Mødedato: 27.05.2024, kl. 15:00
Mødested: Østbanegade 135, 2100 Kbh Ø (AP Pension)

Øget trafiksikkerhed på Jyllingevej, Vanløse

Se alle bilag
I Budget 2023 blev der vedtaget et anlægsprojekt med ombygning af krydsene Jyllingevej/Ålekistevej og Jyllingevej/Jernbane Allé samt en hastighedsnedsættelse på Jyllingevej til 50 km/t på strækningen mellem Jyllingevej St. og Rødovre Kommune. Projektet har til formål at øge trafiksikkerheden. Ved Overførselssagen 2023-2024 blev der afsat midler til at forbedre trafiksikkerheden og begrønne Jyllingevej, som et tillæg til det eksisterende projekt på strækningen. Udførslen af projektet foreslås inddelt i to etaper, så de to krydsombygninger udføres nu og det oprindelige projekt på strækningen udsættes og udføres samlet med det nye projekt fra overførselssagen 2023-2024.  

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslag for separat venstresving i krydset Jyllingevej/Ålekistevej samt supplerende signaludstyr i krydset Jyllingevej/Jernbane Allé danner grundlag for færdigprojektering og anlæg, jf. bilag 4.
  2. at projekt for ændring af afmærkning på Jyllingevej og ombygningen af Jyllingevej mellem Jyllingevej St. og Rødovre Kommune, i forbindelse med trafiksikkerheds- og begrønningsprojektet på strækningen, udføres samlet med ibrugtagning oktober 2028.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 7,0 mio. kr. til etablering af separat venstresving i krydset Jyllingevej/Ålekistevej samt supplerende signaludstyr i krydset Jyllingevej/Jernbane Allé på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

I Budget 2023 (B, C, D, I, O, V, Ø og Å) (6. oktober 2022) blev der afsat 9,0 mio. kr. til separat venstresving i krydset Jyllingevej/Ålekistevej, 1,3 mio. kr. til supplerende signaludstyr i krydset Jyllingevej/Jernbane Allé, samt 4,0 mio. kr. til at sænke hastigheden til 50 km/t og ændre afmærkning på Jyllingevej. De tre projekter er vedtaget separat ved Budget 2023 og er herefter lagt sammen under én bevilling (BR 4. maj 2023) grundet geografisk og trafikalt overlap, samt for at forsimple processen. I Overførselssagen 2023-2024 blev der afsat 17,4 mio. kr. til at forbedre trafiksikkerheden og begrønne Jyllingevej mellem Rødovre Kommune og Jyllingevej St.

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslaget for de to kryds og udsættelsen af ombygningen af Jyllingevej. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidler.

Løsning

Projektforslaget omfatter tre projektlokaliteter på hhv. strækningen mellem Jyllingevej st. og Rødovre Kommune, krydset Jyllingevej/Ålekistevej og krydset Jyllingevej/Jernbane Allé. Projektet opdeles i to etaper. De to krydsprojekter ombygges i første etape i 2025, da de rent byggeteknisk let kan adskilles fra strækningsprojektet.  Strækningen mellem Jyllingevej st. og Rødovre Kommune omprojekteres og udføres i en anden etape, så det opnår synergi med den tillægsbevilling om trafiksikkerhed og begrønning af Jyllingevej, der blev vedtaget ved Overførselssagen 2023-2024. På den måde generes trafikken på strækningen kun én gang, og der sikres den nødvendige tid til omprojekteringen af strækningsprojektet.

Ombygning af krydset Jyllingevej/Ålekistevej (Etape 1)
I krydset er der registreret 27 uheld i krydset i perioden 2018-2023, hvoraf 14 er mellem venstresvingende biler og ligeudkørende biler eller cykler. Signalanlægget er etableret i 1961, og der er siden gennemført mindre justeringer af krydset.

For at øge trafiksikkerheden for fodgængere og cyklister, etableres der separate venstresvingsbaner på Ålekistevej mod Jyllingevej i begge retninger. Dette medfører en forringelse af fremkommeligheden for alle trafikarter, men generne for fodgængere og cyklister i forhold til fremkommelighed er dog forsøgt minimeret. Fodgængerfelterne rykkes tættere på krydset, så fodgængernes synlighed forbedres.

Ombygning af krydset Jyllingevej/Jernbane Allé (Etape 1)
Der er i krydset registreret ulykker, hvor bilister overser det røde lys på Jyllingevej. På Jyllingevej i retning mod Rødovre etableres der før krydset en galgemast med et nyt signal. Masten med cyklistsignal for venstresvingende cyklister på Jyllingevej forhøjes og udstyres med et ekstra højtsiddende signal til bilerne på Jyllingevej mod Rødovre, begge er for at synliggøre det røde lys.

Trafiksikkerhed på Jyllingevej, Vanløse (Etape 2)
På Jyllingevej på strækningen fra Jyllingevej station til kommunegrænsen mod Rødovre blev hastighedsgrænsen sat ned til 50 km/t i 2023, så den svarer til den tilstødende strækning i Rødovre Kommune, der netop er blevet ombygget og har fået nedsat hastigheden til 50 km/t. Denne ændring skete alene ved en tilpasning af skiltningen, og det, der udestår, er den fysiske tilpasning af strækningen.

For at opnå synergi med det nye projekt besluttet med Overførselssagen 2023-2024 standses det oprindelige projekt for den fysiske tilpasning af strækningen (ændring af den hvide opstribning og etablering spærreflader, parkeringsspor og enkelte sideheller på Jyllingevej). Der udarbejdes i stedet et nyt samlet projektforslag for større fysiske tiltag. Herunder begrønning, udvidelse af midterrabatter og etablering af sideheller til bl.a. fodgængerkrydsning. Det nye projekt vil også indeholde etablering af et parkeringsspor med 30 p-pladser, som også besluttet med det oprindelige strækningsprojekt. På den måde anvendes midlerne bedst muligt, da strækningen kun ombygges én gang og gør anlægsperioden med gener for trafikanterne kortest muligt. Indstilling om projektforslag og frigivelse af anlægsmidler bliver forelagt Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen 2. kvartal 2025. Etape 2 har forventet anlægsstart i 2026 og ibrugtagning i oktober 2028.

Konsekvenser for busser

Teknik- og Miljøforvaltningen har været i dialog med Økonomiforvaltningen og Movia vedr. bussernes driftsøkonomi. Movia vurderer, at projektet ikke har negative konsekvenser for bussernes driftsøkonomi.

Konsekvenser for parkering og træer

Projektforslaget for de to kryds har ikke konsekvenser for parkering og træer.

Høring

Projektforslaget har været i høring ved Vanløse Lokaludvalg fra den 17. januar 2024 til den 26. februar 2024, jf. bilag 5. Projektforslaget har været i høring hos Movia fra 17. januar til den 19. januar 2024.

Høringssvar fra lokaludvalg: Vanløse Lokaludvalg giver udtryk for, at de ønsker begrønning på strækningen i stil med strækningen af Jyllingevej i Rødovre Kommune. Lokaludvalget ønsker derudover øget håndhævelse af hastighedsbegrænsningen på Jyllingevej, samt at der i krydset ved Jernbane Allé etableres svingpile og blinkende grøn mand for at signalere at lyset snart skifter.

Forvaltningens bemærkninger: Der er i Overførselssagen 2023-2024 afsat midler til begrønning af strækningen. Dette medfører en omprojektering og et nyt projektforslag, der vil komme i høring hos lokaludvalget. Med hensyn til skærpet håndhævelse af hastigheden på strækningen, henviser forvaltningen til Københavns Politi. Blinkende grøn mand i krydset ved Jernbane Allé kan ikke etableres inden for gældende dansk lovgivning. Forvaltningen kan dog imødekomme lokaludvalgets bemærkninger ved at supplere fodgængersignalet med et nedtællingssignal, såfremt det viser sig muligt at indpasse i signalet inden for projektets økonomi.

Høringssvar fra Movia: Movia ønsker busprioritering i begge kryds samt mere plads til busserne.

Forvaltningens bemærkninger: I krydset Jyllingevej/Ålekistevej er omløbstiden fast, og da separate venstresvingbaner i sig selv tager af den grønne tid i krydset, vil det mindske kapacitet for biltrafikken og øge ventetiden på at få grønt for alle trafikarter. Busprioritering i signalet vil fx betyde, at fodgængere skal vente længere tid på grønt og skal bruge to omløb for at krydse vejen. Der er derfor ikke indarbejdet busprioritering i projektforslaget. Det betyder, at busserne kører sammen med den øvrige trafik. I krydset ved Jernbane Allé er det af kapacitetsmæssige årsager heller ikke muligt at indarbejde busprioritering.

Samlet set giver bemærkningerne ikke anledning til ændringer i projektforslaget for de to kryds ud over, at forvaltningen, såfremt det er muligt inden for projektets økonomi, indarbejder et nedtællingssignal for fodgængere i signalet ved Jernbane Allé.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte at gennemføre en af to versioner af det oprindelige afmærkningsprojekt på strækningen som vedtaget ved Budget 2023, med ibrugtagning i 2025.

  • En enkel afmærkningsløsning, med færrest mulige omkostninger og bindinger for den efterfølgende ombygning af strækningen. I denne løsning etableres kun kantstriber for at indsnævre kørebanen i det omfang, det er muligt indenfor lovgivningen. Forvaltningen vurderer ikke, at denne løsning vil bidrage til at nedbringe hastigheden i nævneværdigt omfang. Der etableres ikke sideheller, parkeringspladser og spærreflader.
  • Det oprindelige afmærkningsprojekt, hvor strækningen tilpasses ved at ændre den hvide opstribning og etablere spærreflader, parkeringsspor samt enkelte sideheller, jf. bilag 6. Sidehellerne etableres for at afgrænse parkeringssporene og undgå påkørsel af parkerede biler. Der etableres enkelte heller forberedt til el-ladestandere i parkeringssporet. Derudover udvides midterrabatten med spærreflade for at indsnævre kørebanen.

Begge alternativer fjernes igen, når etape 2 på strækningen udføres i 2026-2028. Vedtages ét af alternativerne med et ændringsforslag, skal den resterende anlægsbevilling på 2,9 mio. kr. (2024 p/l) til det oprindelige trafiksikkerhedsprojekt på Jyllingevej frigives med denne indstilling.

Økonomi

I Budget 2023 blev der afsat 1,3 mio. kr. (2023 p/l) til opsætning af ekstra signaler i krydset Jyllingevej/Jernbane Allé. Hele bevillingen blev stjernemarkeret og dermed frigivet ved budgetvedtagelsen. Yderligere blev der i Budget 2023 afsat 9,0 mio. kr. (2023 p/l) til ombygning af krydset Jyllingevej/Ålekistevej, hvoraf 2,2 mio. kr. (2023 p/l) blev stjernemarkeret og dermed frigivet ved budgetvedtagelsen. Med denne indstilling skal de resterende 6,7 mio. kr. (2023 p/l) frigives. Det svarer til 7,0 mio. kr. (2024 p/l) jf. tabel 1.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.
(2024 p/l)

 

 

 

 

2025

I alt

TMU

Jyllingevej, trafiksikkerhed

2000 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

6.956

6.956

I alt

-

-

-

6.956

6.956

Bevillingen Ordinær anlæg er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsmåltal. I Budget 2023 er der givet anlægsmåltal til projektet til igangsættelse i 2023. Igangsatte anlægsprojekter færdiggøres uanset projektets varighed, og tildeles dermed automatisk anlægsmåltal i de kommende år (TMU 17. maj 2021).

Der er afsat 0,1 mio. kr. i 2024 og frem til afledt drift vedr. ombygning af krydset Jyllingevej-Ålekistevej. Midlerne er placeret under Økonomiudvalget, og vil ved ibrugtagningen blive overført til Teknik- og Miljøudvalget.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, igangsætter forvaltningen færdigprojektering og anlæg af etape 1 med de to kryds. Forventet fysisk anlægsstart er første kvartal 2025 med ibrugtagning tredje kvartal 2025. Herudover igangsætter forvaltningen projektering af etape 2 med begrønning mv. på strækningen fra Rødovre Kommune til Jyllingevej St. Indstilling om projektforslag og frigivelse af anlægsmidler forventes forelagt Borgerrepræsentationen andet kvartal 2025. Forventet anlægsstart er i 2026 og ibrugtagning i fjerde kvartal 2028.

Søren Wille

/ Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. maj 2024

 

Indstillingens 1.-2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

"Partierne havde gerne set, at der med projektet blev lavet fremførte cykelstier i krydset Jyllingevej-Ålekistevej, da de skaber en langt større tryghed for cyklister, frem for at cyklisterne skal flette med højresvingende bilister. Men da det er forvaltningens vurdering, at det ikke kan indeholdes på den plads, der er på vejen, uden at det går ud over trafiksikkerheden for de bløde trafikanter, godkender partierne projektet, som det er beskrevet i det oprindelige budgetnotat."

Til top