Mødedato: 27.10.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Fælles trafikcentral i Hovedstadsområdet

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal give Teknik- og Miljøforvaltningen mandat til at indgå i et samarbejde med Vejdirektoratet og Københavns Politi om en fælles trafikcentral i Hovedstadsområdet.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 
  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen indgår en forpligtigende aftale om en fælles trafikcentral i Hovedstadsområdet med Vejdirektoratet.
  2. at ”Strateginotat for samarbejdet om en fremtidig fælles trafikcentral i Hovedstadsområdet” (bilag 1) godkendes som grundlag for at indgå fremtidigt samarbejde med Vejdirektoratet og Københavns Politi om mål, operative opgaver, geografisk dækning, finansieringsmodel og organisation.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 15. april 2013, at forvaltningen kunne indgå et forpligtende samarbejde med Vejdirektoratet og Københavns Politi om at udarbejde grundlaget for en fælles trafikledelsescentral i Hovedstadsområdet. Resultatet af dette arbejde er sammenfattet i ”Strateginotat for samarbejde om en fremtidig fælles trafikcentral i Hovedstadsområdet” (bilag 1).

I budget 2015 (BR beslutning 2. oktober 2014) besluttede parterne (A, B, F, O og Ø) at afsætte midler til at gå videre med samarbejdet. Derfor skal samarbejdsaftalen med Vejdirektoratet om etablering og drift af en kommende trafikcentral i Hovedstadsområdet formelt underskrives. Vejdirektoratets direktion har godkendt strateginotatet. Samarbejdet reguleres i en rammeaftale med tilhørende delaftaler om specifikke forhold eller aktiviteter. Den nedsatte styregruppe med deltagelse af Vejdirektoratet, Københavns Kommune, Rigspolitiet og Københavns Politi videreføres.

Løsning

Den fælles trafikcentral bliver en del af ”Trafiktårnet”, som Banedanmark opfører på Otto Busses Vej ved Dybbølsbro. Trafikcentralens opgaver med trafikledelse og trafikinformation er rettet mod alle trafikantgrupper. Fodgængere, cyklister, bilister og kollektivt rejsende vil opleve forbedringer i form af bedre service og information om trafikken, uanset om de befinder sig på en statsvej eller en kommunevej. En række europæiske byer, bl.a. London, Berlin og Stockholm, har gode erfaringer med lignende trafikcentraler. Trafikcentralens væsentligste opgaver bliver:

  • Optimering af trafiksignalerne på tværs af kommuner og vejbestyrelsesgrænser. Biler og busser vil få kortere rejsetider og færre stop. Cykeltrafikken får prioritet gennem lyskrydsene på særlige regionale cykelruter med ”grønne bølger” og højresvingsmulighed.
  • Et samlet sted til overvågning af trafikken 24/7 hvor realitidsinformation, information om uforudsete hændelser i trafikken samt trafikledelse løftes, herunder trafikovervågning og håndtering af hændelser på Nordhavnsvejen.
  • En fælles indgang for henvendelser om trafikafviklingen og vejbestyrelsernes håndtering af hændelser.
  • Være med til at drive en udvikling frem mod et mere intelligent trafiksystem.

De øvrige kommuner i Hovedstadsområdet, Movia, Sund og Bælt m.fl. vil blive inviteret med ind i samarbejdet med Københavns Kommune, Vejdirektoratet og Københavns Politi. Forvaltningen forventer, at trafikcentralen skal servicere alle prioriterede veje inden for det store motorvejsnet, dvs. de prioriterede veje inden for den yderste motorvejsring M4.

Samarbejdet mellem Vejdirektoratet, Københavns Politi og Københavns Kommune om en fælles trafikcentral ændrer ikke ved kommunens ansvar som vejbestyrelse. Det er således fortsat Københavns Kommune, der sammen med Københavns Politi, har ansvar for konkrete trafikale myndighedsafgørelser og godkendelse af nye trafikprojekter. Samarbejdet om trafikcentralen skal således understøtte realiseringen af de servicemål for trafikafviklingen, som Teknik og Miljøudvalget godkendte på mødet den 22. september 2014.

Som udgangspunkt overflyttes 8-10 medarbejdere fra Københavns Kommune til den fælles trafikcentral. Et tilsvarende antal medarbejdere vil blive overført fra Vejdirektoratet, og i fællesskab skal de varetage opgaver i hele Hovedstadsregionen.

Transportministeriet sendte den 7. juli 2014 et udkast til ny lov om offentlige veje i høring. Loven forventes fremsat i indeværende folketingssamling. Lovforslaget giver udtrykkeligt kommunerne hjemmel til at indgå fælleskommunale samarbejder om fælles trafikstyring. Transportministeren kan efter den ny lov fastsætte nærmere regler for finansieringsmodel og daglig ledelse.

Københavns Kommune har i sit høringssvar (godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 25. august 2014) overfor Transportministeriet understreget, at det er af afgørende vigtighed, at kommunernes selvstændige beslutningskompetence ikke mindskes, fx hvad angår prioriteringen af forskellige trafiktyper, herunder cykling. Hvis vejlovsændringen betyder ændringer i forhold til strateginotatet, vil forvaltningen sikre, at der er mulighed for, at aftalen med Vejdirektoratet tages op til fornyet politisk behandling i Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

I budget 2015 (BR beslutning 2. oktober 2014) besluttede parterne (A, B, F, O og Ø) at frigive en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. i 2015 til tekniske installationer og inventar i forbindelse med Trafiktårnet samt afsætte en driftsbevilling på 2,9 mio. kr. i 2015 stigende til 4,7 mio. kr. i 2016 og frem til betaling af husleje og bemanding.

Herudover er der afsat 11,0 mio. kr. på Økonomiudvalgets bevilling til deponering i forbindelse med indgåelse af lejeaftale i Trafiktårnet.

Trafikcentralen placeres i omtalte Trafiktårn, som Banedanmark opfører ved Dybbølsbro. Det er Vejdirektoratet, som forhandler vilkår og indgår aftale med Banedanmark.

Videre proces

Forvaltningen vil indgå en forpligtigende aftale med Vejdirektoratet og Københavns Politi om en fælles trafikcentral i Hovedstadsområdet.

Når lejeaftalen for trafiktårnet er indgået, vil den blive fremlagt til godkendelse i Borgerrepræsentationen.

Vejdirektoratet og Københavns Kommune forventes at overtage de fysiske faciliteter fra Banedanmark i maj 2015. Efter indretning og overflytning af IT-udstyr til trafikledelse og trafikinformation forventes trafikcentralen at være fuldt funktionsdygtig i oktober 2015.

I efteråret 2015 og foråret 2016 vil Vejdirektoratet og Københavns Kommune invitere til et forpligtigende samarbejde med andre vejbestyrelser i Hovedstadsregionen, herunder nabokommuner og Sund og Bælt.

Den ny trafikcentral vil også kunne håndtere 24/7 overvågning af Nordhavnstunnellen efter åbningen for trafik i anden halvdel af 2017. 

 Pernille Andersen

                                         /Niels Tørsløv

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Heidi Wang (I) var ikke til stede under punktets behandling.

Til top