Mødedato: 27.08.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Indførsel af tidsbegrænset zone i Den Hvide Kødby, Vesterbro

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, at der indføres en tidsbegrænset parkeringszone i Den Hvide Kødby.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at den nuværende ordning i Den Hvide Kødby ophører,

  2. at der indføres en ny tidsbegrænset zone i Den Hvide Kødby, som omfatter Flæsketorvet, Høker-, Kød- og Slagterboderne jf. bilag 3.

Problemstilling

I 2016 blev der indført nye parkeringsregler i Den Hvide Kødby for at imødekomme forskellige parkeringsbehov for beboere, besøgende og erhvervsdrivende i området. De nuværende regler skulle sikre, at beboere på Vesterbro fik mulighed for parkering på Flæsketorvet i aften- og nattetimerne og i weekenden. Parkeringsordningen skulle samtidig sikre udskiftning på parkeringspladserne for at bibeholde parkeringsmuligheder for kunder til de lokale erhverv. Den nuværende parkeringsordning er beskrevet i bilag 2.

Det betyder, at der i dag gælder flere parkeringsordninger og restriktioner på de forskellige veje og på forskellige tidspunkter af døgnet i Den Hvide Kødby. Disse er svært gennemskuelige for borgerne og brugerne og medfører, at der pålægges et højt antal afgifter med mange klager til følge.

Løsning

For at sikre, at parkeringsreglerne er gennemskuelige for borgerne, anbefaler Teknik – og Miljøforvaltningen at ændre parkeringsrestriktionerne i Den Hvide Kødby, som omfatter Flæsketorvet, Høker-, Kød- og Slagterboderne, så der gælder ensrettede parkeringsregler i hele det samlede område.

Anbefalet løsning

Det anbefales, at der indføres en tidsbegrænset licenszone på 1 time, der gælder 8-17 hverdage samt lørdag i Den Hvide Kødby, som omfatter Flæsketorvet, Høker-, Kød- og Slagterboderne. Der er ingen begrænsninger på hverdage fra kl. 17 til kl. 8 samt fra lørdag kl. 17 til mandag kl. 8. Tidsbegrænsningen er en udvidelse af den eksisterende tidsbegrænsede ordning, der blev indført i dialog med Økonomiforvaltningen (ØKF) og Kødbyforeningen samt Slots- og Kulturstyrelsen.

De erhvervsdrivende i Den Hvide Kødby kan ansøge om gratis licens til erhvervskøretøjer, som er registreret til virksomhedens adresse inden for den kommende zone, Den Hvide Kødby. Licenser udstedes efter samme principper og jf. i øvrigt forvaltningens praksis som i de øvrige tidsbegrænsede zoner i byen. Det betyder, at der ikke kan udstedes dagsbilletter eller gæstebilletter.

Den foreslåede model vil give mulighed for, at alle kan parkere i Den Hvide Kødby aften og nat på hverdage fra kl. 17 til kl. 8, hvor behovet for parkering i området er størst samt fra lørdag kl. 17 til mandag kl. 8. En beboerlicens til licenszone VB - Vesterbro giver desuden en særlig ret til at parkere i hele området i weekenden. Det forbedrer Vesterbro-beboernes mulighed for parkering, da de i dag ikke kan anvende deres beboerlicens til at parkere lørdag 8-17 i Høker- og Slagterboderne samt på stor del af parkeringspladserne på Kødboderne søndag 8-15. En tidsbegrænset licenszone tilgodeser fortsat behovet for ledige parkeringspladser til erhvervslivets kunder i dagtimerne, hvor det er særligt relevant, da den skaber udskiftning på pladserne. Se bilag 3 for den anbefalede løsning og betydning for brugere af Den Hvide Kødby.

Alternativ til fremtidig parkeringsordning i Den Hvide Kødby

Forvaltningen vurderer på baggrund af afgifter, klager, borgerhenvendelser og dialog med ØKF, at formålet med en ny parkeringsordning i Den Hvide Kødby skal være at ensrette parkeringsreglerne på Flæsketorvet og boderne, da borgerne betragter det som et samlet område – på trods af at boderne er offentlig vej, og Flæsketorvet er privat grund ejet af Københavns Kommune.

Det er derfor også forvaltningens vurdering, at alternativet til en tidsbegrænset zone er at indføre betalingsparkering i hele området, så det bliver en del af grøn betalingszone. Af hensyn til erhvervslivet og for at sikre udskiftning på parkeringspladser, ville hele området blive prikgader. Det betyder, at beboere ikke kan anvende deres licens til at parkere på gaderne hverdage 10-17.

Det vil kræve overtagelse af Flæsketorvet til offentlig vej og samtykke fra ØKF, som er grundejer og administrer området samt Slots og Kulturstyrelsen, som er myndighed i området. ØKF og Slots-og Kulturstyrelsen har givet udtryk for, at betalingsparkering i hele området ikke er i overensstemmelse med områdets særlige karakter og fredningsværdi.

Der er i forbindelse med ændringen i 2016 desuden gennemført en høring på høringsportalen Bliv Hørt, hvor der blev udtrykt stor modstand mod indførsel af betalingsparkering i området. Størstedelen af respondenter i høringen har et erhvervsmæssigt tilhørsforhold til Den Hvide Kødby. Se bilag 4 for den alternative løsning og betydning for brugere af Den Hvide Kødby.

På denne baggrund anbefaler forvaltningen således ikke den ovenfor skitserede alternative løsning.

Dialog- og høringsproces

Den anbefalede løsning er udarbejdet i dialog med ØKF, som er grundejer på Flæsketorvet og som administrerer Den Hvide Kødby.

Forvaltningen har fremsendt to forslag til tidsbegrænsede licenszoner i henholdsvis hele Den Hvide Kødby og kun på Flæsketorvet til Kødbyforeningen, som omfatter de erhvervsdrivende i Den Hvide Kødby, samt til Slots- og Kulturstyrelsen, som er myndighed i området.

Kødbyforeningen har fremsendt følgende kommentar:

”Kødbyforeningen anbefaler løsning 1 [den af forvaltningen anbefalede løsning, TMF], idet vi samtidig anbefaler, at erhvervsdrivende også får mulighed for at tilkøbe endagslicenser til eget og kunders brug.”

Slots- og Kulturstyrelsen har fremsendt følgende kommentarer:

”Slots- og Kulturstyrelsen kan tilslutte sig den påtænkte harmonisering af parkeringsreglerne i Hvide Kødby således, at der etableres tidsbegrænset zone i hele Den Hvide Kødby, og således at der er ens skiltning og restriktioner i Boderne og på Flæsketorvet.”

Forvaltningens kommentarer

Der er fra alle høringsparter opbakning til en samlet løsning for området, hvorfor forslag om tidsbegrænset licenszone kun på Flæsketorvet er udgået.

En tidsbegrænset zone vil skulle indgå i Teknik-og Miljøforvaltningens samlede administration af parkering, herunder oprettelse af zonen, etablering af skiltning, udstedelse af licenser samt håndhævelse af tidsbegrænsningen. Licenser udstedes således også efter de gældende principper for øvrige tidsbegrænsede parkeringszoner i byen. Det omfatter, at der ikke udstedes gæstebilletter og dagsbilletter, da det vurderes, at være i strid med forvaltningens lighedsprincip og undergraver formålet med at indføre parkeringsordning, da det vil kunne undtage en meget stor mængde parkanter fra tidsbegrænsningen.

Forvaltningen bemærker i øvrigt, at Vesterbro Lokaludvalg ikke er hørt, idet der er tale om en ændring, som kun i begrænset omfang har betydning for beboerne i området, og som ikke forringer, men derimod forbedrer og tydeliggør beboernes mulighed for parkering.

Økonomi

Indførsel af tidsbegrænset zone afholdes inden for Teknik- og Miljøforvaltningens egen ramme, hvorfor der ikke er anlægsudgifter forbundet med denne indstilling. Den anbefalede løsning medfører et forventet årligt provenutab på 1,8 mio. kr. Den kommunale andel heraf udgør 0,6 mio. kr. Det forventede årlige provenutab, der er forbundet med indførsel af tidsbegrænset zone på Høker-, Kød- og Slagterboderne søges finansieret i de kommende budgetforhandlinger. 

Den alternative løsning medfører behov for afsættelse af anlægsmidler til overtagelse af Flæsketorvet og etablering af betalingsparkering, som estimeres til 0,25 mio. kr. Dertil kommer årlige driftsmidler til vedligehold og drift af Flæsketorvet, som estimeres til 1,5 mio. kr. årligt, baseret på kommunens nøgletal for renhold, vejvedligehold og vintertjeneste. Det skal i den forbindelse afklares, hvilke udgifter kommunen har til vedligehold og drift på arealet i dag, som varetages af ØKF. Det skal desuden afklares hvor mange heraf, der kan overføres til Teknik- og Miljøforvaltningen som varetager drift og vedligehold på arealer, der optages til kommunal vej.

Den alternative løsning vil medføre et forventet årligt provenu på 4,3 mio. kr. Den kommunale andel udgør 1,4 mio. kr.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, fremsender Teknik- og Miljøforvaltningen forslaget til kommentering i Lokaludvalg Vesterbro. Skulle disse give anledning til markante ændringer, fremlægges forslaget for Teknik- og Miljøudvalget igen.

Zonen forventes indført ved årsskiftet 2018/2019. Forud herfor udarbejder forvaltningen skilteplan og indhenter politiets samtykke. Inden ibrugtagning gennemføres der en kommunikationsindsats til de berørte lejere i Den Hvide Kødby samt beboere i licenszone Vesterbro.     

Der etableres midlertidige informationsskilte i området, der orienterer om de nye parkeringsregler i de første tre måneder, efter ændringen træder i kraft.

Pernille Andersen

                                /Pia Holm Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. august 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top