Mødedato: 27.08.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Områdefornyelsen Kulbanekvarteret, Valby - Indtægtsbevilling

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om Områdefornyelsen Kulbanekvarteret skal modtage midler fra Valbyfonden til et projekt, der skal aktivere sociale fællesskaber og skabe ejerskab til de kommende byrum i Kulbanekvarteret.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at midlerne fra Valbyfonden på 0,245 mio. kr. modtages til projektet Dyrk, Nyd og Spis. Der skal på den baggrund gives en indtægtsbevilling på 0,245 mio. kr. og en udgiftsbevilling på 0,202 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg jf. økonomiafsnittet. Herudover skal der gives en udgiftsbevilling på 0,043 mio. kr. til betaling af fondsmoms på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter jf. økonomiafsnittet. 
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 0,202 mio. kr. til projektet Dyrk, Nyd og Spis. De 0,202 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 22. september 2016 Kvarterplan for Områdefornyelsen Kulbanekvarteret. Som led i arbejdet med at realisere kvarterplanen, har Områdefornyelsen Kulbanekvarteret søgt og fået bevilget støtte på 245.000 kr. fra Valbyfonden til projektet Dyrk, Nyd og Spis. Projektet skal medvirke til at skabe fællesskab og godt naboskab på tværs af generationer og boligområder og til at styrke Kulbanekvarterets kommende byrum, som fx Det Første Mødested.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om midlerne skal modtages.

Løsning

Formålet med Områdefornyelsen Kulbanekvarteret er at løfte det udsatte byområde Kulbanekvarteret gennem en kombination af fysiske, sociale og kulturelle projekter, som er beskrevet i områdefornyelsens kvarterplan. Projektet bidrager til at realisere målet i Politik for Udsatte Byområder (Borgerrepræsentationen 22. juni 2017) om, at andelen af beboere, der oplever, at området er levende og varieret, nærmer sig samme niveau som det øvrige København. Valbyfonden, som bl.a. støtter sociale aktiviteter, der skaber oplevelser for enkeltpersoner eller grupper, støtter projektet Dyrk, Nyd og Spis med 245.000 kr.

Områdefornyelsen Kulbanekvarteret arbejder med at etablere en park, Kulbaneparken, på arealet ovenpå tunnelen, hvor den nye jernbane til Ringsted løber langs Kulbanevej i Valby, jf. bilag 2. Parken skal skabe en fysisk og social sammenhæng i Kulbanekvarteret, der har været opdelt af en stor byggeplads, hegn mellem boligområderne, og manglende offentlige mødesteder.

Projektet Dyrk, Nyd og Spis skal bidrage til realiseringen af byrummet Det første mødested i Kulbaneparken, som vil være et overdækket udekøkken med bålsted, plantekasser og spisepladser. Formålet med byrumsprojektet er, at det skal samle lokale beboere på tværs af eksisterende fællesskaber og fysiske skel.

Projektet Dyrk, Nyd og Spis gennemføres af Områdefornyelsen Kulbanekvarteret i samarbejde med den boligsociale helhedsplan SURF Valby, hvis mål er at løfte et afgrænset alment boligområde, finansieret af Landsbyggefonden, Københavns Kommune og Boligforeningen 3B, PAB, og den private, socialøkonomiske virksomhed Madskolen Jorden Rundt. Deltagerne i projektet vil indgå i madlavnings- og dyrkningsfællesskaber. Der vil blive arrangeret workshops for deltagerne, som vil sætte fokus på havebrug og på, hvordan fællesskaber om dyrkning og pasning organiseres og forankres. Derudover vil der være fælles arrangementer, fx fællesspisninger og årstidsfester. Projektet skal desuden skabe dialog med borgerne om behov og muligheder i de kommende byrum i Kulbaneparken. Da de første byrum i Kulbaneparken endnu ikke er anlagt, starter projektet på et areal udenfor parken. Her vil grøntsagerne blive plantet i midlertidige plantekasser, og vil derefter blive flyttet til parken, når de permanente plantekasser er etableret ultimo 2018.

Områdefornyelsen Kulbanekvarteret har søgt og fået bevilget 245.000 kr. af Valbyfonden til projektet. Derudover bidrager Områdefornyelsen Kulbanekvarteret og SURF Valby med projektledelse.

Økonomi

Områdefornyelsen Kulbanekvarteret modtager 0,245 mio. kr. fra Valbyfonden til projektet Dyrk, Nyd og Spis. Da midlerne kommer fra en privat fond, er der afsat 0,043 mio. kr. til betaling af fondsmoms. Der er ingen afledte driftsudgifter forbundet med modtagelsen af de 0,245 mio. kr. fra Valbyfonden. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af nedenstående tabel:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /

Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

 

Varig?

ja/nej

2018
(2018 p/l)

2019
(2019 p/l)

1.

TMU

Byfornyelse anlæg

0.25.15.3

I

-245

0

Nej

1.

TMU

Byfornyelse anlæg

0.25.15.3

U

70

132

Nej

1.

ØU

Finansposter

7.65.87.7

U

43

0

Nej

1.

ØU

Finansposter

8.22.05.5

U

132

-132

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

De 0,202 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets (TMU) bevilling Byfornyelse anlæg jf. nedenstående tabel:

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/

Projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

 

2018
(2018 p/l)

2019
(2019 p/l)

TMU

Dyrk, Nyd og Spis

Byfornyelse anlæg

0.25.15.3

70

132

I alt

-

-

-

70

132

Videre proces

Projektet gennemføres i Kulbanekvarteret fra sommeren 2018 frem til efteråret 2019. Projektet vil blive evalueret sammen med Områdefornyelsen Kulbanekvarterets øvrige projekter i forbindelse med afslutningen af områdefornyelsen ultimo 2021.

Pernille Andersen

                                    /Lone Byskov

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. august 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top