Mødedato: 27.10.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Konkurrenceprogram for ny cykel- og gangbro ved Vester Voldgade

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til programmet for projektkonkurrencen om en ny cykel- og gangbro, så konkurrencen kan sættes i gang.  

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at konkurrenceprogrammet om den nye cykel- og gangbro godkendes, jf. bilag 1.
  2. at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at lokalplanprocessen sættes i gang uden startredegørelse.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Realdania udarbejdet et udkast til et konkurrenceprogram. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til programmets visioner, krav og ønsker til broens linjeføring og udformning. 

Da der med denne indstilling er taget stilling til broens placering samt rammer og krav til dens linjeføring og udformning, foreslås lokalplanprocessen igangsat uden startredegørelse.

Løsning

Borgerrepræsentationen besluttede 21. august 2014 at modtage en gave fra Realdania i form af en ny cykel- og gangbro over Inderhavnen.

Teknik- og Miljøudvalgets drøftede fokuspunkterne for konkurrenceprogrammet den 22. september 2014, som danner grundlag for indholdet af konkurrenceprogrammet. Bilag 3 indeholder de drøftede fokuspunkter på mødet 22. september 2014.

Forslaget til konkurrenceprogram fremgår af bilag 1 (fortroligt). Opgaven gennemføres efter udbudsdirektivet regler. Det betyder, at udenlandske bydende eller ansøgere ikke må stilles ringere, end indenlandske. Såfremt de danske deltagere af konkurrencen kan få adgang til konkurrenceprogrammet tidligere end de udenlandske, vil dette kunne udgøre en konkurrencefordel. Derfor har forvaltningen besluttet at holde konkurrencemateriale fortroligt, indtil konkurrencen officielt udskrives.

Konkurrenceprogrammet tager afsæt i Københavns Kommunes visioner og politikker. Konkurrenceprogrammet tager således blandt andet afsæt i Københavns cykelstrategi 2011-2025 og målet om at få flere til at cykle, kortere rejsetid og flere cyklister, der føler sig trygge i trafikken. Krav og ønsker til broens udformning og byrumsmæssige relation er bundet op på ”Arkitekturby København” og ”En havn af muligheder – vision for Københavns Havn”. De rekreative elementer er bundet op på ”Metropol for Mennesker” og målene om at få flere til at gå mere og blive længere, og derudover stilles en række funktionelle krav til broens dimensioner samt til den fremtidige drift og vedligeholdelse af broen. Disse er funderet i Københavns Kommunes praksis for anlægsprojekter, krav til broåbning, jf. Broåbningspolikken, og krav til sikring af tilgængelighed for alle.

Der er i programmet blandt andet fokus på, at broen skal tilgodese trafikale behov for cyklister og gående, fx skal broen tilbyde en direkte, enkel og hurtig forbindelse over havnen og være et alternativ til Langebro. Broen bliver en del af det Det Grønne Cykelrutenet og Havneringen og skal styrke Københavns mål om at blive verdens bedste cykelby.

Broen anlægges i et etableret bymiljø og skal derfor tilpasses de eksisterende byrum som Vester Voldgade, Havneparken, Kalvebod bølge og den nye havnepromenade syd for Bryghusprojektet. Broen skal endvidere tilpasses de nærliggende markante bygningsværker som det kommende Bryghusprojekt, Langebro og Christianshavns Vold.


Hørings- og inddragelsesproces

Teknik- og Miljøforvaltningen og Realdania har gennemført en høringsproces for relevante borgergrupper, interessenter, lokaludvalg m.v. inden udarbejdelsen af forslag til konkurrenceprogrammet.

Arbejdsgruppen under projektet har omdelt information om projektet til husstandene i broens nærområde på begge sider af havnen med invitation til en dialog om projektet på borgermødet. Arbejdsgruppen har tillige været i kontakt med relevante interessenter og foreninger. 

Lokaludvalgene fra Indre By og Christianshavn har afgivet kommentarer til projektet, ligesom Amager Vest Lokaludvalg har indgået i dialogen.

Den 23. september 2014 blev der afholdt et borgermøde om projektet. På mødet deltog interesserede borgere, repræsentanter for bl.a. lokaludvalgene, Friluftsrådet, Havneforum, samt husbådene Viva og Cph Living, der i dag har til huse, hvor broen skal anlægges.

Projektet er generelt blevet positivt modtaget. Interessenterne har haft mest fokus på de nye cykelmønstre, som broen skaber i indre by, på Christianshavn og på Islands Brygge. Samtidig har mange været bekymret for konflikter mellem cyklister og gående ved broens to landfæster. Endvidere har der været stort fokus på udformningen af de nye byrum, som etableres på begge sider af broen.

De ændrede cykelmønstre, som broen genererer ude i byen, ligger uden for den stillede opgave i konkurrenceprogrammet, men forsøges varetaget med en række følgeanlæg, som Københavns Kommune forpligter sig til at etablere, såfremt der indgås endelig aftale om at modtage gaven (bilag 4). I konkurrenceprogrammet er de øvrige resultater af høringsprocessen inddraget ved, at det bl.a. er specificeret, at løsningen skal adskille cykler og gående, at der skal være så få konflikter mellem cykler og gående som muligt samtidig med, at trafikafviklingen sker som en integreret del af byrummenes design (bilag 1 side 38-45).  

En oversigt over høringsaktiviteter, kommentarer fra lokaludvalgene samt referat fra borgermødet er vedlagt som bilag 2.

Lokalplanproces

Da de gældende lokalplaner ikke muliggør en bro, skal der udarbejdes en ny lokalplan for broen og de tilstødende landarealer.

Borgerrepræsentationen besluttede 21. august 2014, hvor broen skal placeres, og Teknik- og Miljøudvalget godkender med denne indstilling rammer og krav til broens linjeføring og udformning. Disse to beslutninger svarer til indholdet i en startredegørelse. Forvaltningen indstiller derfor, at forvaltningen igangsætter lokalplansprocessen for den nye bro uden først at fremlægge en startredegørelse for Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Forvaltningen henviser til indstillingen behandlet på Borgerrepræsentationens møde den 21. august 2014, hvoraf det fremgik, at såfremt der gives endeligt tilsagn om modtagelse af gaven, vil det medføre en række udgifter for Københavns Kommune til cykelanlæg, der sikrer et sikkert og trygt flow til og fra broen. Finansieringen af disse følgeanlæg skal findes senest i budget 2016 og forventes skønsmæssigt at komme til at koste ca. 13,8 mio. kr. i 2014 priser (bilag 4).

Videre proces

Realdania igangsætter konkurrencen, som forventes afsluttet 27. januar 2015. Dommerkomiteen udpeger en vinder, som offentliggøres i marts 2015. Teknik- og Miljøudvalget orienteres inden offentliggørelse. Det konkrete projektforslag skal efterfølgende godkendes i Teknik- og Miljøudvalget.

Lokalplanen forventes behandlet i Teknik- og Miljøudvalget første gang forud for den offentlige høring i maj 2015.

Forvaltningen forventer, at den nærmere aftale for overdragelse af gaven fra Realdania kan fremlægges i Teknik- og Miljøudvalget inden årsskiftet og i Borgerrepræsentationen primo 2015.



Pernille Andersen

                                                                  /Anders Møller

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Heidi Wang (I) var ikke til stede under punktets behandling.

Til top