Mødedato: 27.08.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ny Amagerbrogade - Store Mølle Vej og Svinget, Amager

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til de ændringer i anlægsprojektet, som er foretaget efter udvalget godkendte projektet ”Anlæg af Ny Amagerbrogade, Amager Øst og Vest” i 2016.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at revision af delprojektforslaget for udformning af krydset ved Store Mølle Vej og Svinget og de deraf følgende ændringer anlagt på baggrund af det reviderede delprojektforslag fastholdes, jf. bilag 4 A+B.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget tager til efterretning,
     

  2. at der er foretaget tilpasninger i hovedprojektet ”Anlæg af Ny Amagerbrogade, Amager Øst og Vest” jf. bilag 7.  

Problemstilling

Forvaltningen har ikke forhåndsorienteret Teknik- og Miljøudvalget om, at der er foretaget tilpasninger af det anlægsprojekt, som blev godkendt med indstillingen ”Anlæg af Ny Amagerbrogade, Amager Øst og Vest” den 2. maj 2016. Der skal derfor nu tages stilling til, om den reviderede udformning af projektet i området ved Store Mølle Vej og Svinget kan godkendes, eller om der skal ske en tilbageføring til det oprindeligt godkendte projektforslag.

Løsning

Borgerrepræsentationen (BR) besluttede med Budget 2013 (A, B, F, I og Ø), at Amagerbrogade skulle ombygges til en strøggade, og at første skridt var udarbejdelsen af en helhedsplan for hele Amagerbrogade. Helhedsplanen blev vedtaget af BR den 6. februar 2014 jf. bilag 1. Projektet ”Anlæg af Ny Amagerbrogade, Amager Øst og Vest” omhandlede anlæg af første etape af helhedsplanen for Amagerbrogade fra Christmas Møllers Plads til Englandsvej.

Medio august 2018 er status for det samlede projekt ”Anlæg af Ny Amagerbrogade, Amager Øst og Vest”, at projektet stort set er udført på strækningen mellem Christmas Møllers Plads og Holmbladsgade, hvor også Store Mølle Vej og Svinget er beliggende. Anlægsarbejdet på Svinget er afsluttet, mens Store Mølle Vej fortsat huser byggepladsen for hele ”Anlæg af Ny Amagerbrogade, Amager Øst og Vest”. Det er forventningen, at denne del afsluttes som det sidste i november 2018.

Krydset mellem Store Mølle Vej og Svinget

Store Mølle Vej og Svinget består begge af to adskilte vejbaner delt af en ca. 20 m bred grøn kile. Der var derfor to vejtilslutninger i krydset mellem Amagerbrogade/ Store Mølle Vej og to vejtilslutninger i krydset mellem Amagerbrogade/ Svinget. Projektforslaget, som blev politisk behandlet indeholdt: 1) lukning af til- og frakørsel fra Amagerbrogade til den nordlige vejbane på hhv. Svinget og Store Mølle Vej og 2) en signalreguleret fodgænger- og cykelovergang i krydset Amagerbrogade og Store Mølle Vej/Svinget.

I forbindelse med hovedprojekteringen af krydset ved Store Mølle Vej og Svinget blev forvaltningen opmærksom på, at den i projektet valgte løsning medførte en række trafiksikkerhedsproblemer. Særligt udkørsel fra sidegader tæt ved lyskrydset viste sig uhensigtsmæssige. I forbindelse med venstresving til og fra Store Mølle Vej og Svinget ville der opstå kø og farlige trafiksituationer på Amagerbrogade. Desuden ville større køretøjer på Store Mølle Vejs sydlige del blive tvunget til at bakke ud på Amagerbrogade tæt ved en lysregulering. Problemstillingerne i krydset Store Mølle Vej og Svinget er yderligere beskrevet og illustreret i bilag 5.

Det oprindelige projektforslag tog hensyn til et HOFOR klimatilpasningsprojekt, der ville inddrage arealer på Store Mølle Vej og Svinget. HOFOR annullerede dette projekt i 2016, da det ikke var rentabelt ift. takstfinansiering. Især omkostninger til flytning af eksisterende ledninger viste sig at blive dyrere end først antaget jf. orientering til Teknik- og Miljøudvalget af 16. december 2016 og bilag 6. HOFORs annullering gav mulighed for at udbedre de trafikale uhensigtsmæssigheder i det oprindelige projekt ved at tilpasse den del af ”Anlæg af Ny Amagerbrogade, Amager Øst og Vest”, der vedrører Store Mølle Vej og Svinget.

Det nu, jf. bilag 4, udførte projekt indeholder derfor: 1) lukning af alle vejtilslutninger for biler fra Store Mølle Vej og Svinget mod Amagerbrogade; 2) kobling af de to parallelle vejbaner på både Svinget og Store Mølle Vej sammen tæt ved Amagerbrogade og ved vendepladsen på Store Mølle Vejs sydlige vejbane; 3) bevaring af den signalregulerede fodgænger- og cykelovergang, og 4) etablering af et sammenhængende byrum på Svinget.

Forvaltningen vurderer, at det reviderede projekt i højere grad vil bidrage til at forbedre både trafiksikkerheden og fremkommeligheden for de bløde trafikanter på Amagerbrogade, da bilister ikke har mulighed for at krydse fortov og cykelsti for at svinge ind på Amagerbrogade. Samtidig sikres gode til- og frakørselsforhold for beboerne på hhv. Store Mølle Vej og Svinget. Det reviderede projekt vurderes fortsat til at være i overensstemmelse med det samlede projekt ”Anlæg af Ny Amagerbrogade, Amager Øst og Vest”, der har til formål at gøre Amagerbrogade til en strøggade, forbedre fremkommeligheden for de bløde trafikanter og højne trafiksikkerheden. Endelig har projektet til formål at reducere biltrafikken i området. Ændringerne er i overensstemmelse med Amager Øst Lokaludvalgs høringssvar til ”Helhedsplanen for projektet Ny Amagerbrogade” fra 2016. Her anbefalede lokaludvalget, at den sydlige del af Store Mølle Vej blev forbundet med den nordlige del af vejen, hvilket er imødekommet med den reviderede løsning.

Hvis Teknik-og Miljøudvalget ønsker det, kan der etableres adgang fra Amagerbrogade til de sydlige dele af Store Mølle Vej og Svinget. Den ændring vil koste ca. 0,8 mio. kr., og kan finansieres indenfor det afsatte budget. En ændring af det udførte vil tidligst kunne udføres i begyndelsen af 2019. En tilbageførsel af projektet vil reducere trafiksikkerheden for de bløde trafikanter og vil forringe fremkommeligheden for biltrafikken.

Øvrige tilpasninger

Der er desuden foretaget en række mindre tilpasninger til hovedprojektet. Alle tilpasninger er beskrevet detaljeret i bilag 7:

  • Det oprindelige projektforslag indeholdt en allébeplantning mellem Christmas Møllers Plads og Amager Boulevard mellem cykelstien og kørebanen. Imellem træerne var der planlagt cykelparkering og lommer til bilparkering. HOFOR gjorde i forbindelse med hovedprojekteringen forvaltningen opmærksom på, at træerne ville blive placeret ovenpå en af HOFOR’s hovedvandledninger, der forsyner store dele af Amager med vand. Denne hovedledning kunne ikke umiddelbart flyttes. Forvaltningen var derfor nødsaget til at ændre placeringen af både træer og cykelsti. I det ændrede projekt er beplantningen placeret i forlængelse af fortovet, da det gav mulighed for, at cykelparkeringen kunne placeres, så cyklister ikke skulle krydse cykelstien for at bevæge sig mellem cykelstativ og fortov. En konsekvens af denne tilpasning har dog været, at ni bilparkeringspladser ikke kunne etableres på Amagerbrogade. Disse er flyttet til de omkringliggende sidegader jf. bilag 7. En tilbageførsel af projektets udformning til det i 2016 fremlagte design mellem Christmas Møllers Plads og Amager Boulevard kan gennemføres og vil koste kommunen ca. 7 mio. kr. til flytning af cykelsti og trærække. Det vil endvidere koste HOFOR 7,5-10 mio. kr. at flytte hovedvandledningen og planlægningshorisonten vil være 1 år. I udgangspunktet skal HOFOR afholde udgiften til dette.

  • Cykelstiens bredde på en helle (cykelmagasinet) ved Christmas Møllers Plads er blevet udvidet fra 3 til 5 meter.

  • I flere sidegader er der blevet etableret ekstra vareleveringszoner.

Træer

Projektet forudsætter, at der skal fældes seks træer (to fuglekirsebær fra 2011, ét fuglekirsebær fra 2008, ét tretorn fra 2011, en vinter-eg fra 2008 og en løn fra 1980). Heraf er de tre fældet. Èt træ skal flyttes (en røn fra 2011) for at kunne etablere de nye forbindelsesveje mellem Store Mølle Vej og Svingets nordlige og sydlige dele. Hvis projektet tilbageføres, er det ikke nødvendigt at fælde de sidste tre træer. De tre træer, der er fældet, vil kunne erstattes med tre nye træer, der typisk er seks-syv år gamle.  I det oprindelige trafik- og byrumsprojekt for området ved Store Mølle Vej og Svinget indgik ikke fældning af træer. Træerne var placeret på eller ved kommende vejstykker. Ved anlægsarbejdet var der risiko for, at gravearbejdet ville beskadige rodnettet på de nærtstående træer. Et beskadiget rodnet ville med tiden føre til, at træerne ville gå ud - eller gøre dem sårbare overfor blæst, hvorfor de vil komme til at udgøre en sikkerhedsrisiko for forbipasserende. De fældede træer er alle blevet erstattet af nye træer, der typisk er seks-syv år gamle. Området har derudover fået tilført yderligere seks træer, så det samlede antal træer er øget fra 10 til 16 stk., jf. bilag 8. Hvis projektet tilbageføres, vil det ikke være muligt at plante de seks yderligere træer, da det er den nye udformning af krydset, som har muliggjort plads til dem.

Økonomi

Der er afsat 88,7 mio. kr. til projektet ”Anlæg af Ny Amagerbrogade, Amager Øst og Vest”. De beskrevne ændringer på Store Mølle Vej/Svinget er afholdt indenfor det afsatte budget.

Videre proces

Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse af denne indstilling betyder, at udførelsen af projektet vil fortsætte. Anlægsarbejdet for hele Amagerbrogade forventes afslutte ultimo november 2018.

Pernille Andersen

                                            /Lone Byskov

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. august 2018

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:

”At revision af delprojektforslaget for udformning af krydset ved Store Mølle Vej og Svinget og de deraf følgende ændringer anlagt på baggrund af det reviderede delprojektforslag fastholdes, jf. bilag 4 A+B, dog således, at såfremt el-delebilsselskaberne tilkendegiver, at der er behov for el-delebilspladser i området, så skal de fire p-pladser, der er fundet som følge af tilpasninger i Amagerbrogades hovedprojekt, konverteres til el-delebilspladser.”

Ændringsforslaget blev vedtaget med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.

Det således ændrede 1. at-punkt blev godkendt med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi var imod det oprindelige projekt med at begrænse fremkommeligheden på Amagerbrogade og sidegaderne, og af samme grund kan vi heller ikke støtte det revidere forslag.”

Til top