Mødedato: 27.11.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Deltagelse i radonkampagne

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til kommunens deltagelse i radonkampagne, som Realdania gennemfører.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Københavns Kommune deltager i en radonkampagne, som Realdania gennemfører i perioden 2017-2019.

Problemstilling

Realdania har opfordret Københavns Kommune til at deltage i en radonkampagne, som Realdania har afsat 40 mio. kr. til i treårig periode fra 2017 til 2019. Kampagnen har til formål at sætte fokus på radon i boliger, og består at en oplysningskampagne, mulighed for at måle radon i eget hjem og et uddannelsestilbud til rådgiverbranchen.

Radonstråling fra undergrunden er skadelig, men kendskabet til radonniveauerne i København er begrænset. Kampagnen er derfor en god anledning til at få flere stikprøvemålinger og mere viden om problemets omfang. Samtidig kan borgernes vejledes om foranstaltninger mod radon.

Det skal bemærkes, at Økonomiudvalget den 7. november 2017 besluttede, at Københavns Ejendomme & Indkøb skal gennemføre målinger på relevante daginstitutioner. Der kan være synergieffekter ved at koordinere dette med Realdanias landsdækkende kampagne.

Løsning

Radon er en naturlig radioaktiv luftart fra undergrunden, som trænger ind i boliger gennem utætheder i fundamentet. Radon er den hyppigste årsag til lungekræft næst efter rygning. Hos børn øger radon risikoen for akut leukemi. Mængden af radon varierer landet over. Der er mest radon på Bornholm, Sjælland og øerne. Der er derfor stor forskel på hvor meget radon, der kan sive op i huset fra undergrunden. Det afhænger både af mængden i undergrunden og af konstruktionen af husets fundament. Personer er mest udsat i stueplan, tættest på undergrunden. Niveauerne er generelt højst om vinteren.

I 1998 blev der indført krav om radonsikring af nybyggeri. Kravene blev skærpet i 2010 og er reguleret i bygningsreglementet. Kommunen sikrer i byggesagsbehandlingen, at byggerier lever op til kravene i bygningsreglementet, herunder kravene til radonsikring i byggeriet. I den forbindelse udfører forvaltningen jævnligt oplysningskampagner inden for et givet ressortområde. I det aktuelle tilfælde kobler kommunen sig på en i forvejen kørende landsdækkende kampagne.

Radon i København

Radonforekomsten i Danmark blev undersøgt i 2001, hvor de forskellige dele af landet blev inddelt i fem klasser, alt efter hvor meget radon der er. Klasse 0 er den laveste risikoklasse og klasse 4 den højeste. Københavns Kommune er i klasse 2 set som gennemsnit. En nærmere analyse af målingerne viser, at der i København er et højt niveau af radon i 1-3 % af alle énfamiliehuse.

Forvaltningen er bekendt med, at 412 husstande i kommunen har fået målt radon. Der foreligger endelige resultater fra 301 målinger, hvoraf ca. 35 % har konstateret et middel niveau af radonstråling, hvor der anbefales lettere tiltag. I ca. 15 % af de 301 resultater er der konstateret et relativt højt niveau, hvor større tiltag er nødvendig for at reducere strålingsfaren. Langt de fleste tiltag ved radonforekomst kan afhjælpes ved lettere tiltag som eksempelvis udluftning eller tætning af sprækker i fundament. Det er ejers ansvar at sikre bygningen i fornødent omfang.

Det er uvist, hvor mange af kommunens egne bygninger, der er målt for radon.

Realdanias kampagne

Realdanias samarbejde med kommunerne består primært i at udarbejde og distribuere et e-boks-brev om radon til énfamiliehusstande. Det suppleres med en indsats over for lokale medier og lokal annoncering. Reladanias kommunepakke består af:

  • Følgebrev i e-boks til berørte husstande, som kommunen er afsender af
  • Pressemeddelelse (udarbejdes evt. af kommunen selv)
  • Q&A om radon, kampagnen
  • Deltagelse og organisering af borgermøde efter ønske
  • Hjemmesiden www.radonfrithjem.dk, hvor der ud over information om radon kan bestilles radonmålere. På hjemmesiden kan borgerne ligeledes finde information om, hvordan radonforekomst udbedres.

Kommunens rolle i kampagnen:

  • Trække liste over husstande – ca. 14.000, der er registreret som énfamiliehuse til fremsendelse af e-post
  • Pressemateriale
  • Besvarelse af henvendelser fra borgere
  • Evt. informationsmateriale i kundecentret i Njalsgade
  • Evt. information på kommunens hjemmeside.

Statens Byggeforskningsinstitut og Teknologisk Institut vil stå til rådighed under og efter kampagnen ved spørgsmål om radon fra borgerne.

Effekten af kampagnen vil, udover oplysning om faren ved radon, formentlig betyde, at et sted mellem 1.000-2.000 borgere i Københavns Kommune, som umiddelbart skønnes udsat for høj eller middel koncentration af radon, vil kunne få væsentlig nedsat strålingsrisiko ved en forebyggende indsats. Da niveauerne som nævnt er højst i vintermånederne, har det størst værdi at indlede kampagnen snarest, så målingerne hos borgerne kan foregå fra starten af 2018.

Økonomi

Teknik- og Miljøforvaltnings udgifter i forbindelse med kampagnen vurderes at være i størrelsesordenen 5.000-10.000 kr. til informationsmateriale, som afholdes inden for forvaltningens driftsbudget. Forvaltningens arbejdsindsats skønnes til højst 50 timer.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, orienterer Teknik- og Miljøforvaltningen Realdania, og bidrager til at sætte kampagnen i gang i Københavns Kommune.

 

Pernille Andersen

/Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. november 2017

Indstillingen blev godkendt.

Til top