Mødedato: 27.10.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høringssvar til Sundhedspolitik 2015-2025

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal sende et høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget om Københavns Kommunes nye Sundhedspolitik 2015-2025 samt handleplaner for psykisk sundhed og for alkohol og hash.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at høringssvaret i bilag 1 om Sundhedspolitik 2015-2025 og om handleplanerne for psykisk sundhed og for alkohol og hash sendes til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget har den 14. august 2014 sendt udkast til Københavns Kommunes nye Sundhedspolitik 2015-2025 samt handleplaner for psykisk sundhed og for alkohol og hash i høring.

Sundheds- og Omsorgsudvalget inviterer de øvrige udvalg i kommunen til at kommentere udkastet til Sundhedspolitik 2015-2025 (bilag 2) og komme med input til de konkrete handleplaner (bilag 3).

Løsning

Sundhedspolitik 2015-2025 sætter rammerne for kommunens sundhedsindsats frem til 2025. Visionen er, at københavnerne i 2025 er blandt de borgere i verden, som har den bedste livskvalitet.

Visionen skal nås ved at arbejde ud fra seks grundlæggende principper:

  • Københavneren og hverdagslivet i centrum
  • Særlig støtte til de københavnere, som har de største behov
  • Ligestilling af psykisk og fysisk sundhed
  • Bredt samarbejde for at sikre løsninger af høj kvalitet for københavnerne
  • Styrkelse af den sammenhængende sundhedsindsats
  • Afsæt i den bedste viden og afsøgning af nye veje for at sikre københavnerne et sundt liv.

Se bilag 2 for udkast til Sundhedspolitik 2015-2025.

Sundhedspolitik 2015-2025 udmøntes i handleplaner på de områder, hvor de største udfordringer er. Handleplanerne kan gå på tværs af kommunens forvaltningsområder. I 2015 igangsættes handleplaner vedrørende psykisk sundhed samt misbrug af hash og alkohol. Se bilag 3 for udkast til handleplanerne.

Teknik- og Miljøforvaltningens kommentarer
Teknik- og Miljøforvaltningen bidrager på en lang række områder til at fremme sundheden i København fx i byudviklingen og gennem håndhævelse af miljølovgivningens regler om forurening og hygiejne.   

Forvaltningen vurderer, at der med sundhedspolitikken er sat en vigtig dagsorden for de kommende 10 års sundhedsindsatser i Københavns Kommune.

Forvaltningen har herudover nedenstående overordnede synspunkter om Sundhedspolitikken, som der i udarbejdelsen af et høringssvar fra Teknik- og Miljøudvalget er taget udgangspunkt i:

Teknik- og Miljøudvalget skal inddrages i relevante handleplaner. I sundhedspolitikken lægges der op til, at der de kommende 10 år skal udarbejdes handleplaner. De første handleplaner igangsættes i 2015 og vedrører psykisk sundhed, seksuel sundhed samt alkohol og hash. Det vurderes, at der med valget af disse temaer umiddelbart ikke er de store berøringsflader med udvalgets ressort, men såfremt der i senere år bliver taget initiativ til handleplaner, som har samspil med Teknik- og Miljøudvalgets ressort, skal udvalget inddrages i arbejdet.

Byens indretning inviterer til bevægelse. Byens fysiske indretning har tæt sammenhæng til københavnernes sundhed. Det vurderes, at den kommunale sundhedspolitik 2015-2025 kan betone sammenhængen mellem indretningen af byens rum og sundhedstilstanden stærkere, og at der som led i sundhedspolitikken kan tænkes i metoder til at evaluere og dokumentere de sundhedsmæssige effekter af investeringer i fx aktive legepladser, parker, cykelstier og lignende sundhedsfremmende fysiske indretninger.

Områdefornyelsen er en vigtig partner
. Forvaltningen ser endvidere mulighed for at styrke områdefornyelsernes rolle i Sundhedspolitik 2015-2025. De københavnske områdefornyelser bidrager allerede til at øge sundheden blandt københavnerne bl.a. ved samarbejde om boligsociale indsatser som fx feriecamps med fokus på idræt. Områdefornyelserne kan bidrage til at samle de lokale indsatser, gennemføre forsøg og evt. ressourcemæssigt understøtte tiltagene.

Støj- og luftforurening i sundhedspolitikken. Forvaltningen vurderer, at støj- og luftforureningsproblematikker skal have et større fokus i Sundhedspolitik 2015-2025. Støjgener øger risikoen for at udvikle forskellige sygdomme, såsom åreforkalkning og diabetes. Ligeledes er det vigtigt, at man i Sundhedspolitik 2015-2025 er opmærksom på luftforureningens skadelige virkninger på helbredet.

Forvaltningens udkast til høringssvar fra Teknik- og Miljøudvalget til Sundhedspolitik 2025 fremgår af bilag 1.

Teknik- og Miljøforvaltningen har ingen bemærkninger til de konkrete handleplaner for psykisk sundhed og for alkohol og hash.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Efter politisk behandling oversendes Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges endeligt udkast til Sundhedspolitik 2015-2025 ultimo 2014. Herefter sendes politikken i offentlig høring frem til februar 2015. Sundhedspolitikken forventes endelig godkendt af Borgerrepræsentationen i foråret 2015.

                    Pernille Andersen
                                                            / Simon Kjær Hansen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top