Mødedato: 27.10.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Fremtidens Sølund - overordnede principper for det videre arbejde

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget skal godkende processen for det videre forløb for opførelsen af Fremtidens Sølund, herunder inddragelse af interessenter, arkitektkonkurrence og lokalplanproces. Endvidere skal samspillet mellem de forskellige funktioner i Fremtidens Sølund drøftes.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at processen for Fremtidens Sølund tilrettelægges med en arkitektkonkurrence og efterfølgende udarbejdelse af lokalplanforslag på baggrund af vinderprojektet.
  2. at der ikke udarbejdes en ny startredegørelse i lokalplanprocessen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

     3.  at de overordnede principper for de indre fysiske rammer på plejecentret samt plejecenterets
          integration med øvrige funktioner på Fremtidens Sølund drøftes.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget,

     4.  at inddragelsesprocessen i forhold til interessenter godkendes.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 18. september 2014 følgende omkring etableringen af Fremtidens Sølund:

  • Det eksisterende Sølund nedrives      
  • Der opføres et nyt bygningskompleks efter en ny arkitektkonkurrence, der indeholder ca. 70 % plejeboliger og ca. 30 % ungdomsboliger      
  • Der etableres et velfærdsteknologisk modelplejecenter med minimum 250 plejeboliger og tilhørende servicearealer    
  • 20 af ungdomsboligerne er til unge med Aspergers syndrom      
  • De nuværende plejehjemsbeboere i B-huset skal kunne flytte direkte over i nybyggeriet uden midlertidig genhusning     
  • Der opføres en ny daginstitution til erstatning for den eksisterende, med plads til fem grupper. Den nuværende daginstitution skal kunne flytte over i nybyggeriet uden midlertidig genhusning       
  • Der opføres 80 offentlige parkeringspladser samt ca. 83 byggelovsparkeringspladser   
  • I forbindelse med salget af Sølund til det almene boligselskab SAB er den maksimale bebyggelsesprocent for grunden fastlagt til 185 % svarende til i alt 37.271 etagekvadratmeter. Bebyggelsesprocenten fastlægges endeligt i Kommuneplan 2015.
I budget 2015 (A, B, F, O og Ø) (BR 2. oktober 2014) blev afsat 22,1 mio. kr. i finansposter og 84,3 mio. kr. i anlægsmidler til den fremtidige anvendelse af Sølund, herunder bl.a. til nedrivning af de eksisterende bygninger, gennemførsel af en ny arkitektkonkurrence og opførelse af ca. 70 % plejeboliger og ca. 30 % ungdomsboliger.  

På denne baggrund skal Teknik- og Miljøudvalget forholde sig til processen vedrørende arkitektkonkurrence og lokalplan, mens Sundheds- og Omsorgsudvalget skal drøfte de indre fysiske rammer for det nye plejecenter, herunder samspillet mellem plejecentret og de øvrige funktioner på Fremtidens Sølund. Endvidere skal udvalgene godkende forvaltningernes forslag til en proces, som er tilrettelagt med henblik på at sikre gode muligheder for inddragelse af beboere, medarbejdere, pårørende, ældreråd, lokaludvalg og naboer i området. 

Løsning

Lokalplanprocessen  

Forvaltningerne har vurderet flere modeller for den videre proces. Målet er, at der skal ligge et Skema A tilsagn om kommunal støtte med grundkapitalmidler til opførelse af boligerne og en endeligt vedtaget lokalplan senest med udgangen af 2016.

 

Forvaltningerne anbefaler en proces, hvor der først afholdes en arkitektkonkurrence om det nye Sølund og derefter udarbejdes lokalplan på baggrund af vinderprojektet. Konkurrenceprogrammet godkendes af Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget. Fordelen er, at der ikke, før konkurrencen er afgjort, er bindinger i en lokalplan, som der efterfølgende skal dispenseres fra, hvis vinderprojektet afviger fra disse.

Da der den 18. september 2014 er taget politisk beslutning om de grundlæggende principper for Fremtidens Sølund, og da konkurrenceprogrammet for det nye projekt vil blive forelagt udvalgene til godkendelse, vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at der ikke er behov for en startredegørelse. 

Byggeriets udformning og placering

Teknik- og Miljøforvaltningen har i april 2012 udarbejdet en egenartsanalyse af området omkring Sølund, som kan indgå som en del af rammen om arkitektkonkurrencen i forhold til byggeriets udformning og placering på grunden. Analysen viser, at området omkring Sølund er karakteriseret ved karrébebyggelser, og at bebyggelser ud mod søen generelt er placeret, så de følger søfronten/søbyggelinjen. Mod Læssøesgade er der i dag en afstand mellem bygningerne og Sølund på op til 30 meter. I den modsatte ende af grunden mod nordøst er der en afstand på ca. 20 meter, og her er de nærmeste bygninger kun i én etage. Det bemærkes, at det kommende byggeri har et volumen på ca. 37.500 m2, der medfører, at beboerne i den eksisterende nabobebyggelse i et vist omfang vil blive udsat for skygge- og udsigtsgener fra det nye byggeri, da det vil blive opført i 24 meter højde (5-6 etager). 

 

Spørgsmålet om principperne for bebyggelsens udformning afklares i forbindelse med udarbejdelsen af konkurrenceprogrammet. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler i den forbindelse, at der tages udgangspunkt i følgende principper:

  • At der arbejdes videre med en karrélignende struktur med bygningsvolumener, der tilpasses områdets nuværende karakter og bebyggelser. Fremtidens Sølund opføres i 5-6 etager og maksimalt 24 meter.
  • At ny bebyggelse placeres, så byggelinjen mod Ryesgade som hovedregel følger vejskellet.
  • I Læssøesgade skal byggelinjen i det nye projekt trækkes op til 15 meter tilbage, således at den som udgangspunkt følger facaden i den nuværende bygning på Sølund. Dette giver en afstand mellem bygningerne på op til ca. 30 meter. Det samme princip skal være gældende på den modsatte ende af grunden mod nordøst.   
  • I forbindelse med konkurrencen skal der gives bud på indretning af de store forarealer, så de bliver et aktiv for kvarteret og den nye bebyggelse. Der er mulighed for enkelte steder at trække bebyggelsen yderligere tilbage for at muliggøre små pladsdannelser.

Forvaltningen vurderer, at ovenstående placering af byggeriet vil sikre mulighed for at etablere et velfungerende plejecenter med velbelyste, skærmede gårdrum for plejecenterets beboere. En større afstand til de omliggende, eksisterende bebyggelser vil medføre en for sammenpresset bebyggelse med for små gårdmiljøer.

  

De indre fysiske rammer for plejecentret og sammenhæng mellem plejecenteret og øvrige funktioner  

Det nye plejecenter skal såvel indholds- som disponeringsmæssigt baseres på de politiske godkendte principper for fremtidens plejeboliger. Disse vil med fordel kunne realiseres inden for rammerne af en karrelignende bebyggelse, som vil understøtte en direkte horisontal sammenhæng mellem plejecenterets afdelinger samt mellem afdelinger og fælles centerfaciliteter, fx. multisal, træningsfaciliteter, cafe og øvrige servicefunktioner mv. Dette er af væsentlig betydning for beboerne, der herved - inden for enkle og overskuelige rammer – kan bevæge sig rundt i plejecenteret og anvende de forskellige tilbud. Endvidere understøttes en rationel drift af plejecenteret.

 

Udover den nærmere planlægning af ovenstående forhold vil Fremtidens Sølund indeholde såvel daginstitution som ungdomsboliger. Det fremtidige Sølund vil dermed rumme flere generationer og funktioner, hvilket giver mulighed for at skabe nye og unikke fællesskaber og relationer. Følgende elementer kunne i den sammenhæng indtænkes i byggeprojektet:

  • Hvordan og i hvilket omfang skal der sikres sammenhæng mellem plejecenter, daginstitution og ungdomsboliger, således at byggeriet på en og samme gang understøtter meningsfulde fællesskaber mellem forskellige generationer og samtidigt sikre tryghed for beboerne på plejecenteret. 
  • Skal der etableres yderligere boformer på det nye Sølund – eksempelvis seniorbofællesskab, således at byggeriet rummer et bredt udsnit af ældre og samtidig en nyere og efterspurgt boform?  
  • Skal der etableres arealer – udover plejecentrets servicearealer – der kan anvendes til fælles funktioner for byggeriets beboere og brugere (eksempelvis cafe og mødelokaler), og hvorledes skal det i givet fald finansieres?
  • I hvilket omfang skal Fremtidens Sølund integreres i lokalområdet? Skal der eksempelvis etableres mikrobutikker og offentlig cafe, og hvorledes skal det i givet fald finansieres? 

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter ovenstående temaer med henblik på at fastlægge de nærmere rammer for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens videre arbejde med byggeprojektet for Sølund.

 

Proces for inddragelse af interessenter  
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og SAB v/KAB (bygherre) har udarbejdet nedenstående forslag til en procesplan for etablering af Fremtidens Sølund, med fokus på inddragelse af interessenter, herunder beboere, brugere, pårørende og medarbejdere af hhv. plejecenter, ungdomsboliger og daginstitution samt ældre- og lokaludvalg:

I forbindelse med den indledende proces – det vil sige frem til udarbejdelsen af konkurrenceforslaget – afholdes tre borgermøder, hvor primært de overordnede principper omkring de fysiske rammer for byggeriet drøftes og debatteres.

På baggrund af møderne forelægges en opsummering til orientering for Sundheds- og Omsorgsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget af de forskellige inputs og udfordringer samt forvaltningernes faglige vurderinger og anbefalinger.  

Herefter udarbejdes konkurrenceprogrammet for Fremtidens Sølund, der forelægges til politisk godkendelse i de to udvalg. I forbindelse med gennemførelsen af selve arkitektkonkurrencen nedsættes endvidere en dommerkomité med politisk repræsentation. 
På baggrund af vinderprojektet udarbejdes lokalplanforslaget. Processen vedrørende selve lokalplanforslaget følger de almindelige procedurer (herunder den officielle borgerinddragelsesproces), som indeholder en offentlig høring og et borgermøde.   Borgerinddragelsen forud for lokalplanarbejdet varetages af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, mens Teknik- og Miljøforvaltningen står for borgerdialogen i lokalplanplanprocessen.

Endelig vil der i forbindelse med kapitalbevillingen vedr. den almene plejecenterbyggesag (skema A indstillingen) blive gennemført en høring på linje med alle tidligere plejecenterbyggerier.  

Det bemærkes, at ovenstående proces har været drøftet med ældrerådet og at der pågår dialog herom med Nørrebro Lokaludvalg.
 

Økonomi

Selve indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Det bemærkes, at det samlede byggeprojekt er fuldt finansieret via Moderniseringsplanen samt midler afsat i forbindelse med Budget 2015 - Æ148, Æ149 og F7 (A, B, F, O og Ø) (BR 2. oktober 2014), hvor der blev afsat 22,1 mio. kr. i finansposter og 84,3 mio. kr. i anlæg. Udgifter til arkitektkonkurrence mv. afholdes inden for rammerne af den samlede projektøkonomi.

 

Videre proces

Den indledende interessentinddragelse forventes gennemført ultimo 2014/primo 2015. Herefter udarbejdes konkurrenceprogrammet og selve arkitektkonkurrencen afholdes ultimo 2015. På baggrund af vinderprojektet udarbejdes skema A samt lokalplanforslag, der foreligges til endelig politisk godkendelse inden udgangen af 2016. Selve byggeriet forventes herefter at tage ca. 3 år.

   Pernille Andersen               Katja Kayser

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

C, I og V afgav protokolbemærkning:

”Det bør indtænkes i det fremtidige Sølund, at der i stueplan indbygges faciliteter til lokalområdet, fx dagligvarebutikker m.v., så der bliver en naturlig interaktion mellem Sølund og lokalområdet.”

Til top