Mødedato: 27.08.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan nr. 327-1,2&3 "Ny Tøjhus" vedrørende Hotel Scandinavia

Se alle bilag

Dispensation fra lokalplan nr. 327-1,2&3 "Ny Tøjhus" vedrørende bestemmelser om ydre fremtræden mv. i forbindelse med påbygning af 10 etager på Hotel Scandinavia

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

  1. at der meddeles dispensation fra bestemmelserne i tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 327-1,2&3 ”Ny Tøjhus” om bebyggelsens ydre fremtræden og om parkering i konstruktion i forbindelse med påbygning af 10 etager på Hotel Scandinavia

Problemstilling

Hotel Scandinavia ønskes udvidet med en anden facadeudformning end fastlagt i tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 327-1,2&3, hvilket forudsætter dispensation. Erik Herløws Tegnestue har for ejeren af Hotel Scandinavia – Wenaas-gruppen - fremsendt et skitseforslag til påbygning af 10 etager på det eksisterende højhus med et mere forenklet facade end fastlagt i lokalplanen. Byggeønsket omfatter kun 1. etape, der er påbygning af de 10 etager, mens 2. etape, der omfatter byggeri på den nuværende parkeringsplads, herunder parkeringskælder, kommer på et senere tidspunkt. Der ønskes derfor også dispensation med hensyn til parkering i konstruktion for så vidt angår 22 pladser. Ejeren ønsker en afklaring af kommunens stilling til dispensationerne, inden der udarbejdes et egentligt byggeandragende.

Løsning

Tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 327-1,2&3 ”Ny Tøjhus”, der blev bekendtgjort den 20 juli 2010, har bl.a. til formål at muliggøre en fortætning, herunder påbygning af 10 etager på Hotel Scandinavia. Den maksimale bebyggelsesprocent er 285. Lokalplantillægget er udarbejdet på baggrund af et skitseforslag fra Kim Utzon Arkitekter og indeholder i § 6, stk. 1, bestemmelser om en ny facetteret glasfacade, der skaber et varieret lysspil. I højhuset skal vinkling af glaspartierne på den nye facade være mest markant ved basen og i de øverste etager. Med placering og ophængningsmåde skal der markeres lodrette linjer i højhusets facader.

De nye arkitekter arbejder både med en facetteret glasfacade og med lodrette markeringer. Konstruktionen er imidlertid mere enkel med en ny facade sat direkte på den eksisterende i stedet for en påsat stålkonstruktion med glas, bortset fra basen, hvor der fortsat arbejdes med en sådan løsning. Der ønskes et mere enkelt arkitektonisk udtryk, og der sker ikke længere en vinkling udad ved de øverste og nederste etager.  De øverste etager markeres med vandrette lameller, og beplantningen på taget synliggøres. De lukkede felter er i hvidt emalitglas, lameller er hvide, og gardiner er også hvide, så bygningen får et lyst og let udtryk. Der er fortsat en offentlig tilgængelig terrasse på taget, og der arbejdes fortsat med en række energimæssige tiltag, herunder højisoleret glasfacade og solvarmepaneler, der dækker op til 50 pct. af energiforbruget til varmt vand til værelsesetagerne. Samlet vurderer bygherrens energirådgiver, at klimaskærmen vil overholder energikravene i BR 15, og at dette - sammenholdt med løsninger med vedvarende energi - betyder, at byggeriet kan betegnes som bæredygtigt.

Mod Amager Boulevard nedlægges der parkering til fordel for en vandhave i samspil med vandbassinerne foran nabokontorhusene mod boulevarden og Christianshavns Vold på den anden side. Der ønskes et nyt, levende og inviterende byrum med spejlbassiner og beplantning, og der skabes sammenhæng med hotellets foyer via et stort trappeanlæg. Det er Marianne Levinsen Landskab, der er landskabsarkitekt, og hvis opgave det også er at designe den beplantede tagterrasse, der forudsættes at være synlig fra terræn.

Forvaltningen kan anbefale, at der stilles en dispensation i udsigt, da også det ny projekt findes at være af høj arkitektonisk kvalitet. Skitseprojektet og afvigelserne fra lokalplanen fremgår af den som bilag 1 vedlagte folder, der er tænkt brugt i forbindelse med nabohøringen.

Tilbygningen øger etageantallet fra 26 til 36 etager samt tagterrasse, højden fra ca. 86 til ca. 120 m, etagearealet fra 37.300 til 48.000 m2 og antallet af værelser fra 540 til 800. Dette er 1. etape af udbygningen. Anden etape, der også er fastlagt i lokalplanen, omfatter ca. 25.000 m2 etageareal i 1 – 6 etager med yderligere ca. 250 værelser, kongres- og konferencecenter, en urban indre have, kontorer og butikker. Under dette byggeri etableres der en parkeringskælder i 2 etager. Med 1. etape øges bebyggelsesprocenten fra 144 til 186 og med 2. etape til 282.

Parkeringsdækningen er i lokalplantillægget fastsat til at være af størrelsesordenen og må ikke overstige 1 plads pr. 150 m2 etageareal i overensstemmelse med kommuneplanen. Der er i dag 392 parkeringspladser på terræn. Der nedlægges 94 pladser mod Amager Boulevard til fordel for vandhaven, og der indrettes 22 nye pladser tæt på indgangen primært til handicapparkering og afsætning. Parkeringsdækningen vil herefter være  1 plads pr. 150 m2 etageareal. I henhold til lokalplanen skulle de nye pladser, der udløses af nybyggeriet, etableres i kælder. Da kælderen først etableres i 2. etape forudsættes der dispensation, hvilket kan anbefales på betingelse af, at ejeren forpligtes til at etablere de 22 pladser i kælder i forbindelse med 2. etape.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Hvis Teknik- og Miljøudvalget tiltræder indstillingen, vil forvaltningen sende dispensationen i nabohøring. Afhængig af resultatet heraf vil forvaltningen stille en dispensation i udsigt, så der kan udarbejdes et egentligt byggeandragende. Hvis der kommer mange eller vægtige indsigelser med relation til dispensationerne, vil sagen blive forelagt udvalget på ny. Den endelige dispensation vil blive givet i forbindelse med byggetilladelsen. Den aktuelle sagsbehandling vil blive lagt til grund i den forbindelse, medmindre projektet i byggeandragendet afviger på vigtige punkter i forhold til det i høringsmaterialet beskrevne skitseprojekt.

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 27. august 2012

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I og O.
Imod indstillingen stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, B, F og Ø.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev ikke vedtaget.
Til top