Mødedato: 27.05.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Offentlig høring af skybrudsplan for Vesterbro og Ladegårds Å

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, at udkast til planen for skybrudssikringen af vandoplandet Vesterbro og Ladegårds Å sendes i offentlig høring i perioden 28. maj 2013 til 23. august 2013.  Oplægget er udarbejdet i samarbejde med Frederiksberg Kommune og sendes samtidigt i høring her.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget, at godkende

  1. at konkretiseringen af Københavns Kommunes Skybrudsplan for vandoplandet Vesterbro og Ladegårds Å sendes i offentlig høring fra den 28. maj 2013 til 23. august 2013.

Problemstilling

Københavns Kommunes Skybrudsplan er en udløber af Københavns Kommunes Klimatilpasningsplan fra 2011. Skybrudsplanen sætter rammerne for, hvordan man fremover skal planlægge for at forebygge skader i forbindelse med store skybrud i kommunen. Skybrudsplanen blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 13. december 2012 (2012-143102).

I forbindelse med vedtagelsen af skybrudsplanen blev forvaltningen anmodet om at konkretisere strategi og løsningsforslag for hvert af de otte vandoplande, som København er inddelt i ifølge skybrudsplanen. Vandoplandene adskiller sig fra den traditionelle bydelsopdeling, og opdelingen er lavet ud fra en analyse af byens topografi (højdeforskelle, bygninger mv.) og de veje, som vandet naturligt løber, når der er vand på overfladen. Forvaltningen udarbejder otte selvstændige planer, som udvalget behandler hver for sig. Forvaltningens arbejde med at konkretisere vandoplandene er jf. skybrudsplanen prioriteret ud fra en vurdering af bl.a. risiko for skader ved oversvømmelse.

Vandoplandet Vesterbro/Ladegårds Å er et af de tre højest prioriterede oplande i skybrudsplanen. Vandoplandet er bl.a. prioriteret højt pga. oplandets placering længst nede på vandets vej til havnen, hvor der kan sikres udløb til havnen. Derudover har vandoplandet mange lokale lavninger og tæt bebyggelse, som gør det svært for vandet at komme væk. Samlet set er der særlig stor risiko for skader her.

Udvalget skal godkende, at planen for Vesterbro/Ladegårds Å sendes i offentlig høring.

Løsning

Skybrudsplanens krav til løsningerne

Skybrudsplanen stiller en række krav til de løsninger, som skal findes for de enkelte vandoplande.

Byen skal gøres mere robust over for de forventede stigende nedbørsmængder, og løsningerne skal alle leve op til det servicemål, som er fastsat i Skybrudsplanen. Servicemålet fastlægger, at der ikke må komme mere end 10 cm. vand i gadeniveau, hvilket svarer til at regnvandssystemet (kloak og overfladeløsninger) skal kunne håndtere en 100-årsregn.

For at give samfundsøkonomisk gevinst skal skybrudstiltagene kobles til den øvrige klimatilpasning, som bl.a. indebærer en fremtidssikring af kloakken. I Klimatilpasningsplanen er målet, at 30 % af al regn – både hverdagsregn om skybrudsregn – skal frakobles kloakkerne for at følge med de forventede generelt stigende regnmængder.

Derudover skal skybrudstiltagene om muligt kobles med etablering af synlige overfladeløsninger, som kan gøres grønne og blå f.eks. i form af beplantninger, regnbede, og lignende.

 

Planens struktur

For hver vandoplandsplan er hovedstrukturen i løsningsforslagene beskrevet i en teknisk baggrundsrapport, hvortil er knyttet en række kort, tegninger og visualiseringer. Forvaltningen har udarbejdet et kortfattet resumé af løsningsmodellerne, som er vedlagt som bilag 1.

Baggrunden for de løsningsforslag, som er præsenteret i bilag 1 er en lang række analyser herunder terrænforhold, bystruktur, trafik og vandveje som grundlag for at afsøge løsningsmuligheder.

For Vestebro/ Ladegårds Å er der fundet 2 hovedløsningsmuligheder – som er beskrevet som Masterplan 1 og 2. Inden for hver masterplan arbejdes der med mere konkrete løsningsmuligheder, som også er beskrevet i materialet. Ved hvert løsningsforslag er fordele og ulemper skitseret.

De konkrete visualiseringer i bilag 1 skal fungere som illustrationer af mulige måder at udforme de grønne og blå overfladeløsninger. I den endelige detailprojektering vil der blive taget højde for bl.a. parkeringsforhold, byrum, trafikal afvikling samt koordinering med andre fysiske projekter i byens rum som f.eks. genopretning af veje.

 

Mulige løsninger for vandoplandet Vesterbro og Ladegårds Å

I den ene masterplan ledes skybrudsvandet via Skt. Jørgens Sø og videre i en nedgravet ledning til havnen, mens den anden masterplan arbejder med en større nedgravet tunnel hele vejen fra Åboulevarden og sydpå til havnen. Begge masterplaner indeholder frakobling af hverdagsregn i stort omfang, og vil derfor løse en væsentlig del af problemstillingen med fremtidssikringen af kloakken.

I forbindelse med arbejdet har forvaltningen også undersøgt muligheden ved en nedgravning af Ågade/Åboulevarden, som også kunne fungere som en skybrudstunnel, samt en fritlægning af Ladegårds Å, som det har været foreslået af bl.a. Miljøpunkt Nørrebro. Denne løsning kan indgå som en variant i forhold til Masterplan 2, hvor skybrudstunnelen kan kobles til en vejtunnel under Åboulevarden/Ågåde. De analyser, der er foretaget i forbindelse med vandoplandet Vesterbro og Ladegårds Å viser dog, at dette projekt først og fremmest vil være et trafikprojekt, hvilket betyder at projektet i givet fald skal skattefinansieres. Projektet er derfor ikke indregnet i høringsudkastet til Masterplan 2, men det skal ses som et muligt supplement til en skybrudstunnel, såfremt der er et politisk ønske om trafikprojektet. Beregningerne viser dog også, at skybrudssikringen af vandoplandet med fordel kan kobles til et eventuelt kommende trafikprojekt på Åboulevarden, for ad den vej at opnå en vis synergi.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. Derimod vil implementeringen af skybrudstiltagene få økonomiske konsekvenser for både kommune og forsyningsselskab. Der er udarbejdet en nærmere beskrivelse af de samlede økonomiske konsekvenser som bilag 2.

Videre proces

Vandoplandet Vesterbro og Ladegårds Å

Sideløbende med den offentlige høring vil forvaltningen sikre en koordinering med Frederiksberg Kommune, som oplandet også berører, og som løsningsforslaget er udarbejdet i samarbejde med.

Efter endt høring vil udvalget blive bedt om at tage endelig stilling til valg af løsningsmodel for oplandet. Både den offentlige høring af planen og resultaterne af koordineringen med Frederiksberg Kommune vil ligge til grund for forvaltningens endelige indstilling til valg af løsning.

Den overordnede proces

Udover de tre planer som behandles på dette møde vil de resterende fem vandoplandsplaner blive fremlagt for udvalget i hhv. oktober 2013 (Nørrebro og Amager) samt november 2013 (Bispebjerg/Ryparken, Valby og Vanløse/Brønshøj Husum).

Når alle 8 vandoplande er endelig behandlet vil forvaltningen bede udvalget om at tage stilling til rækkefølgen for realiseringen og implementering af planerne. Herefter vil projekteringen af de enkelte delprojekter kunne igangsættes. Her vil der igen være en politisk behandling på baggrund af en borgerinddragelse og offentlig høring ligesom ved andre anlægsprojekter.

Det må også forventes, at der ved gennemførelsen af flere af de enkelte projekter kan være behov for udarbejdelse af både VVM-redegørelser og lokalplaner, ligesom skybrudsprojekterne skal indarbejdes i spildevandsplan og andre kommunale sektorplaner.

Forvaltningen forventer, at implementeringen af skybrudsplanerne for hele byen kan være tilendebragt i løbet af ca. 20 år. I forbindelse med behandlingen af Spildevandsplan 2013 vil udvalget dog blive bedt om at tage stilling til, hvilken hastighed projekterne ønskes gennemført, og dermed hvilke økonomiske konsekvenser skybrudssikringen har for kommune, forsyningsselskab og borgere. Spildevandsplanen forventes forelagt udvalget inden sommerferien.

 

         Pernille Andersen

                                                                  /                    Jon Pape

                                                                 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 27. maj 2013:

Der blev stemt om indstillingen:
For indstillingen stemte 7 udvalgsmedlemmer: B, A, Ø, F
Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: O, C, I
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Indstillingen blev godkendt.

Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er enige i, at der skal foretages en sikring imod oversvømmelser efter skybrud, men mener, at der er nødvendigt at finde billigere virkemidler, så beboerne ikke påføres denne enorme ekstraregning, der vil medføre huslejestigninger. Derudover vil det medføre meget gravearbejde i byen de næste år til stor gene for beboere og gæster.”

Til top