Endelig vedtagelse af lokalplan Lille Kongensgade-karreen, Indre By
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan Lille Kongensgade-karreen (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.
Problemstilling
På baggrund af et medlemsforslag fra Enhedslisten og et ændringsforslag fra Radikale Venstre, besluttede Teknik- og Miljøudvalget den 9. oktober 2017, at forvaltningen skulle udarbejde et forslag til bevarende lokalplan for Lille Kongensgade-karreen. Formålet med lokalplanen er at opretholde karakteren af strøggade mod Østergade og restaurantmiljø mod Lille Kongensgade, samt at sikre områdets bevaringsværdige bygninger og bevaringsværdige sammenhængende facaderækker. Herudover skal de ubebyggede arealer understøtte kvaliteten af bebyggelsen. Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 17. december 2018 og har været i høring fra den 4. januar til den 1. marts 2019. Forvaltningen har modtaget 22 henvendelser fra 20 afsendere. Høringen har givet anledning til forslag til ændringer.
Løsning
I lokalplanforslaget bliver alene fastlagt anvendelsesbestemmelser for stueetager og høje kældre. Disse fastlægges til publikumsorienterede serviceerhverv, såsom butik og restaurant, mod Lille Kongensgade dog kun publikumsorienterede serviceerhverv, såsom restaurant, café og natklub. Der fastlægges bevaringsbestemmelser for hele karreens bebyggelse. Der er forbud mod nedrivning af bevaringsværdig bebyggelse. Pladsen mod Bremerholm fastlægges til et offentligt tilgængeligt byrum med mulighed for ophold, udeservering og torvehandel.
Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår, at der i bestemmelserne fremgår, at der kan etableres en offentlig fodgængerforbindelse gennem karreen. Muligheden for at etablere denne passage er kun beskrevet i lokalplanforslagets redegørelsesdel, men ikke fastlagt i bestemmelserne, som er juridisk bindende.
Forvaltningen er blevet opmærksom på, at der i anvendelsesbestemmelserne mangler en præcisering af, hvilke arealer i stueetage og høj kælderetage, der fastlægges til publikumsorienterede serviceerhverv. På den baggrund foreslås § 3, stk. 1, omskrevet og tegning nr. 2 rettet.
Endvidere har høringen givet anledning til, at forvaltningen foreslår en tilføjelse i lokalplanforslagets redegørelsesdel om, at den endelige lokalplan ikke vil kunne danne grundlag for ekspropriation efter planlovens bestemmelser.
Endelig foreslår forvaltningen en redaktionel omskrivning af lokalplanforslagets § 5, stk. 1 om bevaringsværdige bygninger. Ændringen foreslås for at følge principperne i de forenklede lokalplaner.
De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 5, herunder tegning nr. 2.
Høring
De 22 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.
Indre By Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 15):
Lokaludvalget støtter lokalplanforslaget, men ønsker gaden Lille Kongensgade med i lokalplanen, og at gaden omdannes til en udendørs markedsplads med udendørs servering, salgsboder, mad-ladcykler mv. Lokaludvalget er imod trafik i gaden, også cykler.
Forvaltningens bemærkninger
Lille Kongensgade indgår ikke i lokalplanområdet, idet der er tale om offentligt vejareal, som reguleres efter vejlovens bestemmelser, og som giver mulighed for, at der eventuelt senere kan besluttes et konkret vejprojekt. Forvaltningen fremlagde i forbindelse med Budget 2019 et budgetnotat om omlægning af vejarealet i Lille Kongensgade for at skabe bedre forhold for byliv, cykelparkering, cykelgennemkørsel, ophold og udendørsservering. Denne bevilling blev ikke givet. Forvaltningen vil genfremlægge et tilsvarende budgetnotat i forbindelse med Budget 2020. Lokalplan Kongens Nytorv Metrostationsplads fastlægger en cykelsti i forlængelse af Lille Kongensgade og giver mulighed for ærindekørsel i bil. Lille Kongensgade er en del af en prioriteret cykelforbindelse på tværs gennem Indre By mellem Kongens Nytorv og Regnbuepladsen.
Københavns Museum (bilag 4, henvendelse nr. 12):
Museet støtter lokalplansforslaget og bifalder, at forslaget muliggør etablering af en passage med offentlig adgang mellem Lille Kongensgade 16 og Østergade 15.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen foreslår, at muligheden for at etablere passagen tværs gennem karreen fastlægges i lokalplanbestemmelserne.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser:
- Seks henvendelser, heraf flere ejere og lejere i stueetager og høje kælderetager i Lille Kongensgade, udtrykker støtte til den bevarende lokalplan for karreen.
- I ti henvendelser er der ønsker til indretning af vejarealet Lille Kongensgade til udeservering, markedsgade mv., uden biler og uden cykelsti. I flere af disse henvendelser udtrykkes ønsker om, at gaden medtages i lokalplanen for bl.a. at sikre mulighed for udeservering for restauranterne i karreen. Flere giver udtryk for, at den nuværende cykelsti forhindrer udeservering på Lille Kongensgade.
- Tre henvendelser, bl.a. fra ejere i karreen, er imod begrænsningen i anvendelsen af stueetage og høj kælderetage mod Lille Kongensgade til restaurant, café, natklub eller lignende. De ønsker også mulighed for butikker.
Forvaltningens bemærkninger
- Forvaltningen har noteret sig den lokale støtte til forslaget.
- Se forvaltningens bemærkninger til synspunkter fra Indre By Lokaludvalg ovenfor.
- I et område som Lille Kongensgade vil der være forskellige ønsker til udviklingen af gaden. Det politiske ønske har været at bevare det kulturhistoriske beværtningsmiljø. Formålet med lokalplanen er derfor at opretholde karakteren af strøggade mod Østergade og restaurantmiljø mod Lille Kongensgade, samt at sikre områdets bevaringsværdige bygninger og bevaringsværdige sammenhængende facaderækker.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Michel Schilling
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. maj 2019
Sagen blev udsat.