Mødedato: 27.08.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af kommuneplantillæg for vindmøller på Lynetten og Prøvestenen samt tillæg til lokalplan for Prøvestenen

Se alle bilag

Efter offentlig høring skal Borgerrepræsentationen tiltræde hvidbogen samt tage stilling til endelig vedtagelse af kommuneplantillæg for vindmøller på Lynetten og Prøvestenen samt tillæg til lokalplan for "Prøvestenen" med tilhørende miljøvurderinger.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at tiltræde hvidbogen med resultatet af den offentlige høring (bilag 1)

2.                  at tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 326-1 ”Prøvestenen og Ny Amager Strandpark” med miljøvurdering vedtages endeligt med ændring som foreslået i afsnittet løsning for så vidt angår et vejprofil

3.                  at der igangsættes en VVM- og lokalplanproces for opstilling af vindmøller på Lynetten

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

4.                  at tiltræde hvidbogen med resultatet af den offentlige høring, for så vidt angår kommuneplantillægget (bilag 1)

5.                  at kommuneplantillæg for Prøvestenen med VVM-redegørelse og miljøvur­de­ring vedtages endeligt

6.                  at kommuneplantillæg for Lynetten med miljøvurdering vedtages endeligt med ændring som foreslået i afsnittet løsning vedr. møllehøjde og antal.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 17. november 2011 at sende forslag til kommune­plan­tillæg med VVM-redegørelse og miljøvurderinger samt forslag til lokalplantillæg for store vindmøller i København i offentlig høring fra den 30. november 2011 til den 8. februar 2012. Kommuneplantillægget omfattede 3 lokaliteter (Kalvebod Syd, Prøve­stenen og Lynetten), mens de 2 VVM-redegørelser og de 2 forslag til lokalplantillæg omfattede henholdsvis Kalvebod Syd og Prøvestenen. I denne indstilling er planfor­sla­gene for Kalvebod Syd udtaget, idet politisk stillingtagen hertil afventer forhandlinger mellem Københavns Kommune og Naturstyrelsen på baggrund af Miljøministeriets høringssvar. Alle de høringssvar, som er indkommet i høringsperioden, er resumeret og vurderet i hvidbogen (bilag 1).

Løsning

Planforslagene til placering af store vindmøller i København skal ses som led i klima­planens målsætning om CO2-neutralitet i 2025. Strategien omfatter både vindmøller inden for kommunegrænsen til lands og uden for kommunegrænsen både til lands og til vands. Møllerne inden for kommunegrænsen, er dem der først kan realiseres.

Prøvestenen

Til planforslaget vedrørende Prøvestenen er der fremkommet 14 høringssvar. Svarene omhandler påvirkning af sokkelkote (afstanden fra havoverfladen til møllesoklens øverste kant), mulighed for arkæologiske fund, lufthavnens radar, mulighed for køb af flere andele samt støj, herunder lavfrekvent støj. Derudover har Copenhagen Malmø Port og By & Havn i forhold til tør­bulk­området ønsket møl­lerne placeret syd for volden samt ønsket ændring af vejprofil.

Vurderinger af støj er sket i henhold til Miljøministeriets regler på området. Bereg­nin­gerne af den lavfrekvente støj er sket efter at VVM’en blev sendt i høring, da ministe­riets nye regler blev fastlagt. Det er beregnet, at grænseværdierne for støj overholdes.

Mht. møllernes placering bemærker forvaltningerne, at hensynet til det rekreative om­råde syd for volden bør prioriteres frem for tørbulkområdet, og at vindmøllernes in­flu­enszoner er yderst begræn­sede i forhold til det ca. 40 ha store tørbulkområde.

Forvaltningerne foreslår, at bestemmelsen i tillæggets § 4, ændres til ”Serviceadgang til møllerne sker via den i § 5, stk. 2, pkt. a, fastlagte vej langs nordsiden af voldanlægget mellem område II og III, der anlægges i en bredde à 17 m som en 2 sporet vej med for­tov i den nordlige side og rabat op mod voldanlægget”. Herved udgår den 5 m brede grønne midterrabat. Bortset fra ændring af lokalplantillægget mht. vejprofilet, har bemærk­­­nin­gerne ikke givet anledning til ændring af planforslagene.

Møllerne på Prøvestenen forventes at kunne sættes i drift i 2013.

Lynetten

Til planforslaget vedrørende Lynetten er der kommet 11 høringssvar. Svarene omhand­ler radiokæder, sokkelkote, mulighed for arkæologiske fund, udsigten til vindmøllerne fra Gentofte Kommune, og begrænsning af byudviklings­mu­lig­­hederne på Refshaleøen på langt og på kort sigt.

Forvaltningerne bemærker, at Refshaleøen er perspektivområde i Kommuneplan 2011, og at planlægning med bl.a. boliger dermed tidligst vil kunne påbegyndes efter 2023. En sådan planlægning forudsætter en væsentlig forbedring af trafikforholdene, herunder kol­­­lek­tiv trafik, adgangsforhold samt en afhjælpning af lugtgener fra Renseanlæg Ly­net­­­­ten. Forvaltningerne har forhandlet med Refshaleøens Ejen­domsselskab om ram­mer­ne for den konkrete opstilling af vindmøller.

På baggrund af disse forhandlinger og for at sikre, at der kan ske byudvikling med miljø­­­følsom anvendelse på Refshaleøen, anbefaler forvaltningerne, at kommune­plan­tillægget ændres fra ”… Området kan anvendes til opstilling af op til 4 vindmøller på op til 149 m” til ”… Området kan anvendes til opstilling af op til 3 vindmøller på op til 125 m.” Samtidig igangsættes en VVM- og lokalplanproces for opstilling af vind­møl­ler på Lynetten. Bortset fra dette har bemærkningerne ikke givet anledning til ændringer af planfor­sla­get.

Møllerne på Lynetten forventes at kunne sættes i drift i 2014.

Forholdet til Klimaplanen

Vindmølleplanlægningen implementerer målsætningerne i Københavns Kommunes første klimaplan, som siden er videreført i klimaplanen KBH 2025, der forventes behandlet af Borgerrepræsentationen i august. I klimaplanen er den samlede vind­mølle­strategi et af hovedinitiativerne.

Da planlægningen for vindmøller blev indledt, var der en forventning om en vis årlig produk­tion fra de 4 oprindelige lokaliteter. Som følge af at lokaliteten på Nordhavn blev taget ud af planlægningen pga. loven om udflytning af containerterminalen, indgår produktion fra disse møller ikke længere i indsatsen for at øge andelen af grøn energi. Både projektet på Prøvestenen og Lynetten er blevet justeret, hvilket har medført en reduktion i den forventede produktion. På Prøvestenen er højden på møllerne blevet justeret af hensyn til lufthavnens indflyvningszoner og på Lynetten er antal og højde justeret af hensyn til en fremtidig byudvikling. For at hente noget af den tabte produk­tion ind igen, anbefaler forvaltningerne, at place­ring af vindmøller i Nordhavn evt. indgår i overvejelserne som fremtidig vindmøllelokalitet.

Regeringen og kommunerne har den 10. juni 2012 indgået en aftale om kommunernes økonomi i 2013. Af aftalen fremgår, at regeringen medio 2013 vil fremlægge et oplæg til, hvordan opstillingen af flere vindmøller på land kan understøttes. Dette underbygger kommunens arbejde for at fremme vindmølleenergien og vil muligvis gøre det enklere at planlægge for vindmøller i fremtiden.

Økonomi

Københavns Energi er bygherre på de 3 vindmøller på Prøvestenen, og der er en positiv business case for projektet. Vindmøllerne forventes i drift i løbet af 2013 og vil bidrage positivt til beskæftigelsen både i anlægs- og driftsfase. 2 af de 3 vindmøller vil Køben­havns Energi eje, mens den 3. vindmølle sælges til byens borgere i form af andele i henhold til Lov om fremme af Vedvarende Energi. Borgere i vindmøllernes nærområde har fortrinsret til at købe vindmølleandele, men afhængig af interessen vil også andre kunne købe andele. Københavns Kom­mune garanterer for Københavns Energis vindmølleinvesteringer, jf. beslutning truffet af Borger­repræsentationen den 26. maj 2011. Nærværende indstilling har i sig selv ingen økono­misk betydning for Københavns Kommune. Sagen om business case samt garanti til vindmøller på Prøvestenen behand­les i en særskilt indstilling på Borger­repræ­sen­ta­tionens møde den 20. september 2012. Der vil blive udarbejdet en business case for vindmøller på Lynetten parallelt med udarbejdelse af plangrundlag herfor.

Videre proces

Når plangrundlaget er endeligt vedtaget i Borgerrepræsentationen, bekendtgøres dette i henhold til reglerne i planloven. Det samme gælder VVM-redegørelsen for Prøvestenen. Kommunen skal meddele en VVM-tilladelse, før projektet kan realiseres. Med hensyn til Lynetten forudsætter realisering af et vindmølleprojekt, at der tilvejebringes en VVM-redegørelse og et lokalplantillæg.

Bilag 2 til 5 udsendes ikke, men offentliggøres på kommunens hjemmeside.

Claus Juhl                Hjalte Aaberg

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 27. august 2012

Socialdemokraterne og Enhedslisten stillede ændringsforslag til indstillingen om:

”at vindmøllerne på Prøvestenen placeres syd for volden på sydsiden af øen.”

Der blev stemt om ændringsforslaget:

For ændringsforslaget stemte 4 udvalgsmedlemmer: A, I og Ø.
Imod ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: B og F.
2 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: C og O.

Ændringsforslaget blev vedtaget.

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, C, F, I og Ø.
Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.
1 udvalgsmedlem undlod at stemme: O.

Indstillingens 1.-3. at punkt blev anbefalet.

Dansk Folkeparti (O) afgav protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti er af den opfattelse, at dette kommuneplantillæg for vindmøller forringer byudviklingen, og at der vil blive støj og støvgener, der genere kolonihaverne.”

Lars Weiss (A) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.
Til top