrugsstation, Sydhavn”. Ibrugtagningsdatoen ændres dog ikke.
- Klima anlæg opskrives med netto 191,1 mio. kr. Baggrunden for opskrivningen er, at budgetterne for 2017 med indstillingen ”Bevillingsmæssige ændringer i 15 skybrudsprojekterer” (BR 12. oktober 2017) på grund af en indmeldingsfejl blev nedskrevet med 192,3 mio. kr., og opskrivningen i denne reperiodisering er dermed en korrektion. Efter korrektionen er der et forventet forbrug på 19,3 mio. kr.
Det korrigerede udgiftsbudget for anlægsrammen i 2017 udgør efter 4. reperiodisering i alt 1.253,9 mio. kr. Med fradrag af de 192,3 mio. kr. og den ovenfor nævnte overførsel til Økonomiudvalget ender det samlede udgiftsbudget på 1.060,4 mio. kr., hvilket svarer til forvaltningens forventning for året. I 2016 var det samlede forbrug på 1.148,3 mio. kr. Det lavere forbrug skyldes primært, at to udgiftstunge projekter, ”Fornyelse af gadebelysningen” og ”Stibro over Inderhavnen”, blev ibrugtaget i 2016.
Forvaltningen har udarbejdet en samlet oversigt over forvaltningens anlægsaktiviteter fra 2017-2021, jf. bilag 2, og en oversigt over de otte ordinære anlægsprojekter, hvor forvaltningen i forhold til korrigeret budget af 4. oktober 2017 har nedskrevet økonomien mest og forklaringerne på nedskrivningerne, jf. bilag 10.
Ibrugtagning af anlægsprojekter
I alt 102 af Teknik- og Miljøforvaltningens 432 aktive ikke-ibrugtagne projekter fremstår som ”røde”, fordi de er forsinket med mere end seks måneder, jf. bilag 3. Af de 102 røde projekter er 27 byfornyelsesprojekter, hvor forvaltningen som tilskudsgiver ikke kan påvirke eksekveringen. Forklaring på forsinkelsen i de 75 projekter, der ikke er byfornyelsesprojekter, fremgår af bilag 5.
Tabel 1. udvikling i antal røde projekter
|
Nuværende |
Det samlede antal projekter |
432 |
Antal røde projekter ved 3. reperiodisering 2017 |
102 |
Antal afsluttede røde projekter siden 3. reperiodisering 2017 |
12 |
Antal projekter der ikke længere er røde |
8 |
Antal nye røde projekter siden 3. reperiodisering 2017 |
20 |
Antal røde projekter ved 4. reperiodisering 2017 |
102 |
De 20 projekter, der er blevet røde siden 3. reperiodisering i 2017, er fire byfornyelsesprojekter, 13 ordinære anlægsprojekter og tre klimaprojekter. Forsinkelserne skyldes blandt andet leverandørforsinkelser, at et partnerskab bag projektprogrammet beslutter, at projektudviklingen skal udføres af en ekstern bygherrerådgiver, hvilket giver en længere indledende fase end forudsat, konkurs hos en underentreprenør, at en dispensation fra Vejdirektoratet er forsinket, og manglende godkendelse fra politiet, m.v., jf. bilag 5. Selvom antallet af røde projekter er det samme som ved 3. reperiodisering, er niveauet ikke tilfredsstillende. Forvaltningen gennemgår løbende anlægsporteføljen og har revideret ibrugtagningen på 56 igangværende projekter og annulleret tre projekter (BR 24. august 2017). Desuden arbejder forvaltningen aktivt med overskuds-/underskudsmodellen, der gør det muligt hurtigere at tilføre midler til anlægsprojekter med forventede merforbrug for dermed at sikre, at eksekveringen holdes i gang.
På nuværende tidspunkt forventes det, at 56 røde projekter bliver ibrugtaget i løbet af 2017, mens tallet var 51 i 2016 og 27 i 2015. Forvaltningen har udarbejdet en oversigt over igangværende projekters ibrugtagning fordelt på politiske beslutninger, jf. bilag 4.
Anlægsregnskaber
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at 14 anlægsregnskaber godkendes med et samlet mindreforbrug på netto 38,3 mio. kr., så projekterne kan regnskabsafsluttes, og der kan disponeres over mindreforbruget, jf. bilag 6 og 7. Blandt de 14 anlægsregnskaber er tre annullerede projekter: ”Grøndals Å – Genåbning”, ”CPVI – Grøndalsruten” og ”CP - CFA - Hareskovruten fra Nordvestpassagen” (BR 24. august 2017). Ud af mindreforbruget på 38,3 mio. kr. stammer 25,2 mio. kr. fra annullerede projekter og beløbet overføres til kommunekassen. 1,9 mio. kr. overføres til en reserve for parkeringsområdet, jf. indstillingen "Udmøntning af uforbrugte anlægsmidler fra tidligere p-aftaler” (BR 24. august 2017). De resterende 11,3 mio. kr. overføres til overskuds-/underskudsmodellen, jf. nedenfor.
I 3. reperiodisering blev der godkendt 10 anlægsregnskaber med et samlet merforbrug på netto 1,14 mio. kr. I oversigten over anlægsregnskaberne var der ved en fejl overset en postering på 0,13 mio. kr., og merforbruget var således reelt 1,27 mio. kr.
Alle overførelserne gennemføres og beløbet er først til rådighed med vedtagelse af indstilling om 1. sag om bevillingsmæssige ændringer, som forventes vedtaget i Borgerrepræsentationen medio 2018.
Overskuds-/underskudsmodellen
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 21. november 2016 at oprette en overskuds/-underskudsmodel, som opsamler mindreforbrug fra regnskabsafsluttede ordinære anlægsprojekter. Modellen bruges til at finansiere merudgifter på forvaltningens ordinære anlægsprojekter. Midlerne kan kun bruges til at dække merforbrug på besluttede projekter og kan ikke bruges til at finansiere udvidelser af eksisterende projekter eller opstart af nye projekter.
Modellen blev besluttet med en startkapital på 13,2 mio. kr., og efter de seneste bevægelser udgør modellen aktuelt 7,6 mio. kr. Med anlægsregnskaberne i 3. reperiodisering korrigeres modellen med 0,2 mio. kr., jf. bilag 8. Med godkendelse af de 14 anlægsregnskaber, jf. ovenfor i denne indstilling, forventes 11,3 mio. kr. at tilgå modellen, når indstilling om 1. sag om bevillingsmæssige ændringer 2018 vedtages medio 2018. Modellen vil herefter udgøre 18,7 mio. kr.
Udvidet rapportering
I forlængelse af temadrøftelsen om anlægsområdet på Teknik- og Miljøudvalgets budgetseminar 6.-7. marts 2017 fremlægger forvaltningen med bilag 9 en udvidet status på 9 udvalgte projekter.
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Teknik- og Miljøforvaltningens reperiodiserede anlægsoversigt indgår i Københavns Kommunes samlede anlægsoversigt, som behandles af Økonomiudvalget den 5. december 2017 og Borgerrepræsentationen den 14. december 2017, jf. cirkulære for budgetopfølgning 2017.
Pernille Andersen
/Jane Snog
Beslutning
Indstillingens 1.-3. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 4. at-punkt blev taget til efterretning.