Mødedato: 27.05.2024, kl. 15:00
Mødested: Østbanegade 135, 2100 Kbh Ø (AP Pension)

Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til Kommuneplan 2024

Se alle bilag
En kommuneplan er Borgerrepræsentationens plan for byens udvikling de kommende 12 år. På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse af forslag til Kommuneplan 2024 har forvaltningen udarbejdet et udkast til høringssvar. Udvalget skal nu tage stilling til det endelige høringssvar til forslag til Kommuneplan 2024 – Fremtidens klimavenlige hovedstad.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at høringssvar til forslag til Kommuneplan 2024 (bilag 2) sendes til Økonomiudvalget.

Problemstilling

Økonomiudvalget vedtog den 9. april 2024 at sende forslag til Kommuneplan 2024 (bilag 3) i intern høring i alle fagudvalg, råd og lokaludvalg i Københavns Kommune. Teknik- og Miljøudvalget drøftede den 22. april 2024, hvilke emner og bemærkninger der skal indgå i udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget. Teknik- og Miljøforvaltningen har på denne baggrund udarbejdet et udkast til et høringssvar (bilag 2). Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til høringssvarets anbefalinger og de behov for justeringer til kommuneplanens indhold, som udvalget finder nødvendige for at sikre udviklingen af København som fremtidens klimavenlige hovedstad.

Løsning

I udkast til Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar (bilag 2) fremgår, at det fremsendte forslag til Kommuneplan 2024 sætter en god retning for udviklingen af København.

På baggrund af udvalgsdrøftelsen fremgår Teknik- og Miljøudvalgets hovedsynspunkter af første del af høringssvaret. Hovedsynspunkterne er sammenfattet under temaerne ”Boligstørrelser og boformer” samt ”Bevaringsværdigt byggeri”.

Anden del af høringssvaret består af Teknik- og Miljøudvalgets supplerende anbefalinger til forslag til Kommuneplan 2024. Anbefalingerne her er sammenfattet under temaerne ”Parkering og mobilitet” samt ”Begrønning og klimatilpasning”.

Teknik- og Miljøudvalgets konkrete anbefalinger til Kommuneplan 2024 er beskrevet kort nedenfor og uddybet i bilag 2.

Del 1: Teknik- og Miljøudvalgets overordnede anbefalinger

Tema 1: Boligstørrelser og boligkvalitet

  • Anbefaling 1: Boligstørrelser og krav om større boliger Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at der findes en løsning, så kravet om store boliger på mindst 110 m2 er foreneligt med tilvejebringelse af almene boliger og en blandet by med både store og små boliger.
  • Anbefaling 2: Boligkvalitet og små boliger Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at forslaget om at reducere den mindste boligstørrelse ned til 40m2 i eksisterende by bortfalder, og at den mindste boligstørrelse for familieboliger i både eksisterende by og byudviklingsområderne fastlægges til 50 m2.
  • Anbefaling 3: Analyse af boligstørrelser Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at der i forbindelse med den næste kommuneplanrevision 2028 bestilles en analyse og evaluering af kommuneplanens nuværende boligstørrelses-bestemmelser, hvor parametre som boligkvalitet, fastholdelse og fraflytningsfrekvens, fordelingen af fællesfaciliteter samt fleksibilitet og klimapåvirkning undersøges. Analysen skal bringe større klarhed over sammenhængen mellem boligstørrelser og kvalitet.

Tema 2: Bevaringsværdigt byggeri

  • Anbefaling 4: Indførelse af forsigtighedsprincip for bygninger, der ikke er beskyttet mod nedrivning eller ikke er omfattet af det nuværende SAVE-register Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at der i Kommuneplan 2024 indføres et forsigtighedsprincip for bygninger, som ikke er beskyttet mod nedrivning eller ikke er omfattet af det nuværende SAVE-register. Det drejer sig om bygninger opført i 1940-1990, der aldrig er blevet SAVE-registreret, og mindre byhuse samt tidligere industribygninger fra før 1950, der siden registreringstidspunktet i 1996 er blevet mere relevante i bevaringssammenhæng og ofte er registreret med en lav SAVE-værdi eller slet ingen.
  • Anbefaling 5: Udpegning af bygninger med SAVE 4 som bevaringsværdige Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at bygninger med en middelhøj værdi på SAVE 4 udpeges som bevaringsværdige i Kommuneplan 2024.

Del 2: Teknik- og Miljøudvalgets supplerende anbefalinger

Tema 1: Boligstørrelser og boformer

  • At der bestilles en analyse til næste kommuneplan, der undersøger tiltag og bestemmelser, som kan fremme bofællesskaber (anbefaling 6).

Tema 3: Parkering og mobilitet

  • At der frem mod endelig vedtagelse udarbejdes eksempler på konsekvenserne ved at planlægge 4 cykler pr. 100 etagemeter frem for 3,5 cykler pr. etagemeter (anbefaling 7).
  • At p-normen for detailbutikker i øvrig by fastholdes på 1 parkeringsplads pr. 143 m2, da dette understøtter trafikmålet i Kommuneplan 2024 (anbefaling 8).
  • At det undersøges, hvordan eksisterende private og offentlige underjordiske p-anlæg udnyttes bedst muligt (anbefaling 9).
  • At der udarbejdes et redskab, der sikrer sammenhæng mellem p-normen i lokalplanerne og p-husenes kapacitet og placering i byudviklingsområderne (anbefaling 10).
  • At p-huse planlægges og designes, så der kan etableres udadvendte offentlige eller private funktioner i den nederste del af p-huset (anbefaling 11).
  • At der udvikles et fodgængernet til næste kommuneplanrevision til fremme af gang (anbefaling 12).

Tema 4: Begrønning og klimatilpasning

  • At der udarbejdes en analyse af mulighederne for at afsætte en fast del af friarealet til ophold samt en præcision af definitionen af opholdsarealer og friarealer (anbefaling 13).
  • At der nedsættes en arbejdsgruppe med deltagelse af Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen, der undersøger, hvordan et minimumskrav til grønne arealer og begrønningsprocent, som den er defineret i planloven, kan omsættes i planlægningen (anbefaling 14).
  • At der nedsættes en arbejdsgruppe med deltagelse af Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen, der udbygger og præciserer de generelle bestemmelser for klimatilpasning og regnvandshåndtering (anbefaling 15).
  • At Kommuneplan 2024 beskriver potentialer for, hvor og hvordan byens grønne øer kan bindes sammen i forlængelse af nyt mål vedrørende grønne og blå forbindelser (anbefaling 16).
  • At det frem mod næste kommuneplanrevision undersøges, om det er muligt for Københavns Kommune at understøtte genopretning af lavbundsjorde og vådområder samt rejse skov uden for Københavns Kommune i samarbejde med andre kommuner (anbefaling 17).

Politisk handlerum

Den interne høring er Teknik- og Miljøudvalgets mulighed for at påvirke indholdet af Kommuneplan 2024. Teknik- og Miljøudvalget har mulighed for at ændre i udkastet til høringssvaret og kan erstatte, slette eller stille yderligere ændringsforslag.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt høringssvaret, fremsender Teknik- og Miljøforvaltningen høringssvaret til Økonomiudvalget senest den 6. juni 2024.

Herefter vil Økonomiforvaltningen forelægge et revideret forslag til Kommuneplan 2024 for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i august 2024. Forslaget sendes herefter i offentlig høring i otte uger.

Det endelige forslag til Kommuneplan 2024 fremlægges til endelig vedtagelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i december 2024

                                          Søren Wille

                                                           / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. maj 2024

 

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således, at anbefaling 5 ændres, så SAVE 4-bygningerne ikke udpeges som bevaringsværdige, men i stedet får den samme ekstra opmærksomhedsstatus som bygninger fra 1940-1990 (anbefaling 4).”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 5 stemmer mod 6. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, C, F og V

Imod stemte: A, Ø og Å

 

Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således at det desuden anbefales, at der til afsnittet om Grøn Forsyning tilføjes et særligt fokus på varmelagre. For at øge mulighederne for at lagre varme, skal der i forbindelse med planlægning af nye byudviklingsområder lægges et særskilt fokus på at sikre mulighederne for anlæg af store varmelagre, for eksempel i forbindelse med placering og planlægning af kunstgræsbaner og pladser.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.

 

Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) som nyt at-punkt:

 

“dog således at der bestilles en analyse til kommuneplansrevision 2028, der ser på fortætning og udvikling af villa- og parcelhuskvarterer.”

 

Ændringsforslaget (ÆF3) blev vedtaget uden afstemning.

 

Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF4) som nyt t-punkt:

 

"dog således at byggefællesskaber tilføjes i forlængelse af bofællesskaber i anbefaling 6."

 

Ændringsforslaget (ÆF4) blev vedtaget med 7 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, F, V, Ø og Å

Imod stemte: A og C

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti støtter indstillingen, men opfordre til at der sikrer tilstrækkeligt med parkeringspladser i forhold til de familieboliger der tilføjes, så parkeringsnormen svar til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig, således at parkering kan holdes på egen grund og ikke offentlige arealer.”

 

Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”For partierne er det vigtigt, at begrebet om bevaringsværdi ikke bliver så bredt, at vi ofte skal dispensere fra det, så præcedensen bliver, at værdien af bevaringsværdien ikke er så stor. Derfor ønsker vi - i stedet for en generel udpegning af bevaringsværdi – at vi har en særlig opmærksomhed på SAVE 4-bygningerne, ligesom vi har det for byhuse.”

Til top